TORNAR
PUBLICITAT

‘L’únic pitjor que retirar el POUM és aprovar-lo tal com està’

ERC proposarà rectificacions substancials al Pla si l’Entesa vol el seu suport

politica
Divendres, 19 febrer 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El grup municipal d’ERC a Igualada ha aclarit que la seva postura es manté des de l’inici del procés: Volen que hi hagi un POUM però que respecti el patrimoni industrial de la ciutat i que s’ajusti a les necessitats de la majoria d’igualadins. Esquerra presentarà un seguit de propostes bàsiques i indispensables perquè l’equip de govern compti amb el seu suport. Així, volen que reculli totes les al·legacions dels ciutadans i que respecti la voluntat de la societat civil. Mentrestant, els adobers i els propietaris de la zona del Rec han creat una associació d'afectats, i es mostren preocupats per la inviabilitat del POUM i perquè el sector 'ja no tindrà cabuda en aquest barri'.

La zona del Rec

Oriol Solà i Joan Torras, al Rec

Els regidors d’ERC denuncien una gran irresponsabilitat per part de tots els partits polítics: D’Entesa per haver aprovat un projecte tan important per la ciutat amb una majoria tan feble, del PP per canviar d’opinió de manera espontània i de CIU per seguir la proposta dels populars i no deixar lloc a les al·legacions tal com havia dit inicialment. Joan Torras, regidor d’ERC, alerta de la gran repercussió econòmica que pot tenir per a la ciutat el fet que el POUM es retiri: ‘Durant els tres anys que han de passar entre l’inici de redacció d’un POUM i l’inici de redacció del següent, cap banc donarà crèdit a les empreses que s’hagin vist afectades pel Pla’.

Actualment, i tal com veuen les coses, ERC se sent ‘més a prop de la retirada del POUM que de l’aprovació, però si l’alcalde accepta rectificar-ne els punts bàsics i dissenyar un pla que s’adapti a les necessitats de la ciutat’, no veuen cap motiu per no recolzar-lo. De totes maneres, els republicans no se senten gaire optimistes i no creuen que l’equip de govern estigui disposat a rectificar: ‘Nosaltres recolzarem el POUM si l’Entesa adopta el compromís d’incorporar canvis en l’estructura vertebral del projecte’.

Quin model de ciutat volem?

Segons els regidors d’Esquerra, ‘el POUM que proposa Entesa vol canviar el model de ciutat actual, pretén convertir Igualada en una ciutat dormitori i eliminar molta de la indústria que hi ha’. Si s’aprova aquest POUM ‘es destruiran les dues zones industrials de la ciutat: el Rec i el polígon, i els igualadins tindran encara menys oportunitats de treballar a casa seva’. A més a més, Joan Torras ha subratllat que amb la reconversió del Rec s’està jugant tant amb el patrimoni històric de la ciutat com amb el patrimoni de les generacions futures.

El futur del POUM, el 24 de febrer

D’altra banda, des del grup municipal de CIU, Marc Castells ha respost a la demanda que els feia el PP, en el sentit que retiressin la sol·licitud de ple extraordinari (convocat pel 24 de febrer) perquè el POUM ja es retirés en la sessió ordinària del 23 de febrer. Els convergents han confirmat que no retiraran la sol·licitud, ja que creuen més adequat que el futur del POUM sigui l’únic punt en un ple exclusiu per a aquest tema. El líder del grup del PP, Pere Calbó, ha manifestat que es 'lamenta profundament l’actitud de CIU, que per tacticisme polític no permeti tractar la qüestió en el ple ordinari'. Així doncs, serà dimecres vinent, 24 de febrer, quan se sabrà si el pla tira o no endavant.

Es crea una associació d'afectats

La indústria adobera igualadina i els propietaris afectats d’aquest àmbit han decidit constituir-se com a associació. Segons afirmen, ‘un cop vist el desgavell que pot significar l’aplicació del pla en la seva actual configuració, han decidit constituir-se en associació d’afectats per tal de defensar els seus interessos, la continuïtat d’una activitat industrial centenària que dóna feina a uns 1.000 treballadors, però també amb la voluntat de trobar una solució des del diàleg tot sumant esforços per tal d’aconseguir una renovació del barri que sense renunciar a preservar molts dels valors patrimonials existents, permeti sufragar els elevats costos que aquesta transformació suposa pels propietaris d’aquest àmbit de més de 30 hectàrees’.

El col·lectiu està especialment preocupat per la viabilitat econòmica del projecte, que segons expliquen no té en compte una sèrie de despeses que haurien d’assumir els propietaris, com l’enderrocament d’edificis o les indemnitzacions per cessament d’arrendament, entre d’altres. També estan inquiets perquè la transformació del barri de les adoberies implica ‘barrejar l’ús residencial amb altres activitats entre les quals, malauradament, ja no sembla tenir cabuda l’actual indústria adobera, ja que es considera incompatible amb el nou barri’.


20 Comentaris

P

Pep Solé

L'Espelt

22 de febrer 2010.10:08h

Respondre

Joan del comentari 18. Em sap greu no haver-me explicat prou be.
La consideració de merda (disculpeu els lectors) a l’activitat industrial no és la que faig jo (que si que ho he escrit). Tinc el... Llegir més màxim respecte per la industria. La meva família i jo mateix n’hem viscut molts anys i hem donat feina a centenars de persones. La consideració de merda és la que es desprèn, almenys jo ho considero així, del despreci a la industrial existent que fa l’Ajuntament d’Igualada que vol treure la industria existent i real dins d’Igualada per enviar-la fora del municipi.
Se de casos concrets amb nom i cognoms que ja diuen que si els afecten la seva industria i si es queda el POUM com està, ells marxaran d’Igualada. Però atenció, no marxaran d’Igualada per anar al polígon veí, marxaran d’Igualada per anar a 10.000 Qm d’Igualada. Alguns doncs si que deixaran de menjar com diu vostè.
Un segon exemple. Algú es creu que FUNOSA (Òdena) anirà algun dia a Can Morera com explica el Sr. Guisado? Si FUNOSA marxa d’on està serà per anar també a 10.000 Qm d’aquí, on no els emprenyin ni els posin tantes traves com a qui (consideracions mediambientals apart).
Digui-li al Sr. Aymamí que d’aquestes empreses que deixaran de ser viables al Polígon i REC en mengen moltes famílies i no m’ho digui a mi que jo no pinto res.
Per acabar, no pretenc se masies de res per que si ho fos em dedicaria a comprar accions a la borsa. Em ratifico absolutament que tot el que preveu el POUM d’Igualada està pensat i escrit a grans traces ja des del Pla Director. Llegeixi el POUM i veurà quantes vegades fa referència al Pla Director, i si vol quedem i li explico el Pla Director que una vegada me’l vaig llegir....

A

Alfons

Igualada

21 de febrer 2010.23:22h

Respondre

El POUM d´Igualada no val absolutament per rés; pero matitzo pels que hi puguin estar en contra o els que hi puguin estar a favor i també ho vull matitzar pels seus creadors -el nostre govern... Llegir més d´Entesa- i colaboradors.
Aquest POUM, no ha tingut en compte les persones, essers humans que trebàllan, viuen, menjen, camínen, respíren, estímen, etc. Absolutament a ningú s´ha consultat rés de rés, sigués afectat o no, sigui treballador o propietari d´empresa afectada, sigui propietari o inquili de casa afectada. Mai la politica ni els governs s´han de possar d´esquenes al poble, mai!. Un Ajuntament a de servir a la gent, a la ciutat, hi aquest POUM per molt que el nostre Ajuntament s´entesti en dir que ”es pel bé de la ciutat”, jà sols pel fet de no consensual amb afectats o colectius, jà cau pel seu propi pes. Escoltar, entendre, respectar, rectificar, millorar, etc....ah!! hem deixaba quelcom un ”xic” d´important, les persones.

