TORNAR

Protegiu-vos de la calor

Salut
Dimarts, 27 juny 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Amb l'estiu arriben les temperatures altes i la calor. A mesura que la temperatura de l'aire puja, el cos es manté fresc amb l'evaporació de la suor, però si fa molta calor i hi ha humitat aquest procés d'evaporació s'alenteix i la temperatura corporal pot elevar-se fins a nivells perillosos.

La calor excessiva pot arribar a perjudicar la salut i a provocar:

Esgotament. Inclou símptomes com sudoració excessiva, respiració ràpida, i pols accelerat i dèbil.

Deshidratació. Es produeix quan l'organisme no pot reposar els líquids i les sals minerals que perd quan la suor s'evapora.

Cop de calor. Pot arribar a ser greu i es caracteritza per temperatura alta, mal de cap i nàusees, entre d'altres símptomes.

Rampes. L'activitat física intensa i les altes temperatures poden provocar dolors i espasmes musculars.

Erupcions cutànies. Apareixen com a conseqüència de la irritació de la pell per excés de sudoració. 

 

Protegiu-vos

Per gaudir d'un estiu saludable i evitar l'aparició d'aquests trastorns, podeu seguir alguns consells que us ajudaran a protegir-vos de la calor:

- A casa, controleu la temperatura. Utilitzeu algun tipus de climatització, com ara ventiladors o aire condicionat, dutxeu-vos sovint i obriu les finestres per refrescar la llar durant la nit.

- Al carrer, eviteu el sol directe. Porteu una gorra o un barret, vestiu roba lleugera i busqueu les zones d'ombra.

 -Limiteu l'activitat física durant les hores de més calor.

- Hidrateu-vos sovint i vigileu l'alimentació.

Ajudeu els altres. Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola, aneu-los a veure i ajudeu-los a seguir aquests consells.

 

Precaucions

És habitual veure pares i mares que cobreixen els cotxets del seus nadons amb algun teixit que els protegeixi del sol. No obstant això, aquest gest podria ser fatal pels infants, arribant fins i tot a posar la seva vida en risc.

En un intent d’oferir una mica d’ombra al petit que l’aïlli de la calor, el que estem fent és propiciar que el cotxet s’escalfi en excés, convertint-se en una mena de sauna.   Amb l’acció de cobrir-lo dificultem l’entrada i la circulació de l’aire, al temps que impedim poder veure al nadó en cas que aquest mostri algun signe de malestar.

Com reacciona un cotxet cobert a l’exposició del sol?

En un experiment dut a terme per investigadors suecs, es va demostrar que la temperatura d’un cotxet o cadira de passeig cobert exposat al sol, augmentava de forma alarmant.

Deixar-lo des de les 11:30h fins les 13:00h, en un dia calorós, va servir per comprovar que la temperatura passava dels 22ºC quan el cotxet estava sense una manta o mocador, als 34ºC passats 30 minuts després de tapar el cotxet. Al cap d’una hora, la temperatura havia pujat a la sufocant xifra de 37ºC.

Risc de síndrome de mort sobtada del lactant

El risc de la Síndrome de mort sobtada del lactant s'incrementa dramàticament quan un nadó està exposat a la calor intensa, el que significa que, si bé molts pares creuen que estan refugiant als seus fills del sol, en realitat podrien estar exposant-lo a un major perill.

En aquest sentit el científic Svante va explicar que "si la temperatura d’un nadó augmenta en excés, aquest pot interpretar que ha tornat a l'úter, de manera que es pot aturar la respiració”. 

La millor opció pels pares és abandonar la pràctica d'usar tovalloles o mantes primes com a coberta, i en el seu lloc col·locar el cotxet a l'ombra.

Recomanacions

Quan la temperatura d’un nadó augmenta, aquest és menys propens a comunicar el seu malestar. Pot estar irritable, o quedar-se dormit amb facilitat. 

Per això, el més recomanable és no exposar als nadons al sol durant les estones més caloroses del dia. És millor mantenir-los en algun lloc d'interior desde les 11h fins les 17h.

Si sortir al carrer és indispensable, es pot fer utilitzant un para-sol que aturi l’efecte directe dels raigs.

Sempre que es pugui mantingueu als nadons en estances amb portes o finestres obertes, que garanteixin l’entrada i circulació d’aire.

 

Canal Salut · Generalitat de Catalunya


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.