TORNAR
PUBLICITAT
PUBLICITAT

Salut llança una nova campanya contra el tabac destinada als joves i protagonitzada per Ricky Rubio

Espai patrocinat per

La consellera de Salut, la igualadina Alba Vergés, assenyala que les xifres són ”preocupants”

Salut
Diumenge, 13 octubre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El Departament de Salut, en col·laboració amb The Ricky Rubio Foundation, ha presentat una nova campanya contra el tabac destinada als joves i protagonitzada pel jugador de l’NBA, Ricky Rubio. Vuit de cada deu persones que actualment fumen van començar abans dels 20 anys i, per aquest motiu, Salut vol posar especial èmfasi en el col·lectiu de nois i noies d’entre 14 i 20 anys per evitar que comencin a fumar o fer que ho deixin al més aviat possible.

PUBLICITAT

La consellera de Salut, Alba Vergés, amb un dels pòsters de la campanya contra el tabac que protagonitza el jugador de la NBA Ricky Rubio, destinada als més joves (Foto: ACN)

La campanya té com a lema “Aguanta” i Ricky Rubio protagonitza quatre proves com, per exemple, anar en un tricicle mini o encistellar en un cistella mòbil, per difondre el missatge següent: “Si Ricky aguanta en un tricicle tu pots aguantar sense fumar”. Els quatre reptes del jugador de l’NBA es poden veure al web aguanta.cat, on també hi ha consells per deixar de fumar. La campanya es distribuirà per diferents mitjans, però sobretot se centrarà en les xarxes socials, que són els canals més utilitzats pels joves. També s’enviaran pòsters a tots els instituts del país i als centres sanitaris.

La consellera de Salut, la igualadina Alba Vergés, ha destacat que “s’ha de posar especial èmfasi en l’augment de l’ús de cigarretes electròniques entre els joves”. Les xifres són“preocupants”, perquè un de cada dos escolars ha provat una cigarreta electrònica, quan el 2016 només era un de cada cinc. “Hem de combatre aquesta tendència i, sobretot, deixar clar que és totalment fals que aquest tipus de productes siguin un mitjà efectiu per deixar de fumar”, ha incidit la consellera, que també ha alertat del risc per a la salut que suposen aquests dispositius.

Per la seva part, Ricky Rubio ha explicat que des d’un primer moment es va mostrar molt a favor de protagonitzar aquesta campanya contra el tabac i ha subratllat la importància de conscienciar els joves perquè no fumin o deixin de fumar.

Efectes negatius pels joves

A Catalunya, l’edat mitjana en què els adolescents comencen a fumar és entre els 14 i els 15 anys i gairebé el 40% dels escolars de 14 a 18 anys ha fumat alguna vegada. Altres dades destacades són, per exemple, que els joves de 15 a 25 anys consumeixen entre 5 i 6 cigarretes cada dia i que el 67% dels joves d’entre 15 i 25 anys ha intentat deixar de fumar almenys en una ocasió.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recorda que el tabaquisme entre els joves té conseqüències importants a curt termini, com ara efectes respiratoris i no respiratoris, addicció a la nicotina i augment de risc de consumir altres drogues: alcohol, marihuana o cocaïna. A llarg termini, però, l’impacte també és negatiu: els estudis demostren que els primers signes de malalties del cor i d’ictus es poden trobar en adolescents que fumen; també, que fumar a un edat primerenca augmenta el risc de càncer de pulmó. S’estima que qui comença a fumar als 15 anys té el triple de probabilitats de morir de càncer que qui comença a fumar als 25 anys, i que, entre els joves que continuen fumant, un terç morirà prematurament a causa del tabac.

Aquesta campanya s’emmarca en una ofensiva que el Departament de Salut planteja contra el tabac, després que n’hagi repuntat el seu consum. Per primera vegada en set anys de descens continus, les dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de 2018 mostren un augment en el consum de tabac, que ha passat d’una prevalença del 24 % al 25,6 %. Per reduir l’impacte del consum del tabac, Salut també impulsa una nova llei d’addiccions que, entre altres mesures, preveu prohibir-lo en instal·lacions esportives a l’aire lliure, a l’exterior de les parades de transport públic i en vehicle privats. S’estima que a Catalunya, cada any hi ha prop de 10.000 morts atribuïbles al tabaquisme.

PUBLICITAT

1 Comentaris

M

Marià

Igualada

13 d'octubre 2019.10:57h

Respondre

Alba, el tabac o el fuma es un acte u opció que cadascú pot fer per la seva pròpia voluntat, ningú t’obliga, ara be, quant algú te la necessitat de anar al metge per un problema de salut en el... Llegir més que et pot anar la pròpia salut o vida i et donen mesos o algun any per que et visiti un especialista, això si que es important i tu NO FAS CAP CAMPANYA al respecte.
Es molt guai fer propaganda i sortir a la foto amb un esportista reconegut a reu, pro menys fotos i menys propaganda i preocupat mes per la bona gestió de les llistes de espera i perquè la sanitat funcioni.
“Un paciente que sufrió un infarto lleva esperando un año para ser atendido por un cardiólogo en el Hospital de Igualada (Barcelona), una historia que hoy recoge Crónica Global.
Solo es un ejemplo más de cuál es la situación de la sanidad catalana, que con el actual Govern no ha dejado de empeorar.
La consejera de Salud, Alba Vergés, debería tomar medidas urgentes para resolver casos como este antes de que sea demasiado tarde.”
Et paguem un bon sou per fer alguna cosa més que sortir a la premsa amb una foto del Ricky.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.