J

Joan

Òdena

21 de febrer 2010.21:23h

Respondre

”... i enviar tota la merda al nou polígon”. Aquesta ”merda” que diu el Solé, és la ”merda” que mengen centenars de famílies anoienques. Una mica més de respecte!!
”TOT EL QUE... Llegir més ESTÀ PASSANT ESTAVA TOT ANUNCIAT”, sembla el Mesías!!

j

joan

igualada

21 de febrer 2010.09:09h

Respondre

Sr. Pep Solé és el primer que sento aue llegeixo) que escriu (i per tant diu), que reflexiona (i per tant analitza), que relaciona (i per tant implica), que existeix una ínima relació entre el... Llegir més Pla Director i el Pla General d’Ordenació Urbanística d’Igualada... I Sr. Pep Solé, sap, té tota la raó del món. Faríen bé tots aquells que opinen (sigui en el sentit que sigui) sobrel el Pla General (< part de saber realment que és i que implica de present i de futur un pla d’ordenació urbanísitica) analitzar les ítnimes relacions que existeixen entre la figura del Pla Director i aquest projecte de Pla d’Ordenació Urbana d’Igualada que hi ha sobre la taula. Aquest segon ha tingut, en moltes coses, moltíssimes, en compte el primer. Llegeixi si vol, Sr. Pep Solé, el primer comentari d’opinió sobre aquesta notícia que vaig escriure el passat divendres i ja veurà. Felicitats Sr. Solé.

m

marisa

sant antoni de vilamajor

20 de febrer 2010.21:48h

Respondre

Molt bé PEP !!! On és aquella gent que aplaudia el Pla director!!!! Els que avui estan de festar que diguin clarament què exactament perden del Rec, si només han vist el barri ara fa quatre dies;... Llegir més gent pijeta que es pensa que això es barri del gòtic... segur que encara voldrien que anéssin les adoveries de fa vint o trenta anys, segur !!! jo me’n recordo nois, cada dia... .. Bon festa !!!

P

Pep Solé

L'Espelt

20 de febrer 2010.11:10h

Respondre

Es curiós les coses que passen i que es diuen.
Tots els canvis que proposa el POUM d’Igualada ja els preveia el Pla Director Urbanístic de la Conca d’Òdena.
Tots els recursos que va presentar... Llegir més l’Ajuntament d’Igualada (els tinc tots) ja demanaven poder canviar els usos urbanístics de la Zona del Polígon Industrial i del Barri de les adoberies.
El mateixos recursos ja pretenien que el Pla Director no intervingués tan en la planificació i que deixés lliure al l’Ajuntament per decidir en el futur POUM que es faria en aquestes zona.
D’aquí venia també la obsessió de demanar el polígon de Can Morera i el polígon de L’Espelt i així tenir alternativa per treure l’activitat industrial d’Igualada i enviar tota la merda al nou polígon. Aquell polígons que tothom d’Igualada beneïa i reclamava. A què venia si no tanta obsessió a que l’Ajuntament d’Igualada demanés llibertat per actuar al Polígon Les Comes i a les Adoberies?.
El que passa és que només quatre eixelebrats deien que no a tot i protestaven per que estaven en contra dels progrés i els llocs de treball....
A que venen ara tants comentaris i queixes al fet que es vulgui fer desaparèixer una part important dels sòl industrial del polígon i es vulguin fer fora les adoberies? Tot estava anunciat per escrit.
Per què surten ara els empresaris dient que el que es vol fer al polígon i a les zona adoberies va en contra dels seus interessos i que es perdran 1.000 llocs de treball?.
On estan ara els sindicats que reclamaven tan de sòl nou i beneïen totes les indecències del Pla Director? Per què no surten ara a protestar per la pèrdua de sòl industrial real i ocupat i la pèrdua de llocs de treball reals enlloc de reclamar tan sòl industrial futur on no se sap qui ni què hi haurà?
Però es clar, ningú es va llegir el Pla Director per ja ens era bo per solucionar l’atur i ens escoltàvem complaents el que ens deien els polítics i els de la societat civil (la que els convenia). Sembla que ningú, ni els de la oposició, coneixia les al•legacions de l’Ajuntament d’Igualada, i si les coneixia, que no ho veien?.
Mai res és per que sí no les coses son gratuïtes.
TOT EL QUE ESTÀ PASSANT ESTAVA TOT ANUNCIAT, però llegir els plans directors costa..... i escoltar l’altra societat civil encara més.

