TORNAR

CiU i Esquerra veuen a prop el pacte al Consell, pendents de la presidència

Teo Romero s’ofereix també a entrar al govern

politica
Dilluns, 22 juny 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Per tercer mandat consecutiu, CiU i els republicans seran socis al Consell Comarcal. El trencament a nivell nacional de la federació "no afectarà"  la situació dels pactes en aquest sentit, assegura el president comarcal de CDC, Jordi Torra. 

Des del tomb del 2007, quan Esquerra va renunciar a pactar amb el PSC i va firmar un acord amb CiU -que manté la unitat a nivell de comarca- per governar el Consell Comarcal, aquesta aliança s'ha mantingut immune. Per al mandat 2015-2019 és a punt de reeditar-se, segons han confirmat fonts dels dos actors. Josep Maria Palau, president regional dels republicans, ha assegurat que la prioritat ara mateix és "pactar amb CiU, amb els quals hem treballat al llarg de tots aquests anys. No està tancat, perquè queden setmanes per constituir el Consell, però la intenció és aquesta". Jordi Torra, president comarcal de CDC i Xavier Boquete, d'UDC, han confirmat a Anoiadiari la voluntat primordial de pactar amb ERC. Els acords previstos entre els dos socis de la federació fixen que el president del Consell pertoca a Unió, ara bé, Boquete entén que caldrà negociar a aquest punt amb Esquerra, tot i que no hauria de ser un obstacle. 

La imatge del pacte de fa quatre anys, que té molts números de repetir-seHi podria haver una altra suma? Tant la d'ERC amb PSC o PSC amb els dos membres de CiU construirien una majoria, però el propi Xavier Boquete veu improbable un pacte que no sigui nacionalista "d'acord amb la situació actual de Catalunya". Els cristiano-demòcrates anoiencs s'han posicionat ja per la independència públicament i el també alcalde de Masquefa, i president actual de l'ens, remarca que "hem tingut una bona trajectòria en comú". Jordi Torra, per la seva banda, invoca l'acord Mas-Junqueras i ressalta que qualsevol altre pacte no seria natural. 

Unió ja ha triat, per la seva part, els quatre representants que tindrà entre els 12 que pertoquen a la federació. Es tracta de Jaume Riba, Raül Parramon, Rosa Plassa i Xavier Boquete. Els respectius suplents serien Lourdes Cordón, Vanessa Fernández-Arroyo, Jordi Batalla i Enrique Gómez.

Esquerra defensa que "hi hem de ser"

Josep Maria Palau manté que "som el partit que té més regidors a l'Anoia i crec que això és un motiu de pes per ser al govern del Consell" on es precisa d'una proximitat als ajuntaments. Pel que fa als pactes que s'han bastit als municipis, ha estat crític amb la fórmula escollida a Vallbona d'Anoia, on Esquerra ha quedat fora del govern davant una aliança dels tres altres partits tot i que Òscar Labraña era el més votat i el partit el que tenia més regidors. "Demanàvem que se'ns deixés liderar el govern vistos els resultats i es va dialogar amb tothom, sense resposta. No ens sembla bé com s'ha fet aquest govern, tan forçat" manifesta.

Romero vol estar al govern

Mentre, Teo Romero, primer secretari dels socialistes a la comarca, ha manifestat que arribat el cas voldrien estar en el govern del Consell "perquè ens sentim preparats per assumir responsabilitats i no volem estar a l'oposició perquè sí". El montbuienc ha aprofitat per criticar la política econòmica de l'ens "que fa quatre anys que té paralitzades eines com el Consell Econòmic i Social". 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.