TORNAR

'L’Eix Ferroviari passarà pel sud del polígon d’Òdena'

Representants polítics, empresarials i socials, convençuts del 'sí' de la Generalitat al canvi de traçat

politica
Dissabte, 27 febrer 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest divendres, el delegat especial de l’Estat del Consorci de la Zona Franca, Manuel Royes, s’ha reunit a Òdena amb diversos representants de l’àmbit polític, econòmic i social de la comarca. El motiu era parlar sobre el desenvolupament del nou polígon industrial, i de com podia afectar-lo el traçat de l’Eix Transversal Ferroviari. Tot i que encara esperen la resposta definitiva de la Generalitat, de manera oficiosa s’ha sabut que la conselleria tindrà en compte el recurs de reposició de l’Ajuntament odenenc, que reclama un canvi de traçat.

El futur polígon - Foto: CZF

Reunió a Òdena per al nou polígon

Manuel Royes ha explicat que d’aquí un mes s’hauria de tenir la resposta oficial de la conselleria, però que en principi les demandes d’Òdena ‘seran tingudes en compte’. Així doncs, tot apunta que hi haurà canvi de traçat de l’Eix Transversal Ferroviari, perquè no passi pel mig del nou polígon de Can Morera. Royes ha lamentat el retard i els problemes que hi ha hagut en el desenvolupament d’aquest polígon, però n’ha destacat la part positiva dient que d’aquí a 2 o 3 anys ja pot estar llest, ‘en un moment en què l’economia ja s’haurà recuperat, cosa que vol dir que hi haurà més demanda’. Segons el Consorci de la Zona Franca, el nou polígon oferirà més de 90 hectàrees netes en una parcel·la d’unes 200 hectàrees brutes, i tot plegat comportarà una inversió total de més de 50 milions d’euros.

En la trobada, els representants del Consell Comarcal, l’Ajuntament d’Òdena, CESCA, la Unió Empresarial de l’Anoia, la Cambra de Comerç, UGT i CCOO s’han mostrat satisfets de l’acord que hi ha en aquest assumpte, en un polígon que consideren essencial per a la comarca, i s’han declarat disposats a treballar perquè esdevingui realitat.

Presentats els recursos a Castellolí

El mateix divendres, l’Ajuntament i 250 veïns de Castellolí han presentat recursos de reposició al traçat de l’Eix Transversal Ferroviari, i abans d’un mes haurien d’obtenir resposta de la Generalitat. Els ciutadans i el consistori no estan d’acord amb el projecte actual, en el qual el tren passaria a tocar del nucli de Castellolí i per sobre de diverses masies.


9 Comentaris

M

Miquel

Òdena

2 de març 2010.12:54h

Respondre

M’agradaria tenir una posició de poder i privilegi com els senyors de la foto per poder saber com han resolt les meves al·legacions al traçat del tren. Aquests senyors no només disposen... Llegir més d’informació ”oficiosa” per via de ves a saber quin privilegi que els ciutadans no disposem, sinó que amb tota la fatxendaria ho fan públic. Ells mateixos han volgut fer-se la fota i hi han quedat tots ben retratats.

j

josep

igualada

2 de març 2010.11:18h

Respondre

Frederic,
Si comencem a fer dir als altres el que no han dit, no cal que seguim.

L’únic indicador objectiu del que vol la gent d’Òdena són les jornades de participació on s’obria... Llegir més explicitament la oportunitat de qui hi estés interessat a dir la seva. I jo he parlat d’aquests resultats. En cap cas he dit que ningú el vulgui sino que majoritàriament la gent va dir NO. Busca la documentació, que és pública, i parla a partir de la informació.

Altra cosa és la percepció subjectiva que poguem tenir tu, jo o l’equip de govern que està clar que no coincidirà i que no val la pena perdre-hi temps.

Frederic no comparteixo de cap manera la visió tancada purament mercantilista que valora el camp només pel rendiment econòmic i pel nombre de llocs de treball que genera. Aquest error ens portaria per exemple a prescindir de la farmàcia dons genera només dos o tres llocs de treball i en el seu lloc podríem tenir despatxos amb més d’una vintena de treballadors. Agraeixo que hagis posat algun punt argumentació sobre la taula, però explica’ns que vol dir una cruïlla estratègica. Vol dir que com que l’activitat logística crea pocs llocs de trebal i inutilitza molt territori se la volen treure de sobre de Barcelona i els cal un lloc per aparcar-la?
La frase de la capçalera del diari d’ahir deia una cosa així com ”les lleis innecesàries debiliten les necessàries”. Així mateix les estratègies de poc valor ens redueixen la capacitat d’adoptar les de més valor i el que necessitem urgentment són estratègies de valor per sortir de l’estancament.

Lluís,
Tornem-hi. Òdena potencia els llocs de treball de la comarca?
Torno a explicar-te que en la logística el nombre de llocs de treball per Ha és ridícul i que el negoci que hi ha a Can Morera és la construcció de naus per vendre o llogar. Això és el negoci del
totxo industrial. Si ho vols veure com una estratègia per crear llocs de treballs jo no hi puc fer més. Amb l’argumentació que no em dones no hi ha possibilitat que puguis convencer-me. Hauràs de conviure sabent que per la majoria dels odenencs que es van preocupar de dir el que pensaven en les jornades de participació aquesta iniciativa és negativa, com ho és per tu l’aposta pel totxo residencial. Tu tranquil, seran els nostres fills que hauran d’assumir-ho.