J

Jaume

Igualada

19 de febrer 2010.22:29h

Respondre

El nostre ideari socialista ens fa estar sempre al costat del treballador, aquest és el millor POUM possible per a una societat progressista.
Entesa x Igualada és l’essència d’aquest canvi.

P

Pere

igualada

19 de febrer 2010.18:25h

Respondre

El govern muncipal es elegit pel poble amb l’encàrrec de que administri els bens i interessos d’aquest. Però aixó es només la teoria. Alguns ajuntaments funcionen amb un estil peculiar. Els... Llegir més ciutadans no compten nomes que per una cosa, per engreixar les arques. Demanar si volen un carril bici? i com el volen? I en quin lloc? Perqué demanar si la llei els hi permet fer el que els hi dona la real gana? Que volen arreglar un carrer i convertir-lo en bulevard. No passa res, es fa i prou. Que els veins s’hi oposen? No passa res. Que els veins tenen que pagar un impost especial per les obres? A pagar i callar i poble de tu que t’hi oposis que s’et mengen viu. Es el seu sistema.

r

ricard d.

igualada

19 de febrer 2010.18:08h

Respondre

El tal Jaume esta transcirvint paràgraf per paragraf l’article del Sr. Carles Cuerva publicat en un setmanari. Es ben sospitós que si es el mateix article no digui qui el va signar. La caverna... Llegir més progressita també te comparsas pel que es veu.

e

eRIC

Igualada

19 de febrer 2010.18:00h

Respondre

Si el POUM no supera la votació en el proper ple municipal de dimarts (Entesa en minoria) i és retirat, com que segons l’Aymamí, és tan i tan bo per a la ciutat, el presentarà l’Entesa x... Llegir més Igualada al programa electoral de les eleccions municipals de l’any vinent per veure que n’opina realment la ciutadania ?

L’Aymamí no sap que darrera de tots aquests plànols, memòries informatives, etc. hi ha persones ? O això no li importa massa ?

Ja se sap que els que no es juguen els seus diners sempre ”pensen en gran”.
Les empreses públiques com SIMA no tenen la obligació d’estar auditades? Si tot és legal, se sap el nom de l’empresa que fa les auditories ?

J

Jaume

Igualada

19 de febrer 2010.15:15h

Respondre

En primer lloc cal tenir en compte que el nou POUM s’autofinancia i que estableix una capacitat teòrica de 90.000 habitants.
Els poders fàctics que estan en mans de pocs no volen renunciar als... Llegir més suculents beneficis que l’activitat immobiliària els donava i s’han despertat un cop han vist que algú sí que deia prou a tant d’afartament, i han començat a tergiversar-ho tot, acompanyats dels seus i de la comparsa política.

r

roc

igualada

19 de febrer 2010.13:48h

Respondre

no, jo no tinc ni idea de si es o no es bo, no tinc ni idea. Es el que dic, no se q carai es un POUM, i crec q molts dels q es dedican a ”analitzar” el poum d’igualada tampoc tenen massa idea... Llegir més de que es un poum, i crec q aquests opinen amb massa lleugeresa. Ara bé, aquest es un pais lliure i q cada u digui el q vulgui, amb o sense raó.
També, crec eduard,q pers molt de temps a acusar a tothom que no pensa com tu, o que no pensa q el poum es una merda, a ser uns venuts a l’entesa o a ser uns increduls q tot s’ho creuen. Per la mateixa recla de tres, podriem dir que tu ets un venut a CiU o a algun partit de la oposisió i que tu et creus tot el que aquests altres partis diuen. Jo penso, q per aquests posts pulula molt de politiqueo.
Jo no se q es un poum. No se si es tant merda com molts volen fer veure, el que si se, es que molts dels q diuen q es una merda tenen mes de politics que de experts en poums.
I sobre qui ha de pagar que, com sempre, t’he dit que hi ha privats q se senten economicament perjudicats i d’altres q se senten economicament afavorits.
Aixo era.

