TORNAR

Els anoiencs residents al Regne Unit parlen del seu futur després del Brexit

La Unió Empresarial treu ferro als efectes de la sortida britànica de la Unió

societat
Divendres, 15 novembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

A partir del 2020, la Unió Europea perdrà una de les estrelles, en concret, un dels seus estats membres amb més pes, el Regne Unit. El Brexit, posposat una i altra vegada per les intrincades negociacions, arribarà el gener i pel mig unes eleccions i l'incert futur dels residents comunitaris i estrangers a la Gran Bretanya. Parlem amb alguns dels anoiencs que hi viuen, que afronten el Brexit sense dramatismes.

Seguir al Regne Unit post-Brexit no serà cap problema burocràtic per als anoiencs que hi viuen. En principi. Tres testimonis amb orígens anoiencs establerts a la Gran Bretanya expliquen a Anoiadiari la situació que s'obre ara, amb unes eleccions que se celebraran en poc més d'un mes i la imminència de la sortida de la UE dels britànics. Amb el 'settled status', el permís de residència, la majoria de comunitaris podrà continuar treballant i vivint a l'illa. 

Una manifestació dels 'bremainers' FOTO: Commons WikimediaL'igualadí Xavi Riba fa set anys que viu a Salisbury, on treballa de topògraf. Explica que "el Brexit directament no m'afecta. En portar més de cinc anys treballant aquí m'han donat el "settled status" que em permet treballar i viure aquí amb els mateixos beneficis que fins ara, fins i tot amb la possibilitat que el Regne Unit surti de la Unió Europea sense acord". Els tràmits "van ser molt ràpids i gratuïts a través d'una aplicació mòbil del mateix govern".

Riba comenta que "la gent està molt cansada del debat del Brexit i volen que la cosa se solucioni ràpid. Al mateix temps hi ha preocupació de l'impacte que hi hagués un Brexit dur". Coincideix amb altres testimonis que "hi ha molta diferència d'opinions i desinformació". Afegeix que els 'brexiters' "ho veuen com una nova oportunitat i els 'remainers' ho veuen com un perill en l'economia. Personalment desitjo que el Regne Unit surti de la UE amb un bon acord. També hi ha molts anglesos vivint a l'Estat espanyol que estan preocupats".

La pianista Neus Peris fa quatre anys que va marxar al Regne Unit. Establerta durant anys a l'Anoia, comenta que "la meva situació legal és de 'pre-settled status'", és a dir, un permís de residència es pot demanar als sis mesos i que s'allarga fins als cinc anys: "ens ho han fet sol·licitar via 'online'". "Quan en faci cinc anys (el juliol), podré optar al 'settled status' que és indefinit. Només he hagut de fer aquest tràmit".

Altra cosa és les facilitats que han rebut per part de l'ambaixada espanyola: "res". La informació li ha arribat via sindicat de músics, "ells ens envien moltes informacions sobre si treballem i facturem fora de com ens pot afectar. Faig concerts a Noruega i a Barcelona sovint i he d'estudiar com va". Coincideix amb els altres testimonis que "ningú sap ben bé de què va el Brexit perquè hi ha molt soroll però poques coses concretes".

Marc Pujol és dels testimonis el que porta més temps al Regne Unit, 13 anys. Ara començarà a tramitar el 'settled status', "ho podem fer a través d'un procediment exprés. Amb una app de mòbil, fins i tot". La nova data límit és el 31 de gener i opina que "l'únic problema seria que no hi hagués acord, però ningú ho vol que passi això". En aquell 31 de gener "s'obrirà un període de transició de dos anys".

És un tema present al carrer? Sí, "hi ha manifestacions i pot ser temptador comparar-ho amb el que passa a Catalunya, tot i que és diferent. Aquí la situació és força canviant i en espera de les eleccions, Boris Johnson no se n'ha acabat de sortir per l'oposició que té al Parlament. En quatre mesos va guanyar només una votació". Lamenta que durant la campanya abans del referèndum "es va usar de manera descarnada la qüestió dels refugiats, també amb la possible entrada de Turquia a la UE". Però el prisma també s'ha modificat des de 2016: "abans no hi havia gent que es posicionés a favor de la UE de manera pública i el tabú ja no hi és. Ara hi ha un debat viu sobre la pertinença del Regne Unit i això és interessant". Marc Pujol defensa també que "la visió des de fora que els britànics són racistes o xenòfobs pel Brexit és fruit d'un mal anàlisi. Ni són bojos ni racistes, és una qüestió molt més complexa".

Les eleccions que tindran lloc el desembre, abans del Brexit, seran decisives. L'igualadí remarca que "són en un moment crucial i crec que amb aquest debat que hi ha són unes dates interessants perquè hi hagi debat polític i eleccions. El sistema que hi ha aquí a les Illes és representatiu: s'elegeix un diputat per circumscripció, és a dir, l'elector vota al representant del seu territori, el qui creu que el defensarà més bé. Un sistema electoral que, en tot cas, ajuda més al partit conservador".

Els empresaris, a l'expectativa

Des de la Unió Empresarial de l'Anoia, el president Joan Domènech matisa que "no és un tema que preocupi als empresaris més que altres. Per exemple, la qüestió de la guerra d'aranzels entre Estats Units i la Xina treu més el son al món dels negocis". Per tant, "se seguirà apostant pel Regne Unit. No hi hauran diferències de relleu". Domènech assegura que "això és com la situació de Catalunya: no hi ha res que faci pensar que hi haurà una disminució de la inversió estrangera". 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.