TORNAR

Marina Llansana: "Europa només reaccionarà quan el conflicte afecti l'economia espanyola"

L’ANC de l’Anoia apunta que caldria que la declaració es fes amb immediatesa

politica
Dimecres, 18 octubre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Amb l'empresonament dels presidents d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i de l'ANC, Jordi Sànchez, el passat dilluns, el conflicte entre Catalunya i l'Estat ha entrat en una nova fase. La vice-presidenta d'Òmnium, la igualadina Marina Llansana, analitza aquests escenaris i les mobilitzacions que vénen.

Les entitats sobiranistes preparen un escenari de mobilitzacions els propers dies, davant l'entrada a presó per un presumpte delicte de sedició dels dirigents d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, respectivament. Marina Llansana, vice-presidenta primera d'Òmnium, explica que "no esperàvem que ingressarien a presó, almenys des d'un punt de vista jurídic. Ara hem vist que l'Estat espanyol ja és capaç de tot". Davant les detencions, Llansana augura un nou cicle de mobilitzacions i no descarta noves aturades: ja que "Europa no reaccionarà fins que no s'afecti l'economia espanyola".

La concentració del vespre de dimarts, davant l'Ajuntament d'IgualadaDe fet, la vice-presidenta anoienca d'Òmnium admet que "ara és més difícil de creure en la UE després de com ha gestionat el drama de la mar Mediterrània i els refugiats". Creu que la única manera que es pot incidir ara de manera efectiva és "afectant l'activitat econòmica" i per això "la Taula per la Democràcia estudiarà si es fa de nou una aturada de país". Entén que "l'Europa que estem veient els darrers temps no dóna massa esperança, perquè ni reacciona davant l'evidència que hi ha presos polítics en un dels seus estats. Només esperem que en algun moment, la comunitat reaccioni".

Malgrat els dubtes que aquestes organitzacions supraestatals actuïn, Llansana sí que apunta que "tenim constància que hi ha persones i instàncies que s'han ofert com a mediadors. El problema que hi ha i que ho paralitza és que l'Estat espanyol no vol acceptar mediadors en aquest conflicte".

Les places plenes i més protestes a l'agenda

Aquest dimarts, les places dels ajuntaments de la comarca es van omplir per denunciar l'empresonament de Cuixart i Sànchez per motius polítics. La concentració es repetia a les 8 de la tarda davant l'Ajuntament d'Igualada amb espelmes. Ara, les entitats sobiranistes anuncien més mobilitzacions, la més important la manifestació de dissabte a Barcelona a les 5 de la tarda. 

Òmnium Anoia feia seu el manifest de l'entitat a nivell nacional, on exigeix la llibertat dels dos líders i remarca que "empresonar representants de la societat civil forma part de l'estratègia de l'Estat per tensionar, crispar i radicalitzar un conflicte polític. L'objectiu final és desactivar les entitats sobiranistes, que representen més de 100.000 socis, i així justificar una repressió indiscriminada contra tota la societat civil". 

En la situació actual, també ha intervingut la sectorial anoienca de l'ANC. Argumenten que "no es pot esperar més a fer la declaració d'independència" -el Parlament podria ser convocat aviat per aixecar la suspensió-, ja que "l'alliberament de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez pot anar per llarg. El ple del Parlament hauria de ser convocat aquesta mateixa setmana".

Galeria



8 Comentaris

m

marraski

igd

19 d'octubre 2017.17:50h

Respondre

Montse Riera i Marina;
No teniu ben lligat com es farà la independència, i esteu jugant amb un pais, amb un poble que cada matí surt a guanyar.se les garrofes. Estem sortiny d’una crisi i a... Llegir més molts ens ha costat moltíssim per que ara ho llencem tot a fer punyetes.
Si la majoria vol la democràcia els que manen han de fer les coses ben fetes, tindre un pais dominant economicament i amb suports d’arreu del món, ara no tenim un duro i no hi ha cap pais punter que ens doni suport... com carai pensen fer.ho?
Ja ni ha prou de mitges veritats per un i altre costat.

e

el sr Ramon

La rambla dels Castells

18 d'octubre 2017.17:21h

Respondre

M Llansana, digues la veritat dona, no et faci por dir que la heu cagat,
I com sempre els mes innocents, serem els que pagarem les consecuencias del vostre egoisme personal.
Aquesta es la... Llegir més realitat:

Centenars d’empreses en fugida, incloses les multinacionals i les societats cotitzades en borsa. Milers de milions d’euros d’estalvis discretament transferits, física o virtualment, a sucursals bancàries lluny del territori català. Inversors buscant negocis immobiliaris en entorns més afables que la tumultuosa Barcelona. Les reserves turístiques desplomant. Restaurants buits o mig buits dia i nit. Comandes industrials cancel•lats. Treballadors de braços creuats. Tancaments d’empreses, per mudança o liquidació. Atur. Pobresa. Desolació.

Benvinguts a aquesta Catalunya que, com presagiava el seu himne, al cap va tornar a ser ”rica i plena”, només que no va saber gaudir dels seus èxits i va preferir llençar-los pel desguàs. I, amb ells, el benestar de les generacions futures.

