TORNAR
PUBLICITAT

El ple d'Igualada aprova la moció contra la sentència amb l'abstenció d'Igualada Som-hi

Junts, ERC i Poble Actiu refermen el seu compromís a favor de la independència al ple

politica
Dimarts, 15 octubre 2019. 14:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Com era evident amb la majoria sobiranista, la moció a favor de l'amnistia per als presos polítics i l'autodeterminació prosperava aquest migdia al ple d'Igualada. El punt que generava més expectació era el posicionament d'Igualada Som-hi, que s'ha abstingut.

PUBLICITAT

Poques hores després que acabés la primera jornada post-sentència amb les multitudinàries protestes, el ple d'Igualada es reunia de manera extraordinària per abordar la situació en la que es troba el Principat. Els tres grups vinculats al sobiranisme, Junts per Igualada, Esquerra i Poble Actiu, que sumen 16 dels 21 representants al consistori, han votat favorablement a la moció que reclama l'amnistia dels presos i defensa el dret a l'autodeterminació. Cap vot contrari, doncs la representant de C's no era al ple, i sí quatre abstencions, les d'Igualada Som-hi.

El batlle Marc Castells llegia el text, una moció que recull "el rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem" i assenyala que representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya. El president de la corporació indicava també que "condemnem els intents de criminalització a l'independentisme". Afegia que "aquest estat és demofòbic i anticatalà".

La següent intervenció era la d'Enric Conill. El portaveu republicà ha valorat que "estem a favor d'aturar l'activitat institucional, encara que signifiqui ajornar l'homenatge a Lluís Companys. Amb aquesta sentència ens condemnen a tots i retallen els drets i llibertat d'hom, no només dels independentistes. Mostrem el nostre ferm compromís de seguir lluitant".

Després intervenia el grup d'Igualada Som-hi, que ha repartit les intervencions entre tots quatre representants. Jordi Cuadras l'encetava demanant empatia "sabem que tenen amics i companys a la presó i discrepem de com s'ha fet això (la judicialització)" i transmetia "ànims" per aquesta situació difícil als representants de l'independentisme". Montse Montaña reblava que els sembla "una sentència desproporcionada". Amb tot, el partit que agrupa PSC, Comuns i Igualada Oberta matisava que "som un projecte divers, amb independentistes i no independentistes" i lamentava que no s'hagi pogut fer una moció conjunta, en referència implícita al dret a l'autodeterminació.

Seguidament era el torn d'Eva Pedraza, de Poble Actiu, que retreia a Som-hi que han deixat de lluir el cartell de "Llibertat Presos Polítics". Manifestava que "tenim memòria" i que "estem davant una sentència que condemna el dret a decidir. El règim vol fer por i reafirmar-se. Nosaltres lluitarem per la independència, per l'alliberament dels presos i el retorn de les exiliades".

Un text contundent

La moció, que ja han aprovat 400 ajuntaments, exposa que "Definitivament, la democràcia a l'Estat espanyol mostra símptomes inequívocs d'estar tocada de mort. Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Quim Forn i Dolors Bassa han estat condemnats amb penes de presó. I Meritxell Borràs i Carles Mundó, amb multes i inhabilitació. Aquest ha estat un judici polític que mai s'hagués hagut de produir. Tornem a dir alt i clar que en democràcia votar no és cap delicte. Les idees no es jutgen. I és per això que reclamem la llibertat de totes les persones preses i exiliades polítiques, perquè no han comès cap delicte".

"Vivim amb tristor i profunda indignació la sentència, que suposa una vulneració dels drets polítics individuals de les persones condemnades, de les preses i exiliades polítiques, i una retallada dels drets i llibertats col·lectives. El judici i la sentència ens han conduït a un estat d'absoluta excepcionalitat. Vivim moments molt greus, moments en què es posa de manifest que l'aparell de l'Estat espanyol actua intentant abolir la pluralitat política, vulnera la legitimitat del poble de Catalunya a decidir el seu futur lliurement, agredeix el dret que tenim a transformar la societat a través de la independència. I, al mateix temps, avui tornem a constatar que les forces polítiques de l'Estat són incapaces de fer ús del diàleg com a instrument de resolució del conflicte."

"Aquesta sentència no ens atura. Al contrari, ens enforteix com a moviment per debilitar el règim del 78. I és que, una vegada més, reivindiquem el dret a l'autodeterminació, el dret a treballar pacíficament per esdevenir República Catalana, lliure, neta, justa i que treballi per garantir la igualtat d'oportunitats entre tota la ciutadania catalana. Cap sentència ens aturarà. Plantem cara a la voluntat repressora de l'Estat espanyol, i ho fem mobilitzant-nos, reclamant diàleg, reivindicant la via política i democràtica de resolució del conflicte. Demanem l'amnistia per a totes les persones condemnades i perseguides. Reprovem l'actitud sostinguda de l'Estat espanyol, que ha dimitit de la seva responsabilitat de fer front i donar resposta a les demandes de la ciutadania, per via dialogada i pacífica".

