TORNAR

El PSC vilanoví vol engegar la construcció d'una majoria sense V365

Les friccions anteriors amb Vanesa González dins el partit fan quasi impossible un acord

politica
Dimecres, 27 maig 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Poques hores després que els resultats electorals es coneguessin, alguns dels partits de Vilanova ja han començat a conversar per articular una majoria sense Vanesa González, l'actual alcaldessa i candidata de V365. Aquest partit ja va avançar que no volia saber res del PSC. Els socialistes cerquen suports entre el VA! i IPV

L'agitat panorama electoral vilanoví no deixa de moure's. L'actual alcaldessa Vanesa González, antiga militant socialista, ha vençut les eleccions i la seva força, V365, compta amb cinc regidors. La majoria està en nou representants. Una majoria que, sense González, precisaria almenys de quatre partits per assolir-se. El PSC, Vilanova Alternativa -amb tres edils cadascun- i IPV -amb dos- van fer  dilluns al matí les primeres preses de contacte i haurien estudiat una altra majoria. També han parlat en una segona trobada ja amb Esquerra, que ha guanyat el seu segon regidor. Noemí Trucharte, líder socialista, nega que s'hagi negociat res en concret. Es tracta de "protocol, una ronda de contactes". Trucharte té assumit, després de la guerra interna al PSC l'any passat per les primàries i l'expulsió d'alguns dels membres de V365, que no hi pot haver tracte amb Vanesa González. L'alcaldessa va afirmar que no pactaria amb el PSC fa unes setmanes. Ara, Trucharte entén que "no anirem a trucar a unes portes de gent que no vol parlar amb nosaltres". 

Els actuals socis de govern, Vanesa González i Jordi Barón -aquest de CiU- mantenen una bona sintonia, però en campanya van aclarir que no hi havia cap pacte predeterminat. Ara, la seva suma quedaria a tres regidors de la majoria de nou i precisen d'altres socis. Totes les fórmules de coalició aboquen enteses molt difícils. La primera presa de contacte va ser poques hores després de les eleccions. Tot i que Francisco Palacios, del VA!, va desmentir pactes abans dels comicis, les altres forces han assenyalat repetidament que els contactes entre el PSC, VA! i IPV estaven molt avançats abans del 24 de maig. La socialista Trucharte confirma que hi ha hagut reunions, però nega acords ja que és "una mera presa de contactes".

Sense ICV-EUiA

La construcció d'alternatives és difícil sense el que podria ser un soci natural de Trucharte, ICV-EUiA, que ha desaparegut. La líder socialista lamenta "que no hagi entrat una força d'esquerres com aquesta, amb qui podríem tenir acords, amb una persona com Antonio Rodríguez. I Guanyem, que també podia ser pròxima a nosaltres no ha aconseguit el regidor". Es congratula "com a persona progressista que un partit com PxC no hagi entrat a l'Ajuntament aquest cop" i també en menor grau, l'adéu del PP. Si finalment aconsegueix articular un govern assegura que "no m'obsessiona l'alcaldia. Allò més important és que el pacte que es faci sigui conseqüent amb el nostre programa, ser alcaldessa no té importància".

En aquest escenari, Imma González, que ha afirmat a Anoiadiari el compromís de mantenir  Carlos Navarro com a regidor, i el seu grup podrien tenir la clau de la majoria. En el cas que Trucharte sumés a VA! i IPV, el regidor de DECIDE o els dos d'Esquerra podrien decantar la balança. González comenta que "sabem que tenim la clau"  però que "la sobirania del poble  ha donat la majoria a Vanesa González, que és qui ha guanyat les eleccions". El grup DECIDE està molest per l'actitud de forces que tenien un pacte predeterminat i retreu al PSC "haver-se gastat 50.000 euros en campanya quan nosaltres només n'hem gastat 568".