El conflicte ve de més lluny, però l’ordre de detenció de Sànchez i Cuixart va començar a redactar-se, metafòricament, fa dos anys. Després de la amarga victòria de Junts pel Sí a les ’plebiscitàries’ del 27-S, Artur Mas pidolava el vot de la CUP a la seva investidura i va transigir en què el Parlament es declarés en rebel•lia: no obeiria a la justícia ni acataria les lleis espanyoles , només les catalanes. Darrere de la suposada llibertat del poble català, la majoria parlamentària i els seus satèl•lits privats estaven disposats a violar lleis. És a dir, a delinquir.
Posar urnes no és delicte, però sí desobeir l’ordre del Constitucional de no fer-ho. Com que no és delicte protestar davant d’una institució, però sí impedir que els poders públics --siguin policies o parlamentaris-- exerceixin la seva funció. Així ho pensava la Generalitat fa quatre anys, quan va demanar penes de presó per als responsables del setge al Parlament del 2011, als quals va acusar d’un delicte contra les institucions de l’Estat. Eren altres temps.
Un país el govern del qual promet saltar-se la llei no és de fiar per a empreses ni per a particulars. Si a sobre organitza un referèndum unilateral i promet declarar unilateralment la independència, la fugida de capitals està assegurada. Catalunya, el territori més bancaritzat d’Espanya fa una dècada, només conserva avui franquícies financeres. Les empreses traslladen primer la seu social, després la fiscal (adéu als seus impostos) i, al final, la seva caserna general. Com va succeir a Mont-real, es van per no tornar.
Avui calleu els del ’Espanya ENS roba’, els que a tants engañasteis associant independència a abundància i ocultant els costos de transició. No us responsabilizáis que haguem de pagar la factura per avançat, sense que la vostra Arcàdia s’entrevegi si més no. I en herència ens deixareu una Catalunya arruïnada, un veritable erm.

j

joan

18 d'octubre 2017.16:57h

Respondre

Montse Riera, prou de aquest color, prou de seguir amb el raca raca, prou de enganyar a gent de bona fe, prou de mitges veritats, prou de jugar amb les coses de manjar, prou de fer mes mal a aquesta... Llegir més terre que tant estimem,
TU, I ELS TEUS AMICS, ESTEU ARRUINAN CATALUNYA PER VARIES GENERACIONS,

REPETEIXO...NO TENIU PERDO.!!!!!

j

joan

18 d'octubre 2017.11:35h

Respondre

Dintre de uns anys, seran mols, que es preguntaran, con es posible, que una Catalunya, que mai havia conegut un període tan llarg, de llibertat, prosperitat, i autonomia, ho hages perdut tot, per... Llegir més unes ments recargolades, fanáticas, irresponsables,i populistes, que sols van pensar en els seus privilegis.
La conclusió es repugnant, els ” cardats” sempre els mateixos.
Es molt greu, lo que esteu fent a Catalunya, vosaltres sols penseu amb vosaltres. quan podrem passar comptes, esperem, que doneu la cara.........NO TENIU PERDO!!!!

p

pepe

18 d'octubre 2017.08:49h

Respondre

Marina, i quan la economia afecti a Espanya, com estará la economia Catalana?

DE MOMENT MES DE 600 EMPRESES, JA HAN FOTUT EL CAMP!!

Marina no tot si val, primer les veritats, i de... Llegir més manipulacions descarades, pocas........., que la palla va cara!!!!

M

Montse Riera

Igualada

18 d'octubre 2017.11:12h

Pepe, de moment només han marxat els NIF d’aquestes empreses, no la producció i tampoc els llocs de treball, per tant no cal fer-ne una dramatització exagerada. Si segurament ho passarem ... Llegir més malament, però si estem units ens en sortirem.
Les veritats, com bé dius, s’han de dir totes, tot això de les empreses ho diuen per fer-nos por, però nosaltres som un país fort que podrà aguantar aquesta sotragada i quan tinguem la nostra gestió econòmica serà fàcil ajudar a la gent que pugui estar passant una mala època, perquè tindrem els recursos que ara no tenim.
Si no reaccionem als nostres fills els deixarem en una situació molt dolenta. Per ells hem de lluitar i espantar la por. Junts ho podem aconseguir.

M

Marià

Igualada

18 d'octubre 2017.13:05h

Totalment d’acord Pepe, s’han dit moltes mentides des de que cap empresa marxaria, que havien inversors esperant la independència i que Europa ens esperava amb al braços oberts, quant deixaran... Llegir més de manipular i trencar la societat i les famílies.

i

ita

igualada

19 d'octubre 2017.14:33h

benvoluda Montse Riera,
crec que abans de dir les coses hem d’estar segurs.Jo no puc assegurar que la producció de tots els treballs i les llocs de treball siguin a un altre lloc ( i... Llegir més m’alegro que no sigui aquests el cas) però si que et puc dir de primera mà, no de rumors ni coneguts, que hi ha llocs de treball que si s’han mogut . Gràcies

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.