TORNAR

El govern de Masquefa veu l'oposició rera les informacions "incorrectes" sobre l'IBI

Puntualitzen que han baixat el coeficient que s’aplica durant els nou anys de mandat

politica
Dissabte, 8 octubre 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El 30 de setembre la plataforma Veïns per un IBI Just a Masquefa va presentar un seguit de signatures a l'Ajuntament en demanda d'un impost de la contribució "sostenible i equilibrat". Des del govern municipal es respon que "les peticions es basen en informacions falses i dades no contrastades que res tenen a veure amb l'actuació de l'Ajuntament al llarg dels darrers anys en matèria d'IBI".

L'Ajuntament de Masquefa ha replicat les afirmacions de la plataforma 'Veïns per un IBI Just' sobre les xifres relatives a aquesta taxa del municipi. El govern manifesta que la plataforma "no constitueix cap agrupació cívica de veïns i veïnes del municipi. La campanya de recollida de signatures és una iniciativa de determinats grups polítics del municipi" en referència a PSC i ERC. L'equip de govern convergent matisa que "les dades que s'han fet públiques al voltant de l'evolució de l'IBI durant els darrers anys no són correctes. L'any 2008 el tipus impositiu municipal era del 0,728, mentre que avui és del 0,66. Per tant, en 8 anys l'Ajuntament ha reduït aquest coeficient en més d'un 9%".

L'alcalde de Masquefa, Xavier BoquetePer tant, CiU ressalta que "aquesta reducció del tipus impositiu municipal és fruit d'una successió de rebaixes i congelacions de l'impost al llarg del període 2008-2015, només interrompuda en el període 2012-2014 per tal d'ajustar la taxa a la pujada de l'IPC" i que "en tots els casos el govern municipal ha comptat, per a l'aprovació de les taxes corresponents, amb el suport tàcit o explícit" d'algun dels partits que encapçalen la plataforma Veïns per un IBI Just.

Assenyalen que el context és advers, per la crisi, i "sobretot per la dura llosa que va suposar per als masquefins la revisió dels valors cadastrals aprovada l'any 2001 per l'equip de govern anterior". Segons el govern "com a conseqüència d'aquesta revisió, els preus dels immobles masquefins van experimentar una pujada mitjana del 175%, increment que va ser prorratejat en 10 anys i que a la pràctica havia de suposar un augment sostingut del 17% del rebut de l'IBI durant el període 2001-2011". Així atribueixen a "les rebaixes del tipus impositiu aplicades pel nou govern municipal el 2007 (amb l'entrada de l'actual govern encapçalat per Xavier Boquete) durant el període 2008-2011, que la revisió cadastral de 2001 no va resultar tan gravosa per als veïns de Masquefa com podia haver estat".

Coeficient diferent a les activitats industrials

Puntualitzen que "a més de reduir el tipus impositiu general, l'Ajuntament de Masquefa ha aplicat durant els darrers anys un coeficient diferencial a les grans activitats industrials del municipi, que actualment paguen una taxa del 0,95%". Aquest increment també es farà extensiu a les grans activitats comercials l'any vinent, assegura el govern, com hipermercats i entitats bancàries.

Finalment, sobre l'augment del 57% dels ingressos municipals en concepte d'IBI a què es refereix la campanya de la plataforma "no només respon a un augment del tipus impositiu municipal, sinó que és fruit, també, de la implantació a Masquefa de noves i potents empreses que paguen un tipus impositiu més elevat" que la ciutadania i les petites empreses, així com de la construcció de nous habitatges.

Reinversió en fons socials

L'Ajuntament també comenta que "l'augment dels ingressos en concepte d'IBI que s'ha assolit gràcies a la implantació de noves indústries ha estat invertit per l'Ajuntament en la creació de dos fons de caràcter social. D'una banda, s'han destinat 50.000 euros a l'ajuda dels veïns que no poden fer front al pagament del rebut de l'IBI degut a
dificultats econòmiques. D'altra banda, s'ha impulsat una bossa de 30.000 euros que es destinarà a beques per als joves masquefins que desitgin cursar estudis postobligatoris".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.