TORNAR

Els resultats de 2012 farien guanyar Junts pel Sí a tots els municipis anoiencs

En canvi, en el format plebiscitari, els vots del ’no’ serien superiors a Vilanova, Montbui i Masquefa

politica
Divendres, 25 setembre 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els resultats sumats de CiU i ERC del 2010 i, sobretot, els del 2012 fan pensar en una rotunda victòria de les opcions independentistes a l'Anoia, afegint els resultats d'una CUP a l'alça. L'objectiu dels tres partits del 'sí', superar els 33.365 vots del 9-N. Queda per veure la importància de transvasament del vot independentista de PSC i ICV-EUiA a Junts pel Sí i la CUP, a més de quants vots de CiU del 2012 pot esgarrapar Unió, nova en la contesa.

Ningú posa en dubte el triomf de Junts pel Sí a nivell comarcal el proper diumenge, coneixent les tendències històriques dels electors anoiencs (un feu tradicional de CiU, on Esquerra ha anat agafant força), ara que els dos partits dominants del 'sí' s'han unit. La incògnita és si la victòria independentista es repetirà a tots els municipis, tant en el partit que tregui més vots com en el global 'plebiscitari', és a dir, els suports sumats de Junts pel Sí i la CUP per sobre de la resta de formacions. El 2012, primeres eleccions on es va agitar amb força el tema sobiranista, la suma de CiU -sobiranista aleshores- i ERC hauria guanyat a tots els municipis de la comarca, entre aquests als principals feus històrics del PSC, Vilanova del Camí i Montbui. 

En les darreres eleccions al Parlament, l'abstenció es va reduir en un 10%. El 2012 es va mobilitzar pràcticament un 70% del vot, amb un horitzó de participació que no diferia massa de les generals del 2008 on van arrasar els socialistes. Amb aquesta participació es va produir una rotunda victòria dels partits sobiranistes que van sumar 32.593 comicis, excloent ICV-EUiA i sumant la desapareguda Solidaritat al front CiU-ERC-CUP. La suma de les altres forces era de 22.315 vots. La unió de Junts pel Sí hauria donat una victòria per 85 vots a Montbui i 253 a Vilanova. En el cas de Piera, es triplicarien els resultats dels socialistes: 3.048 a 1.014.

Dos anys després, la consulta del 9-N abocava un resultat de 33.365 'sí-sí' i més de 3.000 vots del 'sí-no'. El 'no' quedava en 1.460 vots. El 9-N va semblar que s'assolia la mobilització, amb alguns ajustos -vot de persones menors de 18 anys i de persones que no tenen la nacionalitat-, de pràcticament la totalitat del vot independentista. Els canvis que s'han produït durant el darrer any apunten que es podria sobrepassar aquest límit, amb la inclusió de persones pròximes al PSC a Junts pel Sí i amb la possible fuga de vots independentistes d'ICV-EUiA a la CUP. 

El format plebiscitari

El frontisme que s'endevinava en les eleccions de 2012 va animar que, per primer cop, forces espanyolistes com Ciudadanos aconseguissin un nombre de vots significatius a la comarca -3.274 vots, quasi el triple que el 2010- i el PP guanyés quasi 1.400 vots. Els socialistes, que el 2010 havien perdut molta força a Vilanova -segons darrere CiU- o Piera, van guanyar electors en aquests dos municipis. 

Si amb les premisses del 2012, Junts pel Sí seria primera força a tots els municipis, en el format plebiscitari l'independentisme no seria primera força a Montbui i Vilanova. Amb aquells resultats, Vilanova del Camí hauria reunit 1.663 vots pel sí -CiU, ERC i CUP-, per davant de 3.396 vots de partits que no es pronuncien per la independència. A Montbui, serien 1.332 per 2.591. A Piera i Masquefa, segon i cinquè municipis de la comarca, en nombre d'habitants, la pugna estaria més tancada. La suma de vots independentistes el 2012 a Piera, 3.303 per davant dels 3.031; a Masquefa, 1.905 vots entre els no favorables a la independència, per 1.697 de les forces que sí que ho són. En canvi, a la capital, Igualada, la diferència entre les forces favorables a la independència i els altres partits aquell 2012, va ser més clara: uns van arrossegar 12.683 electors per 5.819 els altres.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.