TORNAR

La CUP a Igualada arrenca: "Volem ser la veu dels moviments socials"

Els primers passos de la CUP, amb l’objectiu d’entrar al consistori

politica
Dijous, 5 març 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

La CUP escalfa motors per a la seva primera campanya electoral. Parteixen amb un missatge en clau positiva amb l'objectiu "d'obrir les portes de l'Ajuntament a la ciutadania". Els propers dies preparen diferents trobades informatives on es podran adquirir bons d'ajut per contribuir a la campanya

"No es trasllada la vida política que es fa a l'ajuntament, ni tota la vida política d'Igualada es fa a l'ajuntament". Aquesta és una les diagnosis que el col·lectiu de la CUP a Igualada fa de la situació actual i centra la principal aspiració: "que no tot es cogui a dins, sinó que la informació i el funcionament de l'Ajuntament sigui a l'abast de tothom". Des de fa més d'un any, les persones que formen part de la CUP van començar a reunir-se per configurar grups de treball. Ara, han decidit concórrer a les eleccions. Per què una ciutat com Igualada, de dimensions similars a Vilanova i la Geltrú i Vilafranca, no ha tingut fins ara una candidatura d'aquesta mena? Jordi Balsells, un dels representants de la CUP, explica que "cadascú té els seus 'tempos'. El cert és que Vilafranca té una tradició molt arrelada de l'esquerra independentista. ERC i ICV-EUiA ja no satisfan a tothom en el ventall de les esquerres i, a la vegada, aquests darrers anys, a Igualada hi ha hagut un sorgiment de moviments socials". Mariona Martín, una de les cares visibles de la formació des de la seva presentació, afegeix que "sense la força dels moviments socials d'Igualada la CUP no tindria raó de ser i volem ser una de les veu que traslladi les seves reivindicacions a l'Ajuntament d'Igualada".

Mariona Martín i Jordi Balsells, dos dels integrants de la CUPEl col·lectiu d'Igualada s'ha comunicat amb els de Vilafranca i el Garraf -on a Sant Pere de Ribes hi va haver la primera CUP-, però subratllen l'especificitat de la seva proposta. El treball assembleari, tantes vegades satiritzat, "no és fàcil" admet Mariona Martín, però "es va polint" constantment. Es treballa en comissions autònomes i, en total, hi ha més d'una cinquantena de persones implicades. Des de la CUP creuen que "és des d’aquest treball col·lectiu i constant que les persones  s’impliquen en política i és aquí on rau la capacitat transformadora del model assembleari i participatiu".   

"Un entramat opac"

Obrir les portes de l'Ajuntament com a declaració d'intencions del grup ve arrel d'una consideració: "ara mateix, és un entramat opac". Mariona Martín veu "un petit grup que sempre ha conservat una estructura i s'ha legitimat". No plantegen tant una crítica global a la gestió anterior com "el que volem fer a partir d'ara. No és el 'què', sinó el 'com'. Potser Igualada vol el que tenia, però no ho sabem, i fins ara, hi ha hagut una opacitat i una limitació a la transparència. Cal obrir la política local a la ciutadania i donar-li la veu constantment, especialment en afers importants de ciutat". 

Un dels objectius que es plantegen és "desgranar i fer entendre a la gent quins són els mecanismes de l'Ajuntament. Posar-ho a l'abast de tothom i permetre que es creï una opinió". Subratllen que "donar eines de coneixement perquè la política no sigui per a uns pocs, que no sigui una professió. Per això, un regidor de la CUP no cobrarà sous" aclareix Mariona Martín.

Lamenten que "l'oposició actual de l'Ajuntament d'Igualada és molt pobra" i confien que "tenir per la nostra part un sol regidor com a altaveu pot canviar les coses". En aquest cas, la feina del representant de la CUP a l'Ajuntament  no es cenyirà a aquesta sola persona, sinó que es transmetrà a les bases. "Seguirem treballant en xarxa, no només serà feina per als regidors que puguem tenir" apunten. Ara mateix veuen un "Ajuntament unipersonal, tot al contrari del que volem. Les accions que fa l'Ajuntament no sabem quin impacte tenen per l'opacitat que hi ha, ni sabem com reverteix econòmicament" assenyala Jordi Balsells". Així "en les grans inversions que fa el consistori caldria un consens i saber per què es fa exactament. Que la gent pugui prioritzar què es vol fer. S'ha actuat com un sistema paternalista"

En les properes setmanes enllestiran el programa i a través dels diversos grups de treball es consensuaran noms de cara a la candidatura. Els eixos de programa mantenen com a "pal de paller" la qüestió nacional, però també "canviar el país" i pensar en clau social a l'hora de gestionar l'Ajuntament, com ara valorar l'adjudicació de més projectes a cooperatives i aparcar en la mesura que puguem l'actual model assistencialista. Ara bé, l'urgència social que vivim fa que allò primer sigui paliar situacions crítiques".

Punts d'informació

Per als propers dies, la CUP organitza quatre punts de recollida d'informació perquè la gent d’Igualada pugui apropar-se a prendre la paraula en les trobades: la primera, el 14 de març d'11 a 1 a l'Ateneu igualadí, a la sala LAB, en l'àmbit de participació ciutadana. El mateix dia, al mateix recinte, de 6 a 8, hi haurà la trobada de cohesió social, que inclou temes d'educació, joventut, igualtat i cultura. La següent setmana, el 22 de març, les trobades es traslladen a l'Espai pels Somnis. D'11 a 1, l'àmbit de justícia social, amb temàtiques d'habitatge, sanitat, serveis municipals i serveis socials. Ja a la tarda, de 6 a 8, el debat sobre el model de ciutat, amb la inclusió d'urbanisme, economia i ocupació, sostenibilitat i hisenda.

En aquests punts, es podran comprar bons d'ajut per a la formació. Recorden que "som una formació novella i no disposem de pressupost per a la campanya electoral, fet pel qual vendrem uns bons d'ajut. Per això fem la crida que qui pugui i vulgui, s'apropi els dies de punt de recollida d'informació o a qualsevol de la resta d'actes que organitzi la CUP".

 


6 Comentaris

A

Anna Llopart

Igualada

6 de març 2015.10:59h

Respondre

ERC i CIU ja no semblen diferenciar-se gaire, i ICV està ben viciada també. Aire fresc convé en aquesta ciutat d’Igualada. Jo votaré CUP, perquè necessitem un canvi que els polítics actuals... Llegir més no semblen entendre/actuar. Sóc independentista, però CiU i ERC no ofereixen res més, en canvi la CUP té altres visions molt més interessants i completes dels problemes que ens afecten com a ciutadans.

J

Joan Pallàs

Igualada

5 de març 2015.15:40h

Respondre

Doncs jo que votava esquerra i els vaig votar la darrera vegada a iguaalada els votaré a ells aquesta vegada. Si votar Esquerra és votar Ciu com va passar la darrera vegda i sembla que tornara a... Llegir més pasar, amb mi que no hi comptin, que semblen una colla de sociates. jovent, cares noves i nova manera de fer les coses es el que necessitem a Igualada

G

Guillem R

Igualada

5 de març 2015.20:42h

Doncs a mi em passa el contrari! Jo vaig votar a la CUP, el Fernández m’encanta i el tornaré a votar. Però a Igualada votaré ERC, gent nova, ganes de pencar i projecte de ciutat i participat!... Llegir més Has vist Joan? Empat!

I

Igd-ina

Igualada

5 de març 2015.12:30h

Respondre

És fantàstic comptar amb la CUP a Igualada. Per fi hi haurà, quan entrin a l’Ajuntament, un equip de persones que reflexiona, proposa i s’activa!

j

joel grau llucià

manresa

5 de març 2015.10:10h

Respondre

Quines són les integrants de la llista? A la majoria de CUP del territori ja estan definides i presentades les que hi formen part.....

M

Mariona Martín

Igualada

5 de març 2015.11:45h

Hola Joel,

la llista encara no està definida ja que com, tot el que fem, està passant per un procés participatiu entre les persones de l’assemblea; quan hi hagi més informacions... Llegir més ja les farem arribar; i de fet cada assemblea local de la CUP té llibertat per organitzar-se autònomament de la manera que li resulti millor.

En tot cas, de la feina que s’està fent des de les comissions a nivell de programa i de projectes, potser la llista és el menys rellevant de tot plegat, ja que hi ha molta gent treballant i que malauradament no podrà aparèixer a la llista perquè hi ha un límit de noms que pots posar...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.