TORNAR

La Diputació de Barcelona, en mans dels igualadins?

El PSC baixarà a Barcelona i l'Hospitalet · Si Marc Castells guanya a Igualada, es produirà el 'sorpasso'

politica
Dimarts, 14 setembre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La Diputació de Barcelona és la tercera institució catalana en volum de recursos gestionats després de la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona. Des del seu inici, sempre ha estat en mans socialistes i, actualment, hi governa el tripartit, que posseeix 30 dels 51 diputats totals. Però segons una hipòtesi plantejada pel periodista de La Vanguardia Carles Castro (expert en resultats electorals i estudis d’enquestes d’opinió), amb qui ha parlat anoiadiari·cat, aquesta tendència podria canviar si es compleixen un seguit de suposicions on el vot igualadí podria tenir la clau per fer decantar el darrer diputat necessari perquè CiU passi a governar la institució.

Resultats municipals 2007. Igualada

Resultats municipals 2007. Anoia

Les eleccions municipals a Igualada poden ser 'clau' per al futur de la Diputació

El retrocés del vot socialista a l'Ajuntament de Barcelona que dibuixen la majoria de sondejos podria deixar la suma de CiU i PP a dos o tres diputats de la seva majoria absoluta a la Diputació de Barcelona (26 diputats). Segons Castro, a l'Hospitalet també hi ha força opcions que CiU guanyi un dels quatre representants del districte. D'aquesta manera, el retrocés socialista previst en el sondeig a la capital catalana i a l'Hospitalet no seria suficient per a fer canviar el color de la Diputació i, segons Castro, 'aquí és on entra en joc el partit judicial d'Igualada, que sembla ser l'únic on la distància registrada entre socialistes i convergents a les passades eleccions municipals del 2007 deixa la porta oberta a un possible canvi de l'únic representant territorial que li pertoca al districte'.

El trencament de l'Entesa fa probable el canvi

La Junta Electoral d'Igualada està formada per la capital de l'Anoia i pels altres municipis de la comarca, que en conjunt sumen un total de 87.000 electors. Pel volum d'habitants, a aquesta Junta Electoral només li pertoca un dels 51 diputats; per tant el partit que sumi més vots és el que enviarà un representant a la Diputació. Només caldria que CIU obtingués un vot més que PSC perquè canviés el color del representant territorial.

La decisió d’ICV de no reeditar el pacte de l’Entesa per Igualada pot fer que les expectatives electorals del PSC a Igualada ciutat no siguin tan positives com les de fa quatre anys. Si aquesta sensació s’apodera dels electors, es podria donar la situació que el vot socialista encara acabés caient més, fet que revertiria en unes majors possibilitats de CiU d’aconseguir el representant a la Diputació.

En les passades eleccions del 2007 en el conjunt la comarca de l'Anoia, els socialistes van superar a CIU per un avantatge de 3.855 vots —a Igualada, l'Entesa va superar a Convergència i Unió per 2.590 vots. Per tant, el gruix de l'avantatge socialista es concentra a la capital de l'Anoia, que és qui al final pot fer decantar l'assignació del diputat del nostre districte. CIU hauria de guanyar a Igualada amb un marge elevat: si es donés aquesta circumstància, el districte d'Igualada podria ser determinant en cas que a Barcelona CIU arribés a l'alcaldia i a l'Hospitalet s'escurcés la distància entre socialistes i convergents.

Per què la clau és a Igualada?

Si es compleixen els resultats pronosticats pel sondeig fet per l'estudi Noxa, el descens del PSC a Barcelona i l'Hospitalet faria canviar de color dos dels diputats. Els pronòstics també fan suposar que a nivell de tota la província un dels diputats que actualment té ERC passarà a ser de CIU. Aquests canvis, força probables segons el sondeig, provocarien que el pacte CIU + PP sumés 25 escons i deixaria el pacte de centre-dreta a només un escó de la majoria.

Aquest escó no és viable que s'obtingui en altres partits judicials, o bé perquè la distància entre socialistes i convergents en les passades eleccions és massa gran com per preveure un canvi en la composició de diputats que envien a la Diputació —és el cas de Mataró— o bé perquè els convergents no poden millorar els seus resultats —és el cas de Berga o Vic on l'únic diputat que pertoca al territori ja és de CIU. Per tant, l'únic partit judicial on la situació actual fa possible pronosticar un canvi és la del districte d’Igualada.

Seguint les suposicions, CIU només podria governar a la Diputació si pacta amb el PP, que actualment té 4 diputats a Barcelona. Si CIU, que actualment en té 17, aconsegueix guanyar-ne quatre procedents dels districtes d’Hospitalet, Barcelona i Igualada, hauria de pactar amb el Partit Popular per sumar la majoria. Un pacte amb ERC no li donaria els 26 escons necessaris ja que actualment ERC només té 2 diputats i les enquestes assenyalen que en pot perdre un en les properes eleccions.


4 Comentaris

r

rac

igualada

14 de setembre 2010.09:33h

Respondre

ara serà que la PxC no treurà vots de CiU... en treurà, a CiU també hi ha racistes, o que us penseu?

E

Enric

Igualada

14 de setembre 2010.09:16h

Respondre

Lola! I a ICV podreu donar gràcies si algú té prou fetge per votar-vos després d’anys pactant amb el PP!

I què me’n dius del nerviosisme a can PSC x una possible llista de PxC?

L

Lola

Igualada

14 de setembre 2010.09:08h

Respondre

Je!
Lo de CiU dependrà de Gent Nostra ja que comparteixen el mateix ”mercat”...

(Si és que es presenten!)

t

toni lloret

14 de setembre 2010.08:50h

Respondre

Em penso que ICV-EPM també hi té algun diputat/da a la Diputació de Barcelona. És curios que ’l’expert’ de La Vanguardia se n’hagi oblidat d’esmentar-ho i que Anoiadiari no hagi fet... Llegir més les preceptives contrastacions !.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.