TORNAR

En els darreres deu anys, els Mossos han rebut 176 denúncies per delictes contra la llibertat sexual a l’Anoia

Són 77 per abusos sexuals, 69 per agressions sexuals, 7 per assetjament, 13 per exhibicionisme i provocació sexual i 10 relatives a la prostitució

societat
Dissabte, 4 desembre 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

En els darreres deu anys, els Mossos han rebut 176 denúncies per delictes contra la llibertat sexual a l’Anoia: 77 per abusos sexuals, 69 per agressions sexuals, 7 per assetjament, 13 per exhibicionisme i provocació sexual i 10 relatives a la prostitució. La brutal violació que va patir una menor la nit de la castanyada a Igualada no apareix en aquestes estadístiques, ja que la policia només ha facilitat dades del primer trimestre del 2021. Són només la punta de l’iceberg, ja que aquestes dades només recullen les denúncies registrades per la policia i no les “xifres ocultes” que la majoria de les víctimes no denuncien

PUBLICITAT

El passat 1 de novembre, a la matinada, un transportista va trobar el cos d’una noia, greument ferida, en un descampat del polígon industrial de les Comes d’Igualada. La policia i serveis d’emergències mèdiques van acudir al lloc i van traslladar la noia a l’Hospital Universitari d’Igualada des d’on, a causa de la gravetat de les ferides, seria traslladada a l’hospital de Sant Joan de Déu a Barcelona, on resta ingressada. La noia era una menor, de setze anys, que havia anat a la discoteca Èpic, situada al polígon industrial, per celebrar la nit de la castanyada i va ser agredida quan anava a l’estació de ferrocarril per tornar a casa seva, a Masquefa. La menor va ser brutalment violada.

El cas va passar a l’Àrea Central d’Agressions Sexuals dels Mossos d’Esquadra, que mantenen un hermètic silenci sobre els progressos de la investigació. Es va decretar secret d’actuacions.

Dues nits després, quan la policia encara buscava imatges enregistrades per les càmeres del polígon i poques hores després que centenars de persones es manifestessin a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada, com en tantes places de municipis de l’Anoia i de Catalunya per condemnar la violació a la menor, es cometia una agressió sexual a Igualada.

Cap a les dotze de la matinada, un home de trenta-nou anys retenia una noia de vint-i-cinc anys i l’empenyia a l’interior d’un portal d’un habitatge de pisos. Allà va fer tocaments a la dona. Els sorolls d’un veí van espantar l’agressor, que va marxar corrents, i van evitar danys majors. L’agressor va ser detingut tres dies després i va ingressar a presó provisional a l’espera de judici.

Aquests no són casos aïllats. En els darrers deu anys, des del 2011, l’Àrea Bàsica Policial (ABP) dels Mossos d’Esquadra a Igualada han registrat 77 denúncies per abusos sexuals i 60 denúncies per agressions sexuals. Cal tenir en compte, per una banda, que les dades facilitades per la policia catalana són de l’1 de gener de 2011 fins al 31 de març del 2021; i que es tracta, només, de les denúncies presentades per les víctimes, no dels casos). Així, aquests dos casos -entre altres que s’hagin produït els darrers mesos- no figuren en aquestes estadístiques. Òbviament, “la xifra oculta”, la xifra de delictes sexuals que no es denuncien, és molt superior. La majoria d’aquestes agressions succeeixen en àmbits privats o propers a les víctimes.

L’abús sexual és el que, “sense violència o intimidació i sense que existeixi consentiment, es realitza actes que atempten contra la llibertat o indemnitat sexual d’una altra persona”. El delicte d’agressió sexual és el que “atempta contra la llibertat sexual d’una altra persona, utilitzant violència o intimidació”. En aquest cas l’agressor usa la força per doblegar la voluntat de la víctima, o fa servir, mitjançant la intimidació, el temor o terror que pugui anul·lar la capacitat de resistència de la víctima.

Durant aquest període, els Mossos també van rebre 13 denúncies per exhibicionisme i provocació sexual i 10 denúncies per fets relatius a la prostitució.

En total, des del 2011 (exceptuant els darrers nou mesos del 2021), la policia ha rebut 176 denúncies per delictes sexuals a l’Anoia.

A Catalunya, segons el catàleg de fets delinqüencials del portal de dades obertes dels Mossos d’Esquadra, des del 2011 fins al 31 de març de 2021 s’han denunciat 18.904 casos d’abusos sexuals. Durant el primer trimestre del 2021 se’n van denunciar 418. En total, el 2020, en plena pandèmia, es van registrar 1.482 denúncies, el doble que el 2021, quan se’n van registrar 709. Durant aquests deu anys s’han denunciat 12.756 agressions sexuals (814 el 2020 i 209 el primer trimestre del 2021); 622 casos d’assetjament (57 el 2020 i 17 els tres primers mesos d’enguany); 2.402 casos d’exhibicionisme i provocació sexual (127 el 2020 i 32 de gener a març del 2021); i 1.223 denúncies per casos relacionats amb la prostitució, dels quals 95 es van registrar l’any passat i 18 el primer trimestre d’enguany


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.