TORNAR
PUBLICITAT

Un grup de veïns de Tous es mobilitza contra un parc solar "amb masies dins el seu àmbit"

L’informe de la Ponència no assenyala l’existència de masies en aquesta àrea

societat
Divendres, 9 abril 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Salvem Tous denuncia que "hi ha masies, en alguns casos, dins les àrees assenyalades i en altres molt properes" on es desenvoluparia el parc fotovoltaic. Demanen al consistori que els rebi ja que "fins ara no ens han atès". L'Ajuntament va tractar una moció en la que es demanava "afectar a una superfície inferior a la proposada". 

Una imatge de la zona afectada FOTO: Salvem TousUn grup de veïns de Tous s'han organitzat entorn una plataforma, Salvem Tous, davant la implantació d'una planta solar en aquest municipi anoienc, en una zona que no és lluny d'àrees habitades. De fet, els panells solars s'instal·larien a la zona de Flix i altres àrees pròximes, al nord de la carretera C-241 que uneix Igualada amb Montblanc, on hi ha diverses masies. El total d'hectàrees afectades per aquest projecte, Matacan Solar, s'eleva a 168,57 –l'equivalent a 33 Camps Nous—, i la majoria d'aquestes al terme municipal tousenc. En concret, 116 hectàrees.

AnoiaDiari s'ha posat en contacte amb els veïns i veïnes que s'han constituït en aquesta plataforma. En aquest moment, indiquen que “ens estem intentant posar en contacte amb l'Ajuntament per trobar una entesa i donar una resposta a aquesta implantació. Considerem desmesurat el volum del projecte”. Subratllen que “la promotora ha triat l'espai només amb criteris de beneficis propis, sense tenir en compte l'impacte paisatgístic ni les afectacions de les persones que hi viuen”. Demanen que l'Ajuntament “s'oposi al projecte i actuï en defensa dels interessos de les persones veïnes de les zones afectades i de tot el poble, i alhora, aposti per un model energètic sostenible i de proximitat, i que no malmeti l'entorn agrari del poble”.

La Ponència va donar a finals d'any el vistiplau a aquest projecte, que constarà de 111.000 mòduls fotovoltaics. Segons la Generalitat “el funcionament de la planta evitarà l'emissió de 16.500 tones equivalents de CO2” i generarà 1573,8 kWh/kWp a l'any. La construcció de la planta, però, precisarà d'una sala de control i oficines, un magatzem i una caseta de control d'accessos, a més d'una zona d'aparcament, amb capacitat mínima per a deu vehicles i tres camions, ubicada a les proximitats de l'edifici de control, del magatzem i de l'accés a la planta” i de la que no es concreta la localització.

El text indica que la ubicació ideal és l'anomenada alternativa 1, que suposa aquesta instal·lació a la zona de Flix, ja que “se situa allunyada de receptors sensