TORNAR

Muriel Casals i Antoni Dalmau debatran sobre 'La societat civil davant dels reptes del país'

Aquest dijous al Teatre de l'Aurora

politica
Dimarts, 15 juny 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Catalunya viu una situació política convulsa. A la crisi econòmica que afecta bona part de la població s’hi afegeix la incertesa política causada per la més que possible sentència contrària del Tribunal Constitucional espanyol contra l’Estatut aprovat en referèndum pel poble català. Davant d’aquesta situació, una part molt notable de la societat civil s’ha autoorganitzat i ha celebrat tot de referèndums populars sobre la independència de Catalunya que ja acumulen més de mig milió de vots. A més a més, el passat dimarts el Parlament va donar el vist-i-plau a l’inici del procés de recollida de signatures per a convocar un referèndum d’independència oficial.

Muriel Casals

Així mateix, tot de veus proclamen que Catalunya ha de persistir en la demanda d’una Espanya federal, mentre que d’altres visions més allunyades de la centralitat aposten perquè Madrid recuperi bona part de les competències que ha cedit a les autonomies durant aquests anys de democràcia. Paral·lelament, la societat catalana debat com ha de gestionar l'arribada de la nova immigració i com ho ha de fer per continuar garantint que el català sigui una llengua viva entre el conjunt de la població.

Davant de tot aquest seguit de propostes i reptes a què ha de fer front el país, com ha de respondre la societat civil? Per mirar d'aportar una mica de llum a aquesta qüestió, la nova presidenta nacional d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, serà aquest dijous a les 8 del vespre al Teatre de l’Aurora d’Igualada, on protagonitzarà un diàleg-debat amb l’escriptor i soci d’Òmnium-Anoia Antoni Dalmau.

L’economista Muriel Casals (Avignon, 1945) va rellevar Jordi Porta a la presidència d'Òmnium Cultural el passat 20 de març amb el suport del 93% del vots dels socis. La renovació impulsada en els últims vuit anys per Porta a Òmnium té continuïtat amb Casals, que presidirà l’entitat durant els propers quatre anys. Casals és la primera dona que ocupa la presidència de l'entitat. En el seu discurs d'investidura va recordar que Òminum farà l'any vinent 50 anys i que actualment està vivint un moment 'apassionant' pel que fa a la difusió de les diferents vessants d'opinió i realitats que hi ha a la societat civil.

Abans de ser presidenta d’Òmnium, Casals havia ostentat la presidència del col·lectiu de reflexió nacionalista L'Opinió Catalana i va formar part de la junta de l'Ateneu Barcelonès entre 2003 i 2007. Proposada pel PSUC, va ser membre del Consell d'Administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) entre 1983 i 1988, des d'on va viure el naixement de TV3 i Catalunya Ràdio. Entre el 2002 i el 2005 va ser vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació de la UAB i representant de la mateixa universitat a la Xarxa Vives d'Universitats entre 2002 i 2009.

Òmnium-Anoia


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.