TORNAR

Desacord entre els socis de govern d'Òdena pel nou conveni d'ajudes a les entitats culturals

CiU vol detallar l'aportació en "espècies" que fa l'Ajuntament a cada associació, i ERC hi està en contra

politica
Dimecres, 7 maig 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'Ajuntament d'Òdena ha renovat aquest any el format del conveni d'ajudes a les entitats culturals i veïnals del municipi. La principal novetat és que s'hi ha inclòs una clàusula on es detalla l'aportació que fa l'administració local a cada associació en espècies (per exemple, per despeses per consum de llum, neteja o fotocòpies). Aquest apartat no suposa cap canvi en la dotació econòmica dels ajuts, però ha dividit l'equip de govern, format per quatre regidors de CiU i dos d'ERC. D'una banda, Pep Solé (CiU) defensa que “es tracta d'un exercici de transparència”, mentre que Carles Casanova (ERC) considera que “els criteris per valorar l'aportació de l'Ajuntament no són clars”. Tres de les quinze entitats culturals del municipi, properes a ERC, han manifestat el seu desacord amb el nou format del conveni i han renunciat a l'ajuda econòmica com a mostra de rebuig.

El Ball de Crespelles és una de les tres entitats que ha renunciat a rebre el seu ajut per desacord amb el nou conveni

Les diferències entre CiU i ERC es van posar de relleu a la junta de govern en què es van aprovar els nous convenis. La junta està formada per l'alcalde, un regidor de CiU i dos regidors d'ERC. El resultat de la votació va ser un empat de dos vots a favor i dos en contra. Finalment la balança es va decantar cap al “sí”, ja que l'alcalde va exercir el vot de qualitat. “Era la primera vegada que els dos socis de govern no ens posàvem d'acord en un punt”, explica Pep Solé.

ERC no vol incloure l'aportació en espècies

En la reunió, ERC va posicionar-se en contra dels convenis ja que “tenim els nostres dubtes sobre la fiscalitat i les responsabilitats comptables que pugui tenir el fet de rebre ajuts en espècies sobre els presidents i les pròpies entitats”. La seva proposta és “posar un text genèric en què quedi clar que l'Ajuntament posa a disposició de les entitats tota la seva infraestructura (...) sense valoracions econòmiques”.

En declaracions a AnoiaDiari, el líder d'ERC a Òdena, Carles Casanova, afirma: “estem d'acord amb les quantitats econòmiques, però no amb la valoració de les espècies”. En aquest sentit, considera que “no s'han explicat els criteris per valorar les aportacions i les cessions, i ens sembla que no hi ha un criteri objectiu, per molt que ho hagi elaborat un tècnic”. D'altra banda, també acusa els seus socis d'intransigència: “ni l'alcalde ni la regidora de Cultura han mogut una coma de la proposta, i si és un conveni s’hauria de poder revalorar”.

L'alcalde defensa la màxima transparència

L'alcalde d'Òdena, Pep Solé, destaca que el nou format dels convenis “no afecta en cap cas l'import final de l'ajuda, que és igual o major al de l'any passat”. Defensa que s'ha inclòs l'estimació de l'aportació en espècies que fa l'Ajuntament a les entitats “per tal de mantenir la màxima transparència i que qualsevol ciutadà d'Òdena pugui saber què rep cada associació dels fons públics”. També és una manera de “conscienciar la ciutadania de l'aportació real que fa el consistori”, encara que Solé assegura que “aquest no és l'objectiu prioritari”. “La societat demana transparència a les administracions, però al mateix temps hi ha molta gent que té coses a amagar”, conclou.

Tres entitats renuncien a l'ajut

El desacord entre els dos socis de govern ha anat més enllà. Tres de les quinze entitats afectades han decidit no signar els nous convenis i renunciar a l'import de l'ajuda econòmica que els pertoca. Es tracta del Pessebre Vivent, els Caramellaires i el Ball de Crespelles. Aquesta darrera entitat va fer públic el seu descontent durant la festa major del municipi, el passat cap de setmana. El seu president, Josep Vicenç Mestre, ha explicat que “estem pendents de la resposta de l'Ajuntament d'unes consultes sobre criteris legals que els vam fer”.

L'alcalde anuncia que properament es farà una reunió amb les entitats, amb la participació d'un gestor especialitzat, per tal d'esvair els dubtes que pugui generar el nou conveni. D'aquesta manera s'intentarà tancar el conflicte del govern amb les associacions. Pel que fa a la relació entre els dos socis de govern, Solé assegura que la comunicació és "fluïda” i que el pacte entre CiU i ERC no està en perill.

Núria Olivé / Anna Suárez


11 Comentaris

H

Ho vai veure

Òdena

8 de juliol 2014.19:00h

Respondre

Quina pena no haver llegit aquesta notícia abans. Es pot transparentar la gestió dels diners públics sense firmar convenis. El problema no era voler o no voler transparència. El desacord estava... Llegir més en les aportacions en espècies i el concepte de conveni. Un conveni és un acord entre dos i l’Ajuntament proposava un escrit molt tancat. Dins aquest conveni l’Ajuntament determinava les espècies i en feia una valoració amb un criteri poc clar als ulls de les associacions (què s’inclou com espécies i com es quantifica?). Les tres entitats que no van trobar acurat l’escrit que va presentar l’ajuntament no van firmar i es van quedar sense ajuda.

O sigui, l’Ajuntament va preferir deixar sense ajuda a les associacions enlloc de buscar una altra fórmula que li permetés transparentar la seva gestió i les associacions van preferir no firmar un conveni que no havien pogut acordar enlloc de recollir un calerons de subvenció. Per les seves obres els coneixereu.

M

Maria

Òdena

13 de maig 2014.03:25h

Respondre

Sòc i seré votant del PSC d’Òdena però s ha de reconeixer que el membres de CIU han actuat correctement i els hi felicito per la tasca. Ja esta bé de presionara als polítics per tenir el que... Llegir més més ens interesa. Felicitats Alcalde d’Òdena per dir les coses clares.

L

La casa es gran, segons per que, i per qui!

igda

7 de maig 2014.20:15h

Respondre

Associat:
Referent a la mostra, segons la alcaldia, i van participar, 26.500 persones. ( 70% del Igualadins)
A mi particularment, hem sembla una altra moto, que ens vent aquests consistori, per... Llegir més justificar diners, mal aprofitats.
Mentras tancarem la Ginesta, per falta de pressupost.
Resumint, ni un pam de net!

A

Associat

Igualada

7 de maig 2014.17:53h

Respondre

M’he descuidat una cosa.
Valoro molt la tasca que fan les entitats i associacions, siguin culturals o esportives. Els anys de bonança d’abans de la crisi va comportar també el mal de les... Llegir més subvencions. Les entitats es van posar en mans de les administracions qui, amb diners públics, els van ajudar molt, excessivament. Segurament amb la millor de les intencions i en alguns casos per “comprar-les”.

Comença a ser hora que les associacions aprenguin a caminar soletes i s’espavilin. A cal valorar molt bé quan una entitat ha de ser subvencionada i per quin raó.

Vaja, que si per que jo munto un club de “patacons”, els joves no saben que són, ja m’haurien de donar subvenció malament anem. Moltes entitats demanen, i els més greu, se’l dona, subvenció per fer activitats que els socis haurien de pagar-se i no fer-ho amb recursos públics.

La Cavalgata de Reis d’Igualada seria per mi l’exemple de qui s’ha d’ajudar, i molt. La majoria de clubs esportius no haurien de tenir subvenció, menys encara si se’l deixa a cost “zero” una instal•lació que ja paguem entre tots.
Per cert, quina subvenció tenen el Futbol Igualada, l’Hoquei i els Reis. I ja posats i potser interessa als d’Odena, i el futbol d’Odena on juguen els meus nebots?

