TORNAR

El polígon adober divideix els partits que concorren a Igualada

CiU i PP a favor, Esquerra també amb més tebior, mentre que la resta de forces no ho veuen clar

politica
Divendres, 22 maig 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Des de fa dos anys existeix la idea de portar les adoberies a una nova ubicació a la zona limítrof Igualada-Jorba-Òdena. Aquestes eleccions el tema ha tornat a sorgir amb força. La candidatura de CiU ho remarca com a gran opció que permetrà remodelar el Rec, però el principal partit de l'oposició fins ara, el PSC, considera que és "repetir errors"

En una contesa electoral marcada especialment per la proximitat -assegurada per tots els partits- d'un nou pla urbanístic, la ubicació de la principal indústria igualadina com són les adoberies ha tingut certa presència. Quan el 2013 Marc Castells va anunciar que s'engegaria el procés urbanístic per traslladar el sector als terrenys on el 2008 s'havia projectat el Parc Tecnològic d'Igualada-Jorba, l'oposició no va alçar-se, però després de que el novembre de l'any passat es fes efectiva l'aprovació inicial del Pla director urbanístic (PDU) del Parc d'Innovació del Cuir i la Marroquineria han començat a sorgir veus dissidents. CiU manifesta que activar aquest trasllat és la manera perfecta de donar una cabuda a les adoberies i que puguin créixer sense restriccions. I, també, que el procés d'adob de la pell es pugui complementar amb nous sectors com la marroquineria, que tindran espai per instal·lar-se. Només el PP comparteix l'entusiasme de Marc Castells amb el projecte. 

Un pla urbanístic que uneix tres sectorsLa reubicació dels industrials adobers al Parc de la Innovació, en un sector de quasi 44 hectàrees, ha provocat respostes força diferents dels altres partits. Un dels alcaldes dels altres dos municipis implicats -Jorba- és Josep Maria Palau, que ara és alcaldable d'Esquerra a Igualada. Palau va ser a l'acte del novembre on es donava a conèixer el pla. Hi està a favor. Però les seves declaracions són diferents a les que els representants de la Generalitat van fer el novembre, amb Marc Castells al costat. Palau i el seu responsable de l'àrea urbanística, Enric Conill, han afirmat que "el parc l'està impulsant un sector i ha de ser el propi sector qui posi els recursos. El procés urbanitzador no pot ser iniciativa de l'administració" i que -amb l'aprovació definitiva prevista aquest estiu- "hi ha d'haver un període màxim de compra i urbanització. Un calendari concret i una figura urbanística especial". 

Agustí Serra i l'alcalde igualadí van parlar que l'administració "hi posaria el seu gra de sorra" i que les parcel·les serien accessibles per als adobers que s'hagin de traslladar. "No es pot permetre perdre llocs de treball, ni que deixin de créixer les empreses" és la consigna. Joan Agramunt, del PP, opina el mateix: "la situació és estratègica. Hi ha un acord de municipis i si hi ha creació d'ocupació i més superfície útil, és bo". Admet que caldrà "un exercici de diàleg i cercar finançament".

Objeccions en altres forces

Així que es clarificava el panorama electoral, els Socialistes d'Igualada han aixecat la veu contra el trasllat (per bé que el 2013 van votar a favor del nou parc) amb matisos nous. Després de les polèmiques que hi ha hagut els darrers anys a Les Comes (fuites a dues empreses químiques, protestes davant la instal·lació d'una macrodiscoteca), el candidat Jordi Riba acusa a Castells de voler permetre un "nou nyap urbanístic". Addueix que ja als anys 80 es va permetre amb el POUM d'aleshores que es concretés el polígon de Les Comes envoltat d'una zona residencial.

Decidim Igualada, per la seva part, és més suau ja que fixa la possibilitat del Parc de la Innovació a un consultes decisòries "amb els veïns i amb els empresaris" respectivament. Ara bé, el procés de deslocalització de les adoberies del Rec és temut ja que amb la renovació del barri "es pot produir una gentrificació", és a dir, que la població original de menor poder adquisitiu es podria veure desplaçada per un perfil diferent.

La CUP ja va deixar clar fa deu dies que "no volem que es moguin les adoberies del Rec" i demana que es retiri el Parc de la Innovació que faria portar les adoberies a Can Blasi. Afirmen que "no s'entén el barri del Rec sense les adoberies", que són el sector que li dóna sentit. Un dels representants de la CUP, Pau Ortínez, afegia que "parlar del trasllat no s'entén quan una de les principals empreses (Curtidos Badia) acaba d'adquirir una nau aquí al Rec mateix". La compra d'aquesta nau, de Curtits Farrés, es va produir la passada tardor i és per molts un indici que el Parc va per molt llarg i que el propi sector el veu com un projecte 'sine die'. El més taxatiu de tots els partits és SI. El candidat, Toni Rosich, afirmava fa unes setmanes que treure les adoberies del Rec era matar el barri. Així com la CUP, SI-Recuperem Igualada defensa els usos mixtes en aquesta zona.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.