TORNAR

Puigdemont guanya als mateixos districtes d'Igualada que Castells, excepte un

El vot dual a la comarca fa que Junts per Europa quedi primera, mentre que ERC guanya a nivell local

politica
Dimarts, 28 maig 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La coincidència d'eleccions municipals i europees va portar fa 20 anys a una mostra del que és el vot dual, amb la victòria de CiU en clau continental i l'Entesa en clau local a Igualada. Aquest 2019, Junts per Catalunya ha guanyat en els dos àmbits en la majoria de col·legis.

El mapa de segones forces a les municipals a cada secció censalJunts per Europa va guanyar amb molta claredat a l'Anoia i a Igualada pel que fa a les eleccions europees. La clau, que electors que a nivell local es van decantar per ERC van recolzar en els comicis europeus a la candidatura de Carles Puigdemont. No tots, però segurament milers de votants. Esquerra treia a les europees a l'Anoia 13.971 vots, mentre que a les urnes del costat, relatives al municipi, en total en sumava 15.378. En canvi, Junts per Europa -liderada per Carles Puigdemont- reunia fins a 17.965 vots, mentre que a les locals les diferents candidatures hereves del PDeCAT es quedaven en 15.158 electors. A Igualada, malgrat que Junts per Europa sumava més vots que la candidatura local -Junts per Igualada- la diferència era més petita: 187 vots. A més, Junts per Igualada guanyava a un col·legi més que Junts per Catalunya. 

El mapa dels guanyadors de les municipals a cada secció censalA la capital anoienca, el mapa de les municipals poc difereix del de 2015 pel que fa a districtes electorals. Esquerra és segona força des d'aquell any, quan va desbancar el PSC i ni tan sols la suma que suposa la coalició de Jordi Cuadras situa a Som-hi per davant d'ERC a la immensa majoria de barris. El patró al 90% dels col·legis electorals d'Igualada és el mateix tant a les europees com a les municipals: primer Junts, després ERC i després PSC/Som-hi. La quarta força a les municipals és la CUP i a les europees C's. 

El mapa de segones forces a les europees a cada secció censalA les municipals, Igualada Som-hi s'enduia la victòria a dos col·legis: el Centre Cívic de Fàtima i el Centre de Dia Montserrat. Els mateixos que guanyava el PSC a les eleccions europees. La diferència, que a les municipals la segona força en aquests punts era JxIgualada i, en canvi, als altres comicis, els electors d'aquests districtes preferien ERC. Si els republicans no guanyen a cap districte a les municipals, els mateixos electors sí que li donaven el triomf a les europees en un sector. Per un marge molt escàs, al Centre de Salut Anoia, la candidatura d'Oriol Junqueras s'imposava per 69 vots a 68 a la que lidera Carles Puigdemont. Així, a les eleccions al Parlament Europeu, els republicans són segons a tots els col·legis excepte un, l'esmentat Centre de Salut, on són primers.

El mapa dels guanyadors de les europees a cada secció censalLa conclusió dels resultats a Igualada indica que Junts per Europa treu 187 vots més que els 7.503 de la fórmula local. El cas d'ERC és més pronunciat: 4.719 vots per Junqueras pels 4.217 d'Enric Conill. La diferència també s'evidencia en els més de 4.000 vots gairebé que sumen PSOE i Podemos conjuntament, 400 vots per davant dels que treia Igualada Som-hi (PSC i Comuns, més Igualada Oberta) a les municipals.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.