TORNAR

2017, l'any de la Revolta

Bou segueix reescrivint la seva llegenda, es perd a Joan Torras i l’Anoia s’ha mobilitzat com mai

societat
Diumenge, 31 desembre 2017. 19:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El 2017 marcat pel referèndum a Catalunya i la declaració de la República ha estat tan excepcional que ha acabat sense que TV3 retransmetés el missatge del president de la Generalitat. Un any boig que analitzem amb les notícies més ressonants a nivell anoienc de cada mes. 

GENER: Vilanova del Camí canviava de govern amb l'articulació d'una coalició a quatre que semblava del tot improbable setmanes abans: PSC, VA!, IPV-VV i Decide. Vanesa González, que havia estat la candidata més votada, només tenia vuit regidors favorables dels 17 i va passar la vara a la socialista Noemí Trucharte en un ple polèmic el 31 de gener, farcit de retrets i tensió verbal.

FEBRER: La Unió Empresarial de l'Anoia va formalitzar en un acte al Teatre Municipal l'Ateneu la presentació dels resultats dels fòrums sectorials que s'havien celebrat amb els diversos àmbits de l'economia al llarg de mesos. Entre les demandes, millor connectivitat, optimització dels polígons i la creació de parcel·les de gran format. Els emprenedors també van reclamar la millora de carreteres com la C-15 i la B-224.

MARÇ: Els Moixiganguers van inaugurar Les Cotxeres. Seria la primera gran alegria d'un any excepcional, completament consolidats com a colla de vuit, que acabaria amb la consecució -ja a l'octubre- de 'La Catedral': el 5 de 8. Una nova ampliació del sostre de Les Cotxeres, ja a l'agenda, permetrà elevar les opcions dels morats i poder assajar castells de nou pisos.

ABRIL: La vida política d'Igualada es tenyia de negre amb el traspàs, als 63 anys, de l'ex regidor Joan Torras. El que va ser portaveu municipal d'Esquerra i edil durant tres mandats, el darrer en el govern en coalició amb la CiU de Marc Castells, moria el 14 d'abril. Torras deixava una empremta de persona entranyable i dialogant tant en la faceta política com en la personal.

MAIG: Quan faltaven pocs dies per anunciar la data del referèndum, el conseller Josep Rull visitava Igualada per inaugurar la Fira. En aquesta visita, el terrassenc anunciava que finalment, la C-15 seria objecte de reformes i que la seva millora contemplaria un format de 2+1. Aquest desembre, la Generalitat va anunciar el calendari de la millora.

JUNY: L'atur segueix caient a la comarca i s'arriba per primer cop en nou anys als nivells de 2008, abans que es disparés per la crisi. Unes 2.000 persones s'havien integrat al mercat laboral des de 2016. Les bones notícies queden matisades per una taxa de temporalitat força alta en aquests nous llocs de treball.

JULIOL: I del calaix, o del barret del mag, va sortir de nou el Polígon de Can Morera. Al Sopar de la UEA, s'anunciava que l'espai de gran format per a la implantació d'indústries a la Conca d'Òdena seria el mateix que -després d'un enrenou polític- es va desestimar o encallar fa uns quants anys enrere. La Generalitat, a través d'una tramitació exprés, farà un nou pla director que accelerarà la creació d'aquestes parcel·les grans. 

AGOST: Per l'agost, les notícies més ressonants acostumen a ser en clau local i de Festa Major, com la polèmica sobre el Passacalle. Ara bé, res va marcar tant l'agost i la memòria col·lectiva, com els brutals atemptats terroristes a Barcelona i Cambrils i la tensió dels dies posteriors. L'Anoia, també es va manifestar contra la barbàrie.

SETEMBRE: Mentre policia i guàrdia civil venia a Catalunya a cercar -i a fer el ridícul en el cas d'Òdena- les urnes, el pierenc Toni Bou guanyava el seu 22è títol mundial de trial. Bou ha deixat de ser només un mite del trial, ara ja ho és de l'esport. Una referència indispensable en la història del motor a Catalunya.

FOTO: Stan de ZoysaOCTUBRE: El diumenge 1 d'octubre va ser el d'un gran triomf de l'independentisme a la comarca, 36.366 vots, i a Catalunya. Un triomf també dels demòcrates contra la repressió. El dia 3, amb la vaga general, el front comú per la democràcia es va reeditar i ampliar, amb les manifestacions gegantines. I quedava el 27 d'octubre, a Barcelona, amb la DUI, que encara porta cua. L'actuació dels trinxeraires vinguts amb els Piolins als ports catalans va donar la volta al món i a pobles com Montmaneu i Sant Martí de Sesgueioles -d'on hi ha les fotos d'Stan de Zoysa- quedaran gravades per molt de temps.

NOVEMBRE: El tràngol de veure uns homes de negre, amb pinta dels millors moments d''El Padrino' fent-se els amos de la Generalitat mentre vuit consellers eren empresonats sense judici (el destí de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart el mes anterior) va marcar el novembre. És clar que, en clau anoienca, va saltar una de les sorpreses que -si molt no canvia la cosa- és d'abast històric: la Secretaria General de Transports ha començat els tràmits per retirar el servei del corredor Igualada-Barcelona a l'Hispano Igualadina.

DESEMBRE: Si fa deu anys, a algú li haguessin dit que a l'Anoia, Ciudadanos, el partit del noi upper-class que sortia a un anunci electoral tal com es vesteix un indi de l'Amazones (tot i que aquí tenim una moda diferent), quedaria a tocar del primer lloc en unes eleccions a la comarca, s'ho prendria com una innocentada. Les eleccions imposades via 155 van posar a l'espanyolisme a tocar de la victòria com a força majoritària per primer cop a la comarca, però Junts per Catalunya va guanyar per uns centenars de vots. En global, el 21-D va significar l'enèsim triomf independentista electoral a l'Anoia, amb la suma de Junts per Catalunya, Esquerra i CUP arribant a un 51,5% dels vots. El punt i final d'un any marcat per les mobilitzacions contra la repressió i a favor de la constitució d'una República Catalana (que es fa esperar).


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.