TORNAR

El nou Ajuntament d'Igualada: 15 repetidors i 6 cares noves

Entre els 21 regidors electes hi ha 11 dones i 10 homes

politica
Dilluns, 5 juny 2023. 03:00. Toni Cortès Minguet.
<div class="flourish-embed flourish-cards" data-src="visualisation/13947869"><script src="https://public.flourish.studio/resources/embed.js"></script></div>
 
El 17 de juny és la data en què s'han de constituir els ajuntaments. En alguns, els resultats de les eleccions municipals del passat 28 de maig ja han definit un govern. A l'Anoia, són vint-i-tres els ajuntaments que ja tenen clar qui serà l'alcalde o alcaldessa.

A Igualada, Junts per Igualada va obtenir una àmplia victòria, a frec de la majoria absoluta. La candidatura de Marc Castells va aconseguir deu del dels vint-i-un regidors que configuren el consistori, per davant d'Igualada Som-hi, que en va aconseguir cinc (un més que en el mandat que acaba) i sobrepassant ERC, amb tres (dos menys) i Poble Actiu, també amb tres (un més que aquests darrers quatre anys). Són dies, ara, de negociacions i pactes. El 17 de juny en traurem l'entrellat. Però el que sí que ja coneixem –si no hi ha canvis– són les cares i els noms dels homes i dones que seuran als vint-i-un seients del Saló de Plens de l'Ajuntament d'Igualada.

El primer gran canvi que es veurà al solemne saló és que s'ha passat d'un ajuntament amb cinc formacions a quatre, amb la sortida de Ciutadans (tot i que en els darrers mesos la regidora Carmen Manchón havia passat al Grup Mixt). D'aquesta manera, a l'Ajuntament d'Igualada hi haurà representació de quatre partits: Junts per Igualada, Igualada Som-hi, ERC i Poble Actiu.

Pel que fa a la paritat, per segon mandat consecutiu hi haurà més dones, onze, que homes, deu. És la segona vegada, des del 1979, que hi ha més dones que homes a l'Ajuntament d'Igualada.

A Junts per Igualada, dels deu regidors, vuit repeteixen respecte del darrer mandat i només hi ha dues incorporacions: l'advocada Sandra de la Iglesia Colet i Josep Maria Carpi Cuatrecases, educador social, responsable d'ensenyament al Consell Comarcal, ambdós de Junts per Catalunya. Fermí Capdevila no repeteix com a regidor. Al costat de Marc Castells Berzosacontinuen Carme Riera Minguet, Carlota Carner Carrer, Jordi Marcè Termes, Montserrat Duch Solé, Patrícia Illa Borge, Miquel Vives Singla i Pere Camps Oviedo. Cinc homes i cinc dones.

Igualada Som-hi també suma un regidor més, igual que Junts per Igualada. Continuen els quatre regidors, Jordi Cuadras Oliva, Montse Montaña Pieroncely, Quim Roca Martí i Irene Gil Torroglosa, i s'incorpora el jove esportista Anselm Pasquina Ureña. Tres homes i dues dones.

ERC passa de cinc a tres regidors. El grup republicà està encapçalat per la candidata Alba Vergés Bosch. L'acompanyarà el fins ara cap de l'oposició, Enric Conill Tort –que va obtenir el millor resultat per als republicans a les eleccions del 2019– i Iolanda Gandia Martínez, que també repeteix com a regidora. Deixen el consistori Cristina Navarro (que va entrar a finals de l'any passat substituint Montse Argelich), David Prat i Jorba i Joan Valentí Cortès. El grup d'ERC estarà format, si no hi ha canvis, per dues dones i un home.

Finalment, Poble Actiu també guanya un representant al consistori igualadí. Després d'haver assolit dos regidors el 2019 i també dos el 2023, en aquestes passades eleccions els cupaires han guanyat un representant més. Repeteix Pau Ortínez Martí, ara com a cap de grup, i entren dues regidores noves, Elisabet Farrés Cobeta, professora, i Rosa Perelló Vives, jubilada. Un home i dues dones.


1 Comentaris

E

Eduard Ruiz

Igualada

6 de juny 2023.08:36h

Respondre

Als regidors que finalment surtin, govern i oposició, els desitjo inspiració i pro activitat (i si cal sort) en benefici de la gran majoria dels ciutadans, i en especial dels més... Llegir més vulnerables.

S’inicia un nou cicle de 4 anys, i es troben en donar solució a diversos “dèficits, entre altres, aprovar – consensuar un nou POUM i donat un nou impuls a la ciutat (econòmic o social) o ens continuarem lamentant 40 anys més ??,

És un tema que em preocupa, i en part m’ocupa, doncs com he manifestat en varies ocasions, és una mostra evident, objectiva, de la preocupant “crisi” (política, i de retruc tot el que es deriva) que vivim en Igualada; el vigent POUM (Pla d‘Ordenació Urbanística Municipal), un instrument d’ordenació i planificació de l’activitat de una ciutat que pretengui ser mínimament “habitable” i “competitiva”, es va aprovar, recordo, el 1986, fa 37 anys, casi 40 !!!

QUINA VERGONYA. QUINA IRREPONSABILITAT !!!

UNA MOSTRA DE LA “INCAPACITAT” DEL NOSTRES POLÍTICS EN PRACTICAR UNA “POLITICA COM CAL”: DIALEG, PACTE, CONSENS, en benefici de la gran majoria dels ciutadans igualadins,
superant els interessos partidistes, confessables (i inconfessables).

És el que caldria per superar el DECLIVI ECONÒMIC, EN GENERAL, I INDUSTRIAL (LLEVAT HONROSES EXCEPCIONS), EN PARTICULAR, que ha patit, Igualada (la denominada Detroit catalana) en les darreres dècades, i que no remunta.

Tant debò facin una profunda reflexió de la greu situació (local i global), i un anàlisi dels nostres punts febles i forts (que hi han, i molts) i sorgeixi un PACTE DE CIUTAT, amb PLANS D’ACCIÓ (urbanístics d’ordenació municipal, del Rec en particular i la resta del ciutat en general i també de la resta d’àmbits: socials i econòmics: educació, cultura, habitatge, indústria, comerç, ecologia, taxes, etc. etc. etc. De feina hi haurà, però valdrà la pena, amb il·lusió i consens.

Us imagineu que dintre de 40 anys (el temps passa volant (jo ja no el veuré, però si espero els meus fills i nets) recordin que en els anys 20 del segle XXI va haver una PACTE D’IGUALADA, que, com els PACTES DE LA MONCLOA, desprès de 40 anys de franquisme autoritari, i una greu situació del país, van se capaços de donar una “cop de timó” (el respectat professor Enrique Fuentes Quintana al davant), posant d’acord tot l’arc ideològic, des de l’eterna dreta als nouvinguts socialistes i comunistes.

Sense esperar tants anys, veurem quin ha estat el balanç. de aquí a 4 anys ...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.