TORNAR

Política ficció: què hauria passat si...

...l'Entesa s'hagués presentat? Si l'independentisme hagués anat junt? Si a Montbui hi haguessin hagut coalicions?

politica
Dimarts, 24 maig 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Els resultats de diumenge a Igualada van ser sorprenentment positius per a CiU i sorprenentment negatius per al PSC. Les formacions que fa quatre anys van integrar l'Entesa per Igualada, PSC i ICV, van perdre un total de quatre regidors -3 el PSC i 1 ICV-, justament els mateixos que va guanyar CiU -sense que per això se'n pugui inferir que, automàticament, els quatre regidors d'una banda van passar a l'altra.

Davant d'aquesta situació, algunes veus van preguntar-se què hauria passat si l'Entesa per Igualada hagués continuat com a coalició electoral. anoiadiari·cat ha traçat una simulació de resultats gràcies a la web http://icon.cat/util/eleccions i la resposta és que el nou consistori igualadí seria exactament igual com el que va sortir de les urnes: 10 regidors per a CiU, 6 per a l'Entesa, 2 per a ERC i PP, i 1 per a PxC.

Tot amb tot, si als 4.294 igualadins que haguessin votat aquesta hipotètica Entesa, se n'hi haguessin afegit només 50 més -arribant als 4.344-, llavors la formació de Jordi Aymamí hauria sumat un regidor més, que hauria 'pres' al PP.

Unitat independentista

Una mateixa reflexió similar també es feia des de les files independentistes. Què hauria passat si ERC, Reagrupament i Solidaritat haguessin unit esforços i haguessin sumat conjuntament els 1919 vots que van recollir per separat? (ERC-RCat: 1437; SI: 482). En aquest cas, l'independentisme augmentaria en un representant la presència que tindrà ara a l'ajuntament igualadí: en comptes dels dos regidors d'ERC que hi haurà a partir d'ara, n'hi haurien pogut haver tres. Com en el cas anterior, l'independentisme hauria arrabassat al PP l'últim regidor que hi havia en joc per només 39 vots.

Veïns amb Veu-ICV

A Santa Margarida de Montbui també hi ha qui ha especulat en què hauria passat si Veïns amb Veu i ICV haguessin format coalició electoral. Com en el cas de l'Entesa per Igualada, el consistori que n'hauria sortit seria clavat al que hi haurà durant els propers quatre anys: PSC, 9; VV-ICV, 3; PxC, 1. Tot i això, si la hipotètica coalició VV-ICV hagués captat l'interès de 76 montbuiencs més -arribant als 1.057 vots-, hauria arrabassat l'últim regidor en joc a la xenòfoba PxC i n'hauria aconseguit un total de quatre.

Igualment, si en comptes de contemplar la coalició VV-ICV, es contemplés la coalició Gent Nostra-ERC, aquesta hagués aconseguit un representant, en detriment del de la PxC.

Llei D'Hondt

Per a entendre el funcionament de la llei D'Hondt -el mètode segons el qual s'assignen els regidors a cadascuna de les formacions que concorren a uns comicis-, és recomanable visualitzar aquest enllaç explicatiu del ministeri espanyol de l'Interior.


8 Comentaris

A

AM

24 de maig 2011.17:49h

Respondre

Sr. Lluís. Veig que qüestiona la elecció del candidat de CIU. Vull recordar-li que es facultat de les agrupacions locals i que qualsevol personal en te dret i a Montbui, a sobre s’ha de tenir... Llegir més valor. Si el joc de caramboles de les vuit llistes no s’hagués produït, segurament que a hores d’ara CIU tindria assegurada una responsabilitat a l’ajuntament i que no es qüestionaria tant al candidat i més sense saber quina es la seva capacitat de treball, la seva honorabilitat com a persona la seva il•lusió per canviar un ajuntament que necessita aportació de persones com la que novament ha tret la cara en nom de CIU amb totes les coses en contra seva. Penso que es una asseveració massa gratuïta dir que no saben triar el candidat. Segurament necessitaria conèixer més profundament coses que desconeix abans de jutjar.

