TORNAR

Els plens seran finalment bimensuals a Vilanova pel vot de qualitat de l'alcaldessa

L’oposició manté que cal fer una auditoria comptable des del 2007

politica
Dimecres, 22 juliol 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Dilluns al vespre es va celebrar una nova sessió extraordinària del ple de Vilanova del Camí, la tercera des que es va constituir el nou Ajuntament. La sessió es va convocar per donar compliment a la normativa vigent que obliga a definir la periodicitat dels plens abans dels 30 dies hàbils després de la constitució de l'ens local.

El ple de dilluns al vespre a Vilanova del Camí va tornar a ser tens i intens, com els dos anteriors. Sobre la taula hi havia la periodicitat de les sessions. El govern de V365, ERC i CiU s'havia inclinat feia dies perquè fossin bimensuals. En aquesta ocasió, per aprovar el punt van ser necessàries dues rondes de votacions -i el vot de qualitat de l'alcaldessa- que va desfer l'empat a vuit. V365, ERC i DECIDE van votar a favor, i PSC, VA i VV en contra. El regidor de CiU va excusar la seva assistència al ple.

Una intensa sessió, aquest passat dillunsAixí, el ple celebrarà sessió ordinària cada dos mesos, coincidint amb el segon dilluns dels mesos de novembre, març, maig i juliol de cada any. Si el dia de celebració del ple fos festiu, la sessió es celebrarà el següent dilluns. Els mesos de setembre i gener, el ple es celebrarà directament el tercer dilluns del mes. Pel que fa les sessions extraordinàries i les sessions extraordinàries i urgents queden sotmeses a allò que estableix la normativa vigent.

DECIDE demana reunions mensuals amb el govern i una assemblea oberta a la ciutadania

En el torn d'intervencions, la regidora de DECIDE, Imma González, va mostrar-se favorable a la celebració dels plens cada dos mesos com proposava el govern. Assegura que hagués preferit fer-ne un cada mes però amb el seu vot a favor va arrencar-li, al govern, un nou punt del seu programa: la celebració d'una sessió informativa mensual amb els regidors del govern per conèixer els projectes en els quals treballa cada un. També va proposar al govern la celebració d'una assemblea ciutadana oberta a Can Papasseit, perquè la ciutadania pugui fer les preguntes i qüestions que consideri oportunes. González va explicar que la seva voluntat és "contribuir a fer que la ciutadania tingui tota la informació possible sobre els afers municipals, una informació que els faci més lliures i que els doni capacitat per decidir".

Sobre el tema de la transparència i la participació ciutadana, dos conceptes que es van repetir durant tot el ple, la regidora republicana, Meritxell Humbert, va assegurar que des del govern estan disposats a incorporar i treballar en diferents mesures que es contemplin però, en tot cas, va dir Humbert, "és quelcom que va més enllà d’una assemblea ciutadana oberta o de fer un ple mensual".

PSC, VA i VV defensen un ple mensual

El regidor de Veïns amb Veu, Juan Manuel Cividanes va defensar els plens mensuals "com un exercici de transparència i de participació ciutadana" i com una manera d'evitar la convocatòria de plens extraordinaris. La mitjana de plens celebrats en els darrers anys, va dir Cividanes, supera la dotzena. Francisco Palacios, de VA, també va defensar la periodicitat mensual dels plens per contribuir a la participació ciutadana perquè "als plens es debaten temes importants com les ordenances o el pressupost, i d'altres que afecten a la ciutadania". La portaveu socialista Noemí Trucharte va llegir el Règim Orgànic Municipal i va qüestionar la legalitat del ple. Va denunciar la impossibilitat de "presentar esmenes abans del ple. Som l'únic ajuntament de la comarca, de Catalunya i m'atreviria a dir d'Espanya que incompleix sistemàticament la normativa vigent" va assegurar la regidora socialista.

Trucharte també va criticar el govern pel fet que no s'hagués aprofitat la sessió per incorporar els punts que demanava l'oposició i que farà inevitable la convocatòria d'un nou Ple extraordinari el proper 30 de juliol. PSC, VA i VV demanen tornar a debatre sobre la periodicitat dels Plens; sobre les retribucions, indemnitzacions i assistències als càrrecs electes i incorporen un nou punt, la demanda d'una auditoria comptable, financera i de procediment des de l'any 2007.

Per cloure el Ple, Toni Maturana, de Vilanova 365, va deixar palesa la voluntat i el compromís de l'Ajuntament per "complir escrupolosament amb la llei de transparència" i va recordar que, en aquest sentit, el web municipal ha estat "guardonat en repetides ocasions amb el segell de qualitat a la transparència informativa amb la màxima puntuació". Maturana també va defensar les polítiques de participació ciutadana que s'han impulsat des del govern.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.