"Convé recordar, per exemple, que, el maig d'aquest any 2019, el grup de treball sobre detencions arbitràries de Nacions Unides va fer pública una resolució que instava l'Estat espanyol a deixar en llibertat de forma immediata l'Oriol Junqueras, en Jordi Cuixart i en Jordi Sánchez, que es trobaven a presó preventiva. L'incompliment d'aquesta resolució va ser una mostra més que l'Estat actua desoint qualsevol resolució, tractat internacional (com la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics que recullen el dret a l'autodeterminació) o totes les manifestacions pacífiques del poble de Catalunya a favor de la independència i la República Catalana. I aquesta actitud és molt greu. Per això la denunciem, perquè, malauradament, ens recorda etapes autoritàries en què no hi havia garantits els drets polítics ni les llibertats de la major part de la ciutadania. Reivindiquem justícia, i ens disposem a liderar de nou la lluita antirepressiva, democràtica, pacífica i a favor dels drets i les llibertats. La situació d'excepcionalitat que estem vivint, agreujada especialment per la confirmació de la sentència, afecta tothom, afecta la quotidianitat dels pobles i ciutats del nostre país i de totes les persones que hi vivim."

"I, per tant, és per tots els motius exposats anteriorment que el ple adopta els següents acords:

PRIMER. Manifestar el rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem en relació al judici de l'1 d'octubre i la causa independentista, constatant que representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya.

SEGON. Reclamar la llibertat immediata de tots els presos i preses polítiques i exigir l'amnistia de tots ells i elles, i de tots els exiliats i exiliades, com a reconeixement de
l'absència de cap delicte vinculat a la celebració del referèndum de l'1 d'octubre i a qualsevol altra acció política celebrada durant els dies previs i posteriors a aquesta data.

TERCER. Mostrar el compromís amb el dret a l'autodeterminació, dret polític fonamental recollit en tractats internacionals com la Carta de les Nacions Unides i el
Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, signats també per l'Estat espanyol, i reivindicar-lo com a dret en virtut del qual resoldre el conflicte polític existent, per via
democràtica i pacífica.

QUART. Reafirmar-nos en el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català. Condemnar tots els intents de criminalització del moviment independentista que  les seves diferents institucions, òrgans, poders i alguns mitjans de comunicació volen construir.

CINQUÈ. Exigir al govern de l'Estat espanyol que respecti la legitimitat de les persones escollides democràticament a les diferents institucions catalanes, així com les  decisions i acords que se'n derivin, com a màxima expressió de la sobirania popular.

SISÈ. Comprometre'ns a treballar conjuntament amb el Parlament de Catalunya, del Govern de la Generalitat de Catalunya i convocar-nos a participar, com a representants elegits democràticament.

SETÈ. Mostrar l'adhesió de l'Ajuntament d'Igualada a totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem, tant a nivell nacional com internacional, i convidar la ciutadania a participar en totes les lluites compartides i pacífiques a favor dels drets i les llibertats. I comprometre'ns a participar en l'acte convocat pel President de la Generalitat el dia 26 d'octubre al Palau de la Generalitat.

VUITÈ. Expressar la més ferma voluntat de seguir treballant, dia rere dia, per garantir els drets i les llibertats de tota la ciutadania d'Igualada, la defensa del diàleg i dels principis democràtics i la pluralitat política, així com el respecte a la separació de poders, imprescindible en qualsevol estat de dret.

NOVÈ. Fer avinent la situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals que estem vivint com a ciutadania i com a país als municipis agermanats.
DESÈ. Fer arribar aquest acord a la Presidència del Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Presidència del Congrés de Diputats, a la Presidència del Govern de l'estat, a la Presidència del Parlament Europeu, a l'Associació Catalana de Municipis i a l'Associació de Municipis per la Independència. I donar conèixer el contingut d'aquesta moció a la ciutadania del municipi pels mitjans que es creguin oportuns".

PUBLICITAT

4 Comentaris

A

Antoni

Igualada

17 d'octubre 2019.16:19h

Respondre

Soc independentista i considero que el posicionament d’Igualada Som-hi és impecable!. Endavant, necessitem persones capaces de fer ponts i amb valentia.,

M

Marià

Igualada

16 d'octubre 2019.10:22h

Respondre

Senyors juristes del ajuntament, quant hem tingut sentencies injustes “no polítiques” amb gent del carrer no heu mogut un dit.
Els meus impostos, amb als que cobreu un sou desproporcionat, son... Llegir més que gestioneu la ciutat i no per lluir cartellets, això ho podeu fer el dissabte i diumenge, la resta de la setmana a treballar que per això us paguem i us paguem inclús quant estem al atur o reben salaris mínims que a prou tes penes ens deixen arribar a final demes.
Ja comença a ser una mica “cansino” tants cartells i senyeres que no representen a tothom, la majoria de gent ja parlarem quant toqui i nomes ho podem fer quant tinguem eleccions.

Per cert Marc, tu no vas millorar els resultats “te das cuint”

P

Paiio

Igualada

16 d'octubre 2019.09:30h

Respondre

Igualada Som-hi, aneu quedant ben retratats per el que sou. Que quedi clar per tothom, encara que us aneu omplint la boca de vaguetats hipòcrites.

J

Joan

Igualada

16 d'octubre 2019.08:51h

Respondre

De veritat, gent d’Igualada Som’hi, que no podeu donar suport a aquesta moció?
Ni tan sols parla d’independència ni d’estat propi.
Potser és que no l’heu llegit.
En això no us podeu... Llegir més posar de perfil. No valen les abstencions.
Què no us agrada exactament de la moció com per no donar-hi suport?
La vostra abstenció, la de tots els regidors d’Igualada Som’hi, per mi és un no, i no ho oblidaré.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.