C

Climent

Montbui

24 de maig 2011.17:39h

Respondre

Apreciat Sr. Lluís. Realment no puc estar més d’acord amb vostè. La gent de CIU Montbui fa temps que ens ho mirem i remirem tot. Això de trobar un candidat del Nucli Urbà, que vostè anomena... Llegir més Sant Maure ha estat quasi ve una obsessió. Li puc assegurar que hem trucat a moltes portes per contactar amb el personatge carismàtic que vostè proposa i que pugui a la vegada estar suficientment preparar. Doncs masses vegades quan ens ha semblat trobar-lo ens han dit que no, que no volen estar públicament al costat nostre senzillament per “no tenir problemes amb el Sr., Teo Romero”. Així de fàcil i de patètic. Hi ha moltes persones que li tenen por. Saben i algun ho han sofert, que, ho ets neutral o de la seva corda o ja has begut oli. Si aquest any ha analitzat la llista, hem aconseguit una considerable aportació de veïns que viuen al Nucli Urbà. El segon de la candidatura, la tercera, la cinquena, el sisè, la setena, ... Hem incorporat molta gent jove que esperem seguiran fent el seu aprenentatge de cara a les properes municipals. Si alguna persona de les que ens llegeixi es considera carismàtica i te ganes de preparar-se suficientment i no te por del que li pot caure o no te res a perdre, ja ho sap, te les nostres portes obertes. A vostè també el convidem a compartir el nostre projecte i sobretot ens encantaria conèixer propostes seves. Comparteixo la inutilitat de la candidatura de Gent Nostra que pocs dies abans de les eleccions varen reconèixer que assumien plenament que els vots que recollirien serien vots perduts. No es veritat que no fessin números ja que d’altra manera no haurien previst a acceptat la inutilitat de la seva dèria. Pel que fa a ERC, davallada total a tot el país i aquí guanyada a pols.

j

josep maria

igualada

24 de maig 2011.15:18h

Respondre

seguint amb la politica ficció, ja que com a molt tard d’aquí 1 any s’hauran fet les generals, perquè no van tots els partits catalans junts?? CIU + ERC + els apèndixs que han anat sortint... Llegir més podrien fer prou feina no?

si fiquen l’Oriol Pujol més o menys a tots els semblarà bé i amb una mica de sort es pot arraconar o fer caure el gran nacionalista espanyol Duran Lleida i tot!!

P

Per l'indignat

24 de maig 2011.13:23h

Respondre

Tinc una sèrie de preguntes,
1- Si els pactes són bidireccionals com és que dius que només és culpa d’un?
2- Des de quan les decisions dels partits polítics son ”freakades”? Les pots... Llegir més compartir o no però això no fa que s’hagin de fer servir arguments ad hominem.
3- Què et fa pensar que els votants de SI haurien votat ERC com per sumar els vots? Hi ha gent molt decebuda i enfadada amb ERC que serien capaços de votar en blanc o CiU abans que tornar a votar a ERC.

El títol diu política ficció, i doncs és això, política ficció. Ara ERC es replantejarà el model, el del tripartit que ha fracassat, i potser en començarà un de nou. Esperem que no la tornin a vessar. De les vàries eleccions diria que n’hem d’aprendre que l’independentisme ha de reconèixer els errors, replantejar el seu programa i oblidar rencors.