L

Lluis

1 de març 2010.21:37h

Respondre

Joan, segons la web d’Òdena 3334 hab. a 1/01/09. Molts recolzem el polígon que, a diferencia d’Igualada que aposta pel totxo residencial (quins interessos hi deuen haver) treient-se del mig i... Llegir més anorreant l’indústria existent, Òdena potencia la creació de nous llocs de treball a la comarca.
Després tenim a Josep que en comptes d’Igualada sembla que sigui de l’Espelt que ni viu ni deixa viure criticant tota iniciativa positiva.

F

Frederic

1 de març 2010.21:23h

Respondre

Josep d’Igualada, si demanes que no es falti a la realitat, no ho facis tu. hi ha un bon nombre de gent que recolza el polígon de la zona franca, ja que això donarà més feina que no pas el... Llegir més camp. Ens trobem en una cruïlla estratègica per a la ubicació d’aquest tipus d’indústria. Segur que els meus fills preferiran treballar a un magatzem d’un polígon a casa seva que no fer cua al servei d’ocupació o haver-se’n d’anar a fora com començarà a fer força gent.

j

josep

igualada

1 de març 2010.11:37h

Respondre

Joan,
1.- De què serveix fer unes jornades de participació si els resultats no es poden considerar? Si m’estàs dient que no tenen valor, que no es poden considerar les conclusions, que no és... Llegir més democràtic, què esperen per muntar quelcom que sigui democràtic i que pugui recollir els requisit que mana la llei?.

2.- Reduir la participació a 20 persones és faltar a la realitat.
Busca els llistat de participació i atreveix-te a fer públic el nombre total de gent que hi va participar. No oblidessis comptabilitzar les persones dels diferents col·lectius odenencs que es van reunir específicament amb els organitzadors (veure document de participació) que per cert, cap col·lectiu va demanar aquest polígon.

El que és més rellevant però, és que aquest polígon no obre espectatives als nostres fills, sinó que les tanca (consumeix possibilitats de futur). Joan, si tens una filla que estudia a Barcelona no serà aquesta mena de polígons qui la farà tornar.

j

joan

Òdena

28 de febrer 2010.18:08h

Respondre

A Òdena segons el cens de 2009 hi havia 3272 persones.
Si les 20 (exagerant molt) persones que van assistir a la jornada de participació del POUM son la representació de tot el poble odenenc,... Llegir més segons en josep d’Igualada, em pregunto jo: és això democràcia?

j

josep

igualada

28 de febrer 2010.16:49h

Respondre

Un polígon essencial per la comarca?????????
Mentida.
Quan es fa una afirmació d’aquesta mena s’ha de fonamentar, explicar les raons. Que els sindicats comarcals no sàpiguen donar raons es pot... Llegir més arribar a entendre perquè no és el seu àmbit d’actuació i es posen en camises d’onze bares. Ara, les associacions empresarials haurien d’aportar necessàriament arguments. Després de sentir per acitva i per passiva el discurs de la productivitat i de la innovació com a una de les poques receptes vàlides per sortir de la crisis, s’ha de tenir la pell molt gruixuda per afirmar que una campa de magatzems on l’únic projecte es construir naus per intentar llogar-los o vendre’ls a qui vulgui emmagatzemar-hi mercaderies és un projecte essencial per la comarca. És seguir amb el totxo pur i dur i prioritzar les activitats de poc valor i que generen escassos llocs de treball.
Segurament si que és un polígon essencial per al propietari dels terrenys, pels seus amics polítics i pels socis de la zona franca.
Que tothom sàpiga que en la participació ciutadana els odenencs van dir majoritàriament NO a aquest polígon. Per més bombo que li vulguin donar amb notícies i reunions, per més amics que es vulguin fotografiar amb el senyor Guisado, incloure aquests terrenys al POUM ondenenc que estan elaborant és arraconar explicitament la voluntat del qui tenen el dret i deure de decidir-ho. Els odenecs. Aquests fets són els que podreixen la democràcia.

D

Daniel

Òdena

28 de febrer 2010.08:40h

Respondre

Però ara per on passarà? Primer per un lloc, després per un altre. Volem saber-ho concretament, sobre un plànol i si tenen valor que també incloguin el nombre de masies que s’ emporten per... Llegir més davant.

E

Emili Castells Abad

FACS Anoia

27 de febrer 2010.14:05h

Respondre

Darrerament s’ha evidenciat l’ importància d’informar, mes encara si les accions han d’afectar al futur de tot un territori com l’Anoia.
En diferents fòrums es parla de sumar i... Llegir més nosaltres ens adherim a la proposta! per aquest motiu recolzem les al•legacions d’ Òdena i les de Castellolí que amb l’afectació del Eix Ferroviari, la modificació de l’ A2 o el nou tram de la carrereta C15 fins enllacar a la C37, afectarà d’una manera o altre als pagesos , als veïns, als comerços i als serveis d’ambdós municipis i per extensió a tota la comarca.
Segur que tothom ens podem sumar a millorar el nostre futur, a reduir l’atur, a surti de la crisi, etc. però això implica l’obertura on s’ha de fer partícip a tota la societat, ja que ni la raó ni la solució la tenim en exclusivitat, hauríem d’entendre que la millor manera de sumar es acceptat la diversitat d’opinions i de criteris.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.