A

Associat

Igualada

7 de maig 2014.17:33h

Respondre

Ja fa ràbia que sigui un convergent que per fi porti una mica de transparència en un tema sempre tant opac com el de els entitats.
Precisament jo demanaria al meu alcalde Marc que faci el mateix... Llegir més que fan a Odena amb aquests convenis.

Poc puc opinar d’uns convenis que desconec, però si que em porta a una reflexió:
Marc, quina subvenció es dona al Futbol Club Igualada? I quan ens costa als igualadins que aquests senyors tinguin un camp de futbol municipal, que paguem entre tots, en exclusiva? La instal•lació quan ens costa cada any?
El mateix demano sobre l’Hoquei i el mateix podria dir de la Mostra de Teatre que amb tant d’èxit es va fer fa uns dies. Quan ens costa el Pavelló? I El Club Natació?

Res a dir en cap dels ajuts que es donen a les que esmento i a les que no, però fora bo que els ciutadans comencem a demanar comptes del destí dels nostres diners, sigui per serveis socials o associacions.
Qui no està d’acord en que cal transparència és que alguna cosa vol amagar, i com que pel que vaig llegir a La Veu, i el que llegeixo aquí, veig algunes “excuses de mal pagador”, no tinc dubte que qui no accepta la transparència amb excuses barates és que alguna cosa té per amagar.

Aquí ho deixo i ja s’ho faran a Òdena, però, totes les entitats poden demostrar euro per euro en que s’han gastat els recursos públics rebuts de les administracions?

Fa un temps em van explicar que a Noruega si un parlamentari té un post-it en un document quan està assegut al seu escó del parlament, qualsevol ciutadà pot exigir saber que hi diu en aquell post-it. Fins que arribem ar aquí, mare de déu quan ens falta!!

Si se’m retallen una pila de coses i serveis, crec que tinc dret a saber en què es gasta cada euro del meu municipi, sigui en diners sigui en material o serveis o en dinars.

j

jb

Anoia

7 de maig 2014.16:39h

Respondre

Jo només els diria a les entitats que portin el nom d’Odena, que de la mateixa manera que es fa amb les infraestructures, s’especifiqui en el conveni l’import que suposa la difusió i... Llegir més representació que realitza l’entitat del nom del municipi. Lògicament, la valoració d’aquesta difusió la farà la pròpia entitat.

C

Carme

Odena

7 de maig 2014.14:00h

Respondre

EL meu fill petit va ballar Crespelles el passat 1 de maig. A diferència de les paraules escrites pel sr. Alcalde a les xarxes socials jo sí vull felicitar a l entitat que organitza el ball de... Llegir més crespelles d’Odena i donar les gràcies. MOLTES gràcies a tots els de l entitat per perdre part del vostre temps en mantenir una tradició i en ensenyar als nostres fills, adults, joves, avis... La dansa. No passa res si aquest any no hi hagut crespella ni xocolata, els nens han estat molt contents i l any vinent segur que repeteixen. Ànims, molts ànims i endavant... I moltes felicitats per la tasca que feu! Simplement, GRACIES

A

ANNA

ÒDENA

7 de maig 2014.12:45h

Respondre

Si el 28 d’abril dieu que es va aprovar per Junta de Govern i el 29 disposàven dels diners, per una entitat com la de Crespelles que feia la seva activitat el dia 1 de Maig, potser en 2 dies, és... Llegir més complicat contractar músics, encarregar crespelles..etc... aneu molt justos en la signatura de convenis.
Crec que l’Ajuntament hauria d’haver arribat a un acord amb les entitats que no havien signat per desacord i no esperar a veure que passava. Era de preveure que una entitat que no tingui recursos econòmics no pot assumir el 100% de la seva actitat.
El tema de les ”espècies” que comenteu no s’haurien de ficar a un conveni ja que es suposa que un ajuntament dona suport amb material i recursos propis que de fet són de tots els odenencs i no haurien d’estar a un conveni.
Els convenis haurien de ser més senzill. Et dono X diners i l’entitat ha de tenir el compromís de justificar l’import mitjançant factures.