L

Lluís

Montbui

24 de maig 2011.13:05h

Respondre

Senyor Climent, realment la gent de CiU Montbui us ho heu de fer mirar. Fins que no tingueu un candidat del barri San Maure suficientment preparat i carismàtic mai no aconseguireu uns resultats... Llegir més dignes. La gent vota a les persones i vosaltres segurament teniu unes idees tan bones com la dels socialistes. Però us falten les persones i el carisma. Heu perdut una ocasió històrica de tornar a l’ajuntament però no sabeu triar el candidat. Cada quatre anys feu la mateixa errada. D’altra banda, la divisió del vot al nucli antic ha estat notable i el fracàs de Gent Nostra és escandalós, ja que van anar amb prepotència des del primer dia sense fer números. Han fet un ridícul total, i l’EMD haurà d’esperar com a mínim quatre anyets més. ERC ha fracassat notablement, perquè en tants anys a l’ajuntament no ha aportat pràcticament res de nou, i ara desapareixen de l’escena. Els Veïns amb Veu aportaran aire fresc a l’ajuntament, que sempre és bo, i com no, lamento l’entrada de PxC. Realment cada vegada està més clar que la gent està farta de tot i tothom i un vot és la millor arma per anar contra el sistema.

j

josep maria

igualada

24 de maig 2011.09:46h

Respondre

més ben dit hi hauria 3 regidors d’erc, que tenint en compte que ells deien que en tindrien 4, seguiria estan malament.

a més, ERC és independentista?? si durant 7 anys van tenir la clau de la... Llegir més generalitat, com és que encara no ho som?? es va encallar la clau??? la podien haver desengrassat amb les corbates que portaven o amb la bandera espanyola que ficava el puigcercós a governació no??

pels independentistes que volen la independència, i fent una mica de ficció, o no, el dia que la vanguardia + ciu + la caixa la vulguin la tindrem, la vangu ja deu començar a veure que vendre en català tampoc és tan dolent, ciu ja sap que sense els vots del centre-dreta català pro-independentista tampoc estarien a Palau, i la caixa, a veure, de moment el Banc d’Espanya no li fot gaire canya, per alguna cosa serà....

C

Climent

Montbui

24 de maig 2011.09:32h

Respondre

Posats en el joc de la política ficció, a Montbui encara hi ha més supòsits a fer, millor dir, la constatació de possibilitats perdudes.
Si en el seu moment hagués prosperat el projecte... Llegir més d’incorporar l’equip d’esquerra a la llista de CIU es fàcil calcular que això hauria premés a aquesta formació estar present e l’ajuntament amb resultats per sobre de PxC.
Tampoc va prosperar la proposta de la formació nacionalista que va convidar a la direcció de Gent Nostra a participar d’una única llista i que suposadament la suma de resultats hagués fer situar a CIU com a tercera força deixant fora del consistori a Plataforma per Catalunya.
I el que es més important, hauria aconseguit posar a l’ajuntament a un representant del Nucli Antic que ja ha demostrat sobradament que seria un indiscutible portantveu del interessos d’aquest singular espai del municipi, no endebades i des de l’AA. VV. La Margarida va fer una important tasca, en el seu moment, per aconseguir-ne la segregació.
Les possibilitats de sumar es varen quedar ofegades per la manca de voluntats i no precisament per part de CIU que va defensar en tot moment la necessitat de mantenir la marca com a eina important de cara al objectiu d’aquesta federació per aconseguir la Diputació de BCN.
Aquest joc de política ficció encara pot anar mes endavant. S’espera una legislatura complicada sobretot pel que fa a la qüestió econòmica de manera molt particular a Montbui que passa a repetir alcalde ara sense la facilitat de compartir la seva tasca amb la de Diputat Provincial i amb responsabilitats en l’àrea de promoció econòmica, que tot sigui dit, han permès importants ingressos al municipi per tirar endavant molts projectes. Ara però queden moltes important obres per fer-ne el manteniment i anar a trucar la porta de les institucions de Barcelona de la ma d’un regidor de CIU sempre podria ser avantatjós, així o preveia l’alcalde durant la campanya.
Les urnes han parlat sobre propostes de desacords i el resultat es el que hi ha, i durant els propers quatre anys, n’assumiren tots plegats les conseqüències.

I

Indignat

Igualada

24 de maig 2011.09:23h

Respondre

És a dir.... si l’Ignasi Vic no hagués fet la frikada d’anar a la seva, ara continuariem tenint 3 regidors independentistes a l’Ajuntament, no? #etfelicitofill...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.