E

Eduard

Igualada

19 de febrer 2010.13:37h

Respondre

roc, i tu com saps que és tan i tan bo ? encara et creus tot el que diuen els nostres flamants governants de l’Entesa ? Per exemple, voler treure les adoberies (donen feina, directa o... Llegir més indirectament a quasi 1000 persones) sense proposar una nova ubicació, a més cal tenir en compte que la depuradora (finançada en gran part pel gremi) no els hi serviria de res si es desplacessin lluny de l’ubicació actual. N’haurien de fer una altra ? Qui la pagarà ? Et penses que tal i com està el tema rebran finançament ? Doncs vinga, mil llocs de feina menys ... al cap i a la fi ja no deu venir de perdren mil més.
El POUM es va fer tenint en compte dades de 2006 quan encara existia la bombolla immobiliària, els ingressos que té en compte són irreals.

C

CesK

Igualada

19 de febrer 2010.13:07h

Respondre

Roc en cap moment dic que el POUM sigui una birria, en tot el meu comentari no veuràs una sola crítica; només opino sobre si és millor refer de 0 o arreglar =)

T’invito a rellegir el meu... Llegir més comentari i corretgir el teu, gràcies.

J

Jaume

Igualada

19 de febrer 2010.12:52h

Respondre

El termini d’informació pública del nou POUM segons la llei és de 30 dies, però s’ha ampliat a 45 dies per facilitar la participació. Hi ha qui troba a faltar els temps on els plans generals... Llegir més es feien entre ”amics”, al despatx d’algun constructor (potser un dels que bramen ara),.... Ara, hi ha partits que no volen ni escoltar la ciutadania, ni donar-los la possibilitat que s’expressin amb les al·legacions; si tant volen fer valer els drets dels propietaris per què no deixen que presentin al·legacions? Quina por tenen, que es descobreixi qui hi ha al darrera? O bloquejar un pla que saben no és bo pels interessos dels seus amics (i mentors)?

r

roc

igualada

19 de febrer 2010.12:44h

Respondre

cesk, si no ets tecnic urbanista, i se suposa q no saps de poums, com saps que aquest poum es tant dolent? T’ho han dit altres urbanistes o t’ho ha dit la gent del carrer...
Pq crec que hi ha... Llegir més molta gent que esta dient ”el poum es un desastre”, pero sense saber massa ni que es un poum... clar... així... es com si jo dic que els teus dissenys funcionals en informàtia i sistemes ERP son una birria... i no se ni de que estic parlant i em quedo tant ample... per que una cosa es veritat, en un poum, sempre hi haura propietaris q se sentiran perjudicats i d’altres q se sentiran afaborits.
I una cosa sobre el singla, a aquest, li presuposo la innocencia al mateix nivell com en els els posts de aquest diari es presuposa la innocencia dels politics.

j

joan

igualada

19 de febrer 2010.10:41h

Respondre

Des del meu punt de vista el Pla d’Ordenació Urbanística presentat pels govern PSC-IC està relacionat (i de fet ho ha d’estar) amb el Pla Director de la Conca d’Òdena. No es barregen pomes... Llegir més i peres, o en tot cas tot és ”fruita”. Per altra banda el més sensat juridicament seria tractar de fer una revisió profunda dels apartats polèmics del Pla presentat... però per les notícies que en tinc l’Aymamí i el Pàmies no estan per aquesta línea, ja que temem que ”políticament” debatre varis mesos el Pla d’Ordenació els suposi més ”desgast” polític que no pas retirar-lo. Bé, esperem aconteixements

M

Martí

Sant Martí de Tous

19 de febrer 2010.10:38h

Respondre

Totalment d’acord amb tu Cesk, arreglar una màquina ha de costar menys que fer-ne una de nova, crec que el problema, aquí, és com el de tots els Poums, l’equip redactor, no és de la ciutat, i... Llegir més no sap res com està i deixa d’estar.

Sí més no a Tous, és la sensació que tenim...

Salut

C

CesK

Igualada

19 de febrer 2010.10:12h

Respondre

El teu comentari per mi, ha perdut molt de seny quan has intentat barrejar pomes i peres ficant al Josep Singla per aquí al mig.

