TORNAR

El 25% de les llars a Igualada són d'una persona que viu sola

Segons l’Observatori d’Inclusió Social, el 2017 hi va haver més de 50 casos d’atenció per violència masclista a Igualada

societat
Dissabte, 20 abril 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les dades de l'Observatori d'Inclusió Social de l'Ajuntament d'Igualada indiquen que la millora de la situació econòmica del 2016 al 2017 va reduir les demandes d'ajudes als Serveis Socials de la ciutat. Amb tot, hi ha altres indicadors que apunten situacions de més risc social, com el creixement de les persones que viuen soles. 

Des de l'any 2000, gairebé s'ha duplicat a Igualada la xifra de llars unipersonals, és a dir, de persones que viuen soles. Aquesta és una de les conclusions de l'informe que feia l'Observatori d'Inclusió Social igualadí, el 2017. Són més del 25% de les llars d'Igualada i en molts casos són persones d'edat avançada i dependents. El número ha crescut des de menys de 2.500 a principis de la dècada passada a 4.136 en el darrer registre, el 2017. Els cinc darrers anys han augmentat un 8% gairebé. 

Es tracta d'una situació que no deixa d'anar a l'alça. El creixement de llars unipersonals és una tendència ininterrompuda, "tant sigui de persones adultes que no s'aparellen o les persones grans que han quedat soles a la llar". A nivell de sexes, a més, hi ha una diferència clara: sis de cada deu persones que viuen soles a Igualada són dones: 2.396 persones segons les dades de 2017.

Per grups d'edat es detecta amb més claredat el fenomen de persones grans que viuen soles. Més de la meitat de les 4.136 llars igualadines unipersonals ho són de persones de més de 65 anys. L'evolució entre els grups d'edat de persones de més de 65 anys és notable. Del 2014 al 2016, els majors de 85 anys en llars unipersonals van créixer un 47%. 

Xifres preocupants al SIAD

L'informe també aboca dades del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), amb seu a Igualada. El número de dones d'Igualada ateses va créixer en un 20% del 2016 al 2017. Aquest any, el darrer del qual hi ha dades registrades, indica que van ser en total 158 dones, 63 derivades del SIAD comarcal i la resta des de la Mancomunitat. I un terç d'aquestes dones van ser derivades al Servei d'Intervenció Especialitzada per violència masclista, és a dir, més d'una cinquantena. L'any anterior eren 28.

Per a casos de violència masclista, a Igualada es compta amb el servei de teleassistència ATENPRO. Es tracta d'un dispositiu que es lliura a les dones que són susceptibles de ser víctimes d'agressions masclistes, per emprar-lo en cas d'emergència. El 2017, una desena d'igualadines va utilitzar-lo. A finals d'any hi havia cinc dones fent ús del servei. Des del 2014, cada any hi ha hagut unes nou altes d'usuàries de l'ATENPRO. 

Una altra branca dels serveis socials és l'adreçada als infants. Del 2016 al 2017 van créixer en 30 els casos atesos a l'Equip d'Atenció a la infància i a l'adolescència (EAIA), un 12% més. En el cas del Servei de Mediació Ciutadana, l'increment va ser molt notable. S'adreça a persones i entitats que tinguin conflictes "de diferents tipologies" i el 2017 va arribar a 559 peticions. 

Són 75 peticions més respecte el 2016, quan van ser 484. La majoria de conflictes atesos són de caràcter veïnal, un 45%, seguits dels familiars, mentre que els derivats de l'ús de l'espai públic són una minoria. El creixement de l'activitat del servei ha estat constant els quatre darrers anys. 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.