TORNAR

‘Les nacions no poden ser si no són independents’

Avui parlem amb LLOLL BERTRAN, actriu

politica
Divendres, 23 abril 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'actriu igualadina ens explica com veu el moviment de les consultes populars, al qual ella i en Celdoni Fonoll han donat suport de manera oberta i clara. Així, dilluns passa tots dos van prendre part en l'acte central de campanya organitzat per IGDecidim, que va tenir lloc a l'Ateneu.

La Lloll, dilluns a l'Ateneu

Lloll Bertran

T’has mostrat favorable al moviment de les consultes populars sobre la independència. Per què les trobes necessàries i importants?

Perquè sempre hem de poder dir-hi la nostra. Tots tenim dret a expressar-nos i a opinar sobre temes que ens afecten. Tots tenim dret de decidir. És un dret elemental i primordial.

Penso que sovint s’oblida que ‘democràcia’ vol dir que el poble és el sobirà, és qui mana, i cal escoltar sempre la veu de la gent.

I, pel que fa al fet que es tracti d’una consulta sobre la independència, crec que, com que ha quedat ben palès que, des de fa segles, no hi ha manera de dialogar ni d’entendre’ns amb els veïns de ponent, l’única opció possible és separar-nos-en i cadascú a casa seva. Tan amics com sigui possible, però cadascú a casa seva.

Espriu va dir: ‘Els homes no poden ser si no són lliures.’ I jo hi afegeixo: Les nacions no poden ser si no són independents.

Creus que, tal com s’ha dit últimament, és més important la participació que els resultats?

Tot plegat és prou important. Però si hi ha una bona participació, ja serà un gran resultat.

Penses que som davant d’una fita històrica?

Sens dubte. Crec que som en un moment que cal saber aprofitar-lo molt bé. Mai no s’havia parlat tan obertament i sense cap mena de por, de la independència. Ara ja són moltes les persones que han obert els ulls i s’han adonat que Espanya no ha parat mai de prendre’ns el pèl i d’aixecar-nos la camisa, entre altres coses molt més grosses i greus.

Què és el que més destacaries del moviment creat?

El to que sempre ens ha caracteritzat: reivindicatiu, cívic, pacífic, festiu... I l’organització tan rigorosa, impecable, seriosa i massiva que s’ha assolit. Fa emocionar veure com s’ha mobilitzat el que en diem societat civil. No ens ha calgut el lideratge de cap polític ni de cap profeta. Ha estat el poble qui s’ha bellugat i amb molta contundència.

Podries donar uns quants motius als igualadins perquè vagin a votar?

Em sembla que ja n’he dit uns quants, però hi afegiré un altre argument i és que és una ocasió única per fer sentir la nostra veu. Estem fent història. I el ressò que hem aconseguit enllà de les fronteres ha estat important. Europa va quedar sorpresa i admirada, per exemple, de com es va desenvolupar la Manifestació dels 10.000 a Brussel·les. En un ambient absolutament cívic i festiu que va acabar amb la interpretació, al violoncel, d’’El cant dels ocells’, que va tocar un bon amic meu, l’Albert Bardolet, vigatà i músic de l’Orquestra Simfònica del Vallès.

I després de les consultes... quin és el següent pas?

Com que els veïns més aviat hi fan conya i no s’ho prenen gens seriosament, (tot i que en el fons segur que s’adonen que les coses es belluguen. E pur si muove, que deia Galileu!), el següent pas seria empènyer el Parlament perquè convoqués un referèndum vinculant.

Parlem de la Lloll actriu: La setmana passada es va celebrar a Igualada la Mostra. Què en penses, d’aquest certamen?

És una iniciativa que he aplaudit amb entusiasme des dels seus inicis i que, actualment, ja és ben consolidada. Crec que els Països Catalans són prou extensos per encabir bastants més certàmens similars, però ‘sempre ens quedarà... Igualada’, que ara ja és un referent en aquest tema. És una gran oportunitat per apropar el teatre, i l’art en general, als més menuts i als més joves. En un moment en què nens i joves estan tan enganxats als videojocs, I-Pods, i a un munt d’estris electrònics, el contacte amb el món de l’art sempre afavorirà despertar-los la sensibilitat i la intel·ligència.

En què treballes actualment? Plans per al futur?

L’any passat vaig celebrar els 25 anys de professió amb un espectacle a la sala Villarroel de Barcelona, pel qual vaig rebre el Premi Margarida Xirgu, i tinc previst de tornar-lo a representar. I, en aquests moments, comparteixo escenari amb el Joan Pera al teatre ‘Condal’ de Barcelona amb ‘La doble vida d’en John’, un vodevil de Ray Cooney que té un ritme endimoniat. Encara portarem aquesta ‘doble vida...’ una llarga temporada: al teatre i després de gira. I amb Focus, l’empresa productora, ja estem ‘enFocant’ nous projectes per a més endavant.


5 Comentaris

J

Jordi Estrada

Manresa

28 d'abril 2010.09:42h

Respondre

Entre altres coses les consultes, més enllà dels resultats, hauran servit per adonar-nos que gosar dir el que pensem no és tan agosarat com alguns volen fer-nos creure. Per això, actituds tan... Llegir més inequívoques, clares i desacomplexades com les de la Lloll haurien de servir d’exemple i model. Davant d’això, em trec el crani!

A

Anna Bonfill

Sant Martí Sarroca

26 d'abril 2010.09:36h

Respondre

Crec que en aquest païs s’ha lluitat sempre molt per aconseguir el què tenim, però encara s’ha de fer molt més! Catalunya sent lliure, seria una gran i rica nació, sens dubte! Felicitats per... Llegir més aquestes paraules Lloll. Entre tots al final ho aconseguirem segur!!

X

Xavi

25 d'abril 2010.17:55h

Respondre

La llibertat dels pobles es mesura per la llibertat (no llibertinatge) dels seus ciutadans. Aquestes consultes populars són el primer pas dels ciutadans mostrant la seva independència vers un estat... Llegir més que no vol que els seus súbdits s’expressin lliurement, sense pors ni prejudicis. Demano als polítics (catalans i espanyols) que no siguin demagogs, oportunistes, ni electoralistes. Únicament que treballin per al país i que facin cas -i actuïn en conseqüència- del que diuen els ciutadans de Catalunya.

P

Pep

GRÀCIA

24 d'abril 2010.01:49h

Respondre

Igualada, Catalunya !!!! Moltes LLOLL ’S, TERRICABRES, CARDÚS .. i per descontat Celdoni Fonoll, o Partal , MOVEM Gran part dels Catalans i Reflexem que Volem i Pensem , al Marge d’ Interessos... Llegir més Particulars . SALUT i INDEPENDENCIA amb DIGNITAT , SENY i COHERENCIA i MOLTA CULTURA !!!! Gracat

L

Lluïsa Avante

Igualada

23 d'abril 2010.06:27h

Respondre

Tant de bo que aquestes consultes serveixin per demostrar a tanta gent el què Catalunya és i serà sempre (a desgrat del TC i els seus amos): una nació lliure, oberta i pacífica.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.