Igualada: ”sempre imitada però mai igualada”.

Que és més... Llegir més assenyat el que diu ERC que el que proposen PP i CiU; no ho sé no sóc tècnic urbanístic especialitzat en POUMS, però és evident que arreglar ”una màquina” hauria de ser més barat que fer-ne una de nova; però tl i com veig actualment les coses, i havet redactat molts dissenys funcionals en informàtia i sistemes ERP; et dic que a vegades si es volen fer les coses bé, s’han de fer des del principi; i que pot ser més costós en temps i per tant diners, voler arreglar quelcom que esta fet malament de base que començar les coses bé i com ”Déu mana”.

j

joan

igualada

19 de febrer 2010.08:30h

Respondre

Tot plegat té una importància tant gran que sembla mentida que el govern del PSC-IC, l’alcalde Aymamí i el regidor Pàmies no se n’adonin que han posat la ciutat sota una espasa de damòcles.... Llegir més La proposta del Pla d’Ordenació Urbanística que s’ha plantejat és absolutament iviable tal i com està pel simple fet que no contempla un model racional i lògic de viabilitat social, econòmica, cultural d’Igualadai de sostenibilitat futura local. Algú pot imaginar-se Igualada sense possibilitat de creixement industrial, sense preveure zones d’oci o tecnològiques o sense preservar els motors econòmics que encara té. (Bé, sí algú sí, el govern del PSC-IC que pensa que la indústria igualadina pot desplaçar-se al futur polígon de l’Espel previst al Pla Director de la Conca, i que el promou, entre d’altres el constructor d’orígen igualadí Josep Sinla, cap de l’empresa Proinosa, i implicat i imputat pel Jutge Garzón en el cas d’especulació urbanística de Santa Coloma de Gramenet). Per tant CAL CANVIAR, VARIAR, MODIFICAR RADICALMENT aquest Pla d’Ordenació Urbanística. Estic d’acord amb la posició d’Esquerra. Em sembla lògica i coherent. Aprovar el Pla ha estat una irresponsabilitat, però deixar-lo tal i com està és encara una irresponsabilitat més greu i retirar-lo una acció de conseqüències que tampoc són bones. Que cal fer. Senzill: MODIFICAR-LO. Ara no sé si seran capaços els responsables del govern del PSC-IC a Igualada d’aprofitar el gest d’Esquerra, o bé si es refugiaran un cop més en la seva arrogància, prepotència i s’enrocaran en si mateixos. Esquerra ha estat responsable, molt més que CiU, i sobretot més que aquest PSC-IC i els seus aïlats tota la legislatura, el PP (que ara canvia de parer per forçar a retirar el Pla per presions dels seus votants naturals) . La solució és fàcil i simple: CAL ALLARGAR EL TERMINI D’AL.LEGACIONS EL MÀXIM POSSIBLE, i això no vol dir un mes, sino SIS O SET MESOS, el temps suficient perquè la societat pugui rectificar el que el govern d’Aymamí i Pàmies ha fet malament. Si no és així, SI EL TEMPS QUE POT ALLARGAR-SE EL PLA NO ÉS AQUEST ESPAI AMPLI o si això no fos legalment possible, doncs sí que no li quedarà cap altre opció a Esquerra que votar la retiurada del Pla d’Ordenació Urbanabístic Municipal més inchorent de la història d’Igualada. Deixar-lo igual és condemnar Igualada a perdre més signes d’identitat sense dotar-lo de nous elemets vàlids I és que realment el PSC-IC no tenen un model de ciutat. Per acabar un darrer apunt: I Iniciativa (IC) no té res a dir d’un Pla Urbanístgic que fomenta l’espelació, ataca l’economia futura i el teixit industrial i no respon a un model de ciutat sostenible? Em sembla que no perquè a Igualada IC fa molts anys que va deixar de tenir veu pròpia... Així doncs cla esperar seny i responsabilitat per part d’Aymamí i de Pàmies... Ho veurem el proper dia 24 de febrer.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.