Un altre ingredient de l'equació és Esquerra. La cap de llista, Meritxell Humbert, reconeix que "parlem i parlarem amb tothom. Hem tingut contactes informals amb Jordi Barón, l'alcaldessa i amb Noemí Trucharte. Però també abans de les eleccions vam dialogar perquè crèiem que seria positiu un front comú de partits per arribar a les eleccions sense tanta fragmentació". La republicana ja es va obrir a negociar "pactes puntuals o estables" la nit electoral. Exigeix en tot cas que per pactar es concordi amb el programa d'Esquerra on "hi ha una forta aposta per la participació ciutadana, la limitació de sous i la transparència. Per bé que les eleccions no se celebrin cada quatre anys, sí que la ciutadania hauria de decidir més sovint en clau municipal". 

 


7 Comentaris

A

Antoni

Vilanova del Camí

2 de juny 2015.09:22h

Respondre

Pels bars de Vilanova corre que està fet el pacte entre VA-PSC i IPV. El Palacios seria alcalde els dos primers anys, o això diuen. Podeu informar-nos si és cert Anoiadiari ?

P

Per sucar-hi pa

Igualada

27 de maig 2015.17:32h

Respondre

No deixa de fer gràcia que cada partit, a cada població, pot tenir un criteri diferent sobre si la llista més votada ha de manar. Si te una majoria minoritària diu que els altres son una... Llegir més coalició de perdedors i que desprecien la voluntat majoritària dels veïns. Si en canvi, poden sumar socis per desbancar un altre partit guanyador, aleshores parlen de ”sumar voluntats”. Mireu a Barceloa, Ada Colau vol que es respecti el seu triomf en minoria, i a Madrid la seva equivalent vol sumar el PSOE per desbancar la guanyadora. Això és una de les parts lletges de la política.
Que facin el que vulguin o puguin a Vilanova. Crec que després de l’esperpent d’onze candidatures per tretze llocs, qualsevol final serà digne d’un bon serial. I si el prota, l’heroi, és el Yoyas...feu-lo alcalde!

M

Montserrat

Igualada

28 de maig 2015.00:08h

Si, si riem, riem però tens raó, el Yoyas al final és el rei del mambo i el seu vot pot ser decisiu per la composició del govern de Vilanova.

M

Marcel

Vilanova del Camí

27 de maig 2015.12:21h

Respondre

Sembla que per fi tindrem aire fresc a l’Ajuntament de Vilanova del Camí. Guanyar per uns quants vots no vol dir governar. M’agradaria veure un canvi de govern perquè en tot el període... Llegir més democràtic sempre han manat els mateixos a Vilanova. Per higiene democràtica és necessari un canvi. Un pacte PSC, VA i IPV és totalment lícit i molta gent hi estaria d’acord. Sigueu responsables i poseu-vos d’acord si us plau. I si ha de decidir DECIDE, endavant. Això és la democràcia. Treballar per buscar consensos i majories.

M

Maria Ll.

Igualada

27 de maig 2015.18:15h

Manel uns quants vots no son dos regidors, dos regidors es molt i crec que els ciutadans de Vilanova han decidit clarament el que volien.

Altre cosa és el que voldries tu, que... Llegir més dedueixo que no és el mateix, però hauràs d’estar d’acord amb mi que la verdadera democràcia és el que vol el poble, i que lo altre encara que legal amb la llei vigent, no deixen de ser componendes per aconseguir alló que no has aconseguit a les hurnes

M

Maria Ll.

Igualada

27 de maig 2015.09:29h

Respondre

La democràcia és la democràcia i a Vilanova el poble ha deixat molt clar que vol com a alcaldessa a la Vanesa Gonzalez, i si ara alguns volen suplantar la voluntat popular i passar per sobre de la... Llegir més decisió ciutadana que tinguin molt en compte que mes tard o més d’hora això els hi passarà factura.

Farien be el partits electes a Vilanova de prendre exemple del que s’està fent a Barcelona, que no es altre cosa que respectar i deixar manar a la llista més votada i a més a més tenint en compte que a Vilanova la diferència entre la guanyadora i els altres partits encara es molt més clara

J

Jepis

Igualada

27 de maig 2015.11:08h

No cal comparar amb Barcelona i si veure el tarannà democràtic de uns i altres i que el poble a votat i que crec es molt significativament a favor de Vanesa Gonzalez

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.