TORNAR

La Fundació Privada Àuria demostra que per cada euro que s'hi inverteix, en retorna 3,71 a la societat

La consellera Neus Munté es compromet a mantenir el Programa de Suport d'Autonomia a la Llar

politica
Dimecres, 4 juny 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La consellera de Benestar Social i Família va presidir ahir la presentació d'un estudi sobre el retorn social del Programa de suport a l'autonomia de la llar de la Fundació Privada Àuria. L'informe demostra que per cada euro que hi inverteix l'administració, hi ha un retorn de 3,71 a la societat.

El nombrós públic assistent a la presentació de l'informe

El gerent de la FAP Miquel Canet, el secretari del Patronat Marcial Franquesa, la consellera Neus Munté i el regidor d'Acció Social Joan Torras

Fotografia de família dels usuaris del programa i els representants de la FAP

Una usuària del Programa de Suport a l'Autonomia a la Llar explica la seva experiència a l'actor Ferran Carvajal

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va presidir aquest dimarts a Igualada l’acte de presentació de l’estudi de retorn econòmic i social de la inversió en el Programa de suport a l’autonomia de la llar de la Fundació Privada Àuria (FAP). Aquest estudi mesura l’impacte social, ambiental i econòmic del Programa de suport a l’autonomia a la llar que desenvolupa l’entitat i que té com a objectiu donar suport a aquelles persones amb discapacitat que volen viure soles, en parella o amb altres persones.

L’estudi conclou que per cada euro invertit en el programa, hi ha un retorn a la societat de 3,71 euros en beneficis econòmics i socials. Aquest resultat es pot desglossar de la següent manera: 1€ correspon a retorn econòmic directe: en impostos i quotes a la Seguretat Social (0,33€), salaris dels professionals del programa (0,52€) i compres i contractació de serveis (0,15€). En segon lloc, 2,66€ corresponen a retorn econòmic indirecte: en estalvis per a les administracions públiques (1,73€) i estalvis dels beneficiaris del programa i les seves famílies (0,93€). Finalment, 0,05€ corresponen al retorn en qualitat de vida per als beneficiaris del programa.

L’estudi també analitza els beneficis no quantificables econòmicament que el Programa de suport a l’autonomia a la llar té en l’entorn i els mateixos usuaris, ja que els permet ser més autònoms, millorant el seu benestar físic i emocional.

L'informe s'ha elaborat amb la metodologia SROI, sigles de Social Return on Investments, un mètode que permet traduir en conceptes monetaris aquelles coses que no tenen un valor de mercat. És una metodologia que va néixer a mitjans dels anys 90 a Sant Francisco i que és molt utilitzada als països anglosaxons.

La consellera anuncia una Llei de la Dependència catalana

La consellera va destacar la necessitat de continuar avançant en la promoció de l’autonomia personal de les persones amb discapacitat. “Per això, volem donar un tomb a l’actual Llei de la dependència i crear una normativa pròpia que aposti de manera decidida per l’autonomia personal”, va afirmar Neus Munté.

La consellera de Benestar Social i Família va explicar que “la futura llei estarà basada en la proximitat i el territori per tal que la persona sigui el centre de les intervencions”. Munté va afegir que serà una norma de caràcter transversal i que aglutinarà totes les matèries que incideixen en l’autonomia personal: serveis socials, sanitat, educació, inserció laboral, habitatge i accessibilitat.

La consellera també va avançar que actualment ja es disposa d’un primer esborrany de les bases d’aquesta nova llei i, properament, se sotmetrà a un procés participatiu amb grups parlamentaris, entitats, associacions i agents socials.

Compromís amb el Programa de suport a l'autonomia a la Llar

La consellera Munté va recalcar el compromís de la Generalitat amb el Programa de suport a l'autonomia de la Llar que impulsa la FAP. "L'informe confirma que el programa ha vingut per quedar-se i que la seva concepció com a subvenció te moltes febleses", va afirmar. Munté va recordar que la iniciativa va patir una disminució del 8% del seu pressupost l'any 2013 i va reconèixer que Àuria ha hagut de fer "un esforç considerable" per mantenir-lo.

Per tot plegat, "estem compromesos a revisar el programa i donar-li la dimensió que es mereix", va assegurar Munté. "Volem donar-li totes les garanties de finançament perquè pugui tenir una planificació adequada i amb menys tensions", va concloure la consellera.

Una presentació de luxe

L'acte de presentació de l'informe va omplir de gom a gom la sala d'actes de l'edifici de la FAP. L'actor Ferran Carvajal, conegut per la seva interpretació del personatge de Narcís a la sèrie de TV3 "El Cor de la Ciutat", va ser l'encarregat de conduir la presentació, que va comptar amb les intervencions dels autors de l’estudi, representants del Grup Àuria i de la FAP, persones beneficiàries del programa d’Autonomia a la Llar, a més de l'economista Toni Olivé, la Consellera de Benestar Social i el regidor d'Acció Social de l’Ajuntament d’Igualada.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.