9 pautes per gestionar millor la incertesa pel coronavirus

Estem vivint una situació nova per a tothom, sense precedents, que genera molta incertesa. I amb una situació així és normal que puguin aparèixer emocions de por, tristesa, ràbia, impotència, … són reaccions adaptatives i sanes.

Quan sorgeixin, expressem-ho ja sigui plorant, escrivint com ens sentim o compartint-ho amb persones properes.  Ens ajudarà a alliberar-nos i a processar-ho.

És important però no deixar-nos arrossegar per la part emocional, i deixar que aquestes emocions ens bloquegin i redueixin o anulin la nostra capacitat humana de resiliència i superació davant l’adversitat.  Molts dels nostres avis i pares en són exemples.

La incertesa és un factor de risc a l’hora de generar ansietat i estrès en la persona, però hi ha diverses coses que podem tenir en compte, i avalades per estudis científics, que afavoreixen la salut i el benestar emocional en situacions difícils com la que ens toca viure en aquests moments amb la pandèmia del coronavirus.

9 pautes per a prevenir l’estrès i l’ansietat en situacions de molta incertesa.

CUIDAR EL TEU COS

 • Alimentació sana i conscient. L’estrès i l’ansietat pot generar que piquem  dolç entre hores. Podem substituir-ho per un got d’aigua, una infusió o una fruita.
 • Exercici físic. El nostre cervell i el nostre cos estan dissenyats per al moviment (podem ballar, saltar, fer estiraments, etc). Augmentarem el nivell de serotonina i d’endorfines i ens sentirem millor, i així també millorem el nostre sistema immune.
 • Mantenir una rutina per a dormir. Aprofitem per dormir més hores i de forma regular.  Descansar bé afavoreix també la nostra tolerància i resiliència.

CUIDAR LA TEVA MENT

 • Evitar la sobreinformació. Informa’t una vegada al dia i només de fonts fiables i contrastables. Evita difondre possibles faules o rumors.
 • Crear un calendari d’activitats i aprofitar per a fer allò que mai teníem temps de fer. Defineix rutines que incloguin àpats, entreteniment, meditar, llegir, aprendre, exercici físic, moments amb un/a mateix, moments compartits en família o parella, ordenar, ajudar a les persones que ho estan passant pitjor).
 • Reenfocar els pensaments. Si tens pensaments catastròfics o anticipatoris, intenta corregir-los, amb altres pensaments o frases que t’ajudin a relativitzar. Eliminem queixes, excusa, victimismes, del nostre vocabulari, ja que en aquests moments no ens seran útils ni ens faran sentir millor.

CUIDAR LES TEVES EMOCIONS

 • Reflexionar, connectar amb la nostra essència i amb les persones. Aquesta situació sobtada i incerta també és una oportunitat per a buscar moments per a connectar amb nosaltres/as mateixos/as i amb les persones, connectar amb el silenci, reflexionar sobre qui som, què volem i quines són les nostres prioritats i els nostres valors.
 • Centrar-nos en l’aquí i ara, en el moment present. Practicar la meditació Mindfulness, fer ioga, fer manualitats o senzillament, parar atenció a la nostra respiració, sentint-la sense voler canviar res. Posem valor a les petites coses quotidianes, senzilles.
 • Mantenir una actitud positiva. Si intentem viure la situació com una quarantena voluntària i comunitària per a protegir als altres, ens serà més fàcil adaptar-nos a la nova situació. La solidaritat i responsabilitat depèn de cadascun de nosaltres i això sí està sota el nostre control.

  Com deia el psiquiatre i neuròleg Viktor Frankl, “Les circumstàncies externes poden despullar-nos de tot, menys d’una cosa: la llibertat de triar com respondre a aquestes circumstàncies”.

La paraula crisi en xinès, conté dos ideogrames que signifiquen, per una banda, perill i per l’altra, oportunitat.  Quan tot això hagi passat (passarà encara que no sabem la data exacte), segurament canviaran, de forma radical i per sempre, moltes coses externes de com ens relacionarem, viurem, treballarem, etc. i ben segur que també ens transformarem interiorment com persones i com a societat, cap a millor.  Ara més que mai, té molt de sentit el verb cuidar.

 

Article escrit per Roser Claramunt i Oliva, psicòloga coach especialitzada en Mindfulness i PNL.

www.roserclaramunt.com · www.aulamindfulness.com  Instagram: @roserclaramuntoliva

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.