Molt malament la falta d’entesa entre ajuntament i entitats.

Què es farà amb els diners d’aquestes 3 entitats que no han signat??

U

Un de la comarca

Igualada

7 de maig 2014.12:30h

Respondre

Tanta festa festeta.
Recursos que cal destinar a coses més importants, no cal tenir la gent tan entretinguda.

R

Ramona Vila

Òdena

7 de maig 2014.11:15h

Respondre

Després d’haver informat personalment a cadascuna de les associacions dels recursos económics i materials que disposarien les entitats veinals i culturals del municipi,el dia 28 d’abril es van... Llegir més aprovar per Junta de Govern.

Posaré com exemple una de les tres associacions que no van signar el conveni:
L’Associació Cultural de Crespelles podria haver disposat de 2.000€ amb efectiu a partir del moment de la signatura del conveni, és a dir el dia 29 ja que els convenis es van signar el mateix 28 al vespre.

La raó pel que no van signar el conveni, (segons ens van dir a l’Alcalde i a mi personalment) no volien que constés l’import a l’apartat de l’ajut material.
He de dir que això no comporta cap reducció a l’ajut econòmic, ja que són despeses que van a càrrec de l’Ajuntament i es paguen amb els diners de tots els odenencs.

Doncs l’escenari estava muntat, la megafonia també, les cadires de l’Ajuntament també, si s’havia de fer una cercavila i calia un servei de Policia, cap problema l’ Ajuntament farà que n’hi hagi un, dos, el que faci falta per la seguretat dels nostres veïns.

Aquests que he anomenat són els recursos materials valorats que el Govern va aprovar al conveni, són 520€. Torno a repetir, aquests 520€ no comporten cap reducció a l’ajut econòmic, ja que ho assumeix l’Ajuntament.

I si de debò els ciutadans demanem transparència als nostres polítics cal actuar sempre amb la màxima transparència. Com diu sovint un amic: “Està ben fet el que es pot explicar”. Doncs explicar ha estat sempre i en tot moment la manera de fer del govern a l’hora de proposar i d’aprovar els convenis amb les entitats.

Per tant, amb 2.000€ els nens podien tenir la xocolatina, la Crespella i els balls es podien haver fet amb una cobla i per tant amb música en directe.

Resumint, algú pot arribar a pensar que el grup de CIU a l’Ajuntament d’Òdena va en contra de les entitats?, algú podria dir-me per què ho hauríem de fer?

MAI, MAI hem tingut un no per les entitats al que ens han demanat, hem fet tot el que ha estat al nostre abast per ajudar i col·laborar.

Creiem que les associacions dediquen moltes hores a fer la seva tasca, creiem que els hem de facilitar el màxim la seva feina. Tots els que estem al Govern estem o hem estat sempre vinculats al món de l’associacionisme i penso que en som bons coneixiedors.

Si necessiten escenari, posar-lo, si necessiten taules i cadires deixar-les que per aixó es van comprar, si fa falta la Policia, o si necessiten un vehicle, tot els recursos de l’Ajuntament estan a disposició de les entitats, només fa falta que ho demanin.

Hem aconseguit una solució per tal que els recursos econòmics els puguin tenir quan els necessitin i justificar-los amb un màxim de 15 dies després de fer l’activitat.

Sí, els nens han estat els perjudicats en aquest cas, però els pares i avis també i crec que ningú s’ho mereix.

Ramona Vila

u

un d'ÒDUNA

ÒDENA

7 de maig 2014.11:00h

Respondre

No sé perquè parleu de proximitat a ERC si el president de l’entitat entrevistat va ser precandidat de CiU a les darreres municipals...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.