Som conscients del poder de la paraula en el nostre diàleg intern?

Tots tenim força interioritzat que les habilitats comunicatives són claus per a les relacions interpersonals. Però, i la comunicació amb nosaltres mateixos/es?

El llenguatge és generatiu i aquest és el poder del llenguatge. Els pensaments i/o paraules que emprem en forma de diàleg intern amb nosaltes, generen situacions, realitats concretes, encara que no sempre en som prou conscients.

Hi ha paraules i pensaments que ens conviden a l’acció, d’altres, ens frenen o bloquegen. I això encara és més rellevant quan ens marquem un objectiu concret.

MITJA DOTZENA DE PARAULES O EXPRESSIONS QUE NO AJUDEN A AVANÇAR:

I si passa/I si no funciona…

Moltes vegades això amaga excuses, a causa de la por al canvi, la por a sortir de la zona de confort. Començar les frases amb un I si… cal fer-ho quan realment hi ha possibilitats que passi alguna cosa, i és quan cal preveure un Pla B. La resta, es podrien eliminar.

Però…

Aquesta paraula que funciona com un nexe, anul·la la frase anterior. El cervell sempre enregistra i retén millor la segona part de la frase. Això és clau, quan necessitem motivar-nos per alguna cosa.

- Em fa mandra, però a partir d’ara vull anar al gimnàs cada dia.
- A partir d’ara vull anar al gimnàs cada dia, però em fa molta mandra.

Quina de les dues següents frases et motiva més a passar a l’acció?  

No puc…/ no podré…

Quan ens diem un “no puc fer-ho”, ens bloquegem, i el cervell ja no farà cap esforç per buscar estratègies i passar a l’acció. Podem provar de substituir-la per expressions com: “ho provaré”, “ho faré, i a veure què passa”, “i per què no?”.

És que…

Moltes vegades, les frases que comencen així estan relacionades amb excuses, queixes, o a posar les responsabilitats fora de la persona.

En una primera fase d’un procés de coaching, és justament una de les expressions que més acostuma a aparèixer, i és quan la persona  pren consciència del seu abús, quan comença el procés de canvi i de responsabilitació per passar a l’acció.

Haig/Hauria de…

És evident que hi ha coses que “hem de fer” si o sí. En canvi, utilitzar-ho quan ens proposem un canvi d’hàbits o un objectiu, tindrem més bons resultats si ho substituïm per “vull”, com per exemple “vull fer esport”, “vull estudiar anglès”, “vull cuidar l’alimentació… Quan ens diem, haig de… ens autoobliguem, i li estem dient al cervell que necessitarem molt d’esforç, reduint la motivació.

Què en pensaran els altres?

A vegades, necessitem complir molts aniversaris, o que ens passi alguna cosa molt greu a la vida, per adonar-nos que viure la vida que esperen els altres de nosaltres, no és la millor opció per sentir-se bé amb un mateix, per créixer i per passar a l’acció quan ens marquem un objectiu. Viure pendent de què diran els altres, a la llarga, no deixa sortir el millor que portem dins, deixant de ser nosaltres mateixos. Escoltar la nostra intuïció, i harmonitzar el que pensem, amb el que diem i fem, hauria de ser el nostre mantra, respectant-nos a nosaltres mateixos i respectant la vida dels altres.

Metodologies i eines com el coaching, la PNL (programació neurolingüística) i la meditació són algunes de les bones aliades per enfortir la ment, prendre consciència del diàleg intern, i canviar-lo quan ens limita, bloqueja o provoca malestar.

Quines d’aquestes o d’altres paraules substitutòries del llenguatge limitador utilitzes tu interiorment per avançar cap als teus reptes?

Si ho desitges, pots llegir l’article més ampliat aquí

 

 

 

 

1 Comentaris

J

Joan Miquel

Castellolí

9 de juny 2016.07:11h

Respondre

Excel.lent article. I molt cert!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.