TORNAR

'No pactaré amb ningú que no aposti decididament pel procés de la independència'

Entrevistes als candidats: Ignasi Vich, Solidaritat per la Independència

politica
Dijous, 12 maig 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
No va ser fins el passat 19 de març que Vich va ser designat com a líder de SI a Igualada, però el candidat de Solidaritat a les eleccions municipals ha irromput amb força en aquesta campanya i es posiciona com la renovació que li cal a l’Ajuntament d’Igualada. Vich està convençut que des de l’administració local es pot lluitar per la independència de Catalunya però no renuncia a presentar propostes concretes per a la ciutat. Segur de sí mateix, content de liderar el projecte i amb molta empenta, Vich està decidit a entrar al consistori igualadí.

Ignasi Vich a la plaça de l'Ajuntament

Perquè creus que estàs qualificat per ser alcalde d’Igualada?

En aquest moment Igualada necessita gent amb capacitat de prendre decisions i jo porto molts anys fent-ho, porto molts anys arriscant i defensant les meves pròpies idees. Una altra cosa que es necessita és sentit comú i em considero una persona amb sentit comú. Les dues coses són molt importants per liderar una ciutat.

Antic militant d’ERC, perquè passes d’Esquerra a Solidaritat?

Per mi, el gran error que va cometre Esquerra i pel qual molta gent ens vam quedar desencantats va ser el tripartit. Quan ERC va fer el primer tripartit havia obtingut 600.000 vots al Parlament, si en aquell moment ERC hagués estat ferma defensant els valors de Catalunya, en les properes eleccions hagués obtingut 1.000.000 de vots i ara tindríem un Parlament que possiblement seria prou fort per presentar la llei de la Independència. ERC va preferir fer pactes per satisfer necessitats personals que servir a les reivindicacions del país. Una colla de polítics en quatre dies van malbaratar la llarga trajectòria del partit.

I a nivell local?

A nivell local jo creia que aquí a Igualada la Marina Llansana seria candidata, ella tenia gent que li feia confiança, gent que era apta però ERC no va apostar per ella i per mi això és un altre gran error.

El vostre partit defensa la Independència de Catalunya, des de l’Ajuntament es pot treballar per aquesta causa?

Solidaritat va obtenir presència al Parlament al novembre. Ara el que volem és ser en els ajuntaments de les capitals de comarca de Catalunya durant aquests quatre anys per preparar-los per la independència, explicar als ciutadans la seva importància.

Si tan important és la independència, perquè no es va arribar a un pacte d’unitat amb ERC i Rcat?

Nosaltres vam parlar amb Esquerra i ens va oferir anar de número 7. Tenint en compte que Esquerra no ha tingut mai més de tres regidors, vam considerar que no era una bona oferta. Nosaltres voliem assegurar que l’independentisme fos dins de l’Ajuntament i anant de número 7 no ho teníem assegurat. De fet, aquesta setmana celebro no haver signat el pacte d’unitat després que el candidat d’ERC, Joan Torras, hagi dit que no li faria res pactar amb CiU. Fa un mes i mig em vaig estar dues nits al ras davant del Parlament perquè Convergència deixés debatre la llei de la Independència al Parlament.

Si obtinguéssiu representació en el consistori igualadí i preveient un resultat ajustat, vosaltres apostaríeu per fer pactes de govern?

Tinc molt clar i em comprometo a no pactar amb ningú que no aposti decididament pel procés de la independència. Per descomptat hi ha una sèrie de forces polítiques amb les que és impactable: PXC, PP, PSC... i amb les altres, després del que hem vist en els darrers mesos, crec que tampoc s’hi pot pactar.

No tinc cap ambició d’ocupar una cadira, puc treballar des de l’oposició i és el que faré, els polítics sempre prometen allò que faran si governen i jo prometo allò que faré si governo o si sóc a l’oposició.

L’eufòria que va generar el partit en el 28N s’ha anat desinflant amb la fuga de Joan Laporta?

A Solidaritat hi havia votants que votaven el partit perquè hi havia Laporta però n'hi havia que el votava a pesar de Laporta. Ara que ha passat un cert temps, ens en hem adonat que és una sort que hagi marxat. Tothom ha tingut admiració per Laporta en un moment o altre, però en els últims mesos la seva figura s’ha desinflat molt ràpidament. Les cotes de popularitat més importants de Solidaritat i de presència als mitjans les tenim més altes ara que abans, quan hi era ell.

A Igualada hi ha divisió entre les diferents candidatures que es van presentar per dirigir l’executiva comarcal de Solidaritat?

Aquí a Igualada més que divisió jo crec que hi va haver gelosia. La gent que va començar el projecte de Solidaritat a la comarca va fer una molt bona tasca, prova d’això és que de seguida va créixer molt el número d’adherits i simpatitzants. Hi va haver un moment en què el nucli inicial no va tenir encert a l'hora de comunicar amb tota la gent, això va fer que hi hagués una part dels simpatitzants no se sentissin prou atesos. Es va fer un congrés, es van presentar unes candidatures es va votar i jo crec que el resultat que va sortir va ser el millor possible, gent d’una candidatura i gent de l’altra i ara s’està treballant conjuntament.

El sistema de llistes obertes que proposa Solidaritat fa que no siguis tu qui hagis triat els companys de llista, et sents còmode amb la gent que t’acompanya?

No els tries tu però sí que proposes a la gent amb qui has treballat i amb qui tens confiança que es presentin per ser votats. Jo no tinc ningú a la llista que no vulgui, em sento perfectament còmode amb la gent que m’acompanya.

El Qüestionari

1. Quin és el teu lloc preferit d’Igualada

El riu

2. Si t’haguessis de definir amb un sol adjectiu...

lluitador

3. Una virtut i un defecte

molts defectes, una virtut? saber escoltar

4. A quin polític de la història o actual t’agradaria assemblar-te?

A William Wallace

5. On t’agrada passar les vacances?

Arreu, com més pintoresc millor

6. Quin és el teu personatge il•lustre igualadí preferit?

El patge Faruk

7. Com et desplaces per Igualada? (cotxe, a peu, bicicleta...)

moto, bici i a peu

8. A quina paraula t’agradaria associar Igualada

progrés

9. Quin és el teu llibre preferit?

El secret, de Rhonda Byrne

10. I la teva pel•lícula preferida?

Memòries d’Àfrica

11. Blackberry, Iphone, Android o cap dels tres?

Apple, en general


1 Comentaris

r

roger

igualada

13 de maig 2011.11:38h

Respondre

ENDAVANT LES ATXES!!! PER FI UN PARTIT INDEPENDENTISTA DESACOMPLEXAT! VOLEM LA INDEPENDÈNCIA I TREBALLAR-HI CADA DIA DES DE L’ AJUNTAMENT JA QUE NINGÚ HO FA ARA..ERC=COLLA DE VENUTS QUE PACTAREU... Llegir més AMB ESPANYOLISTES ALTRE COP N’ ESTEM FARTS! LLUITEU PEL PAÍS! JO US PENSO VOTAR! VISCA CATALUNYA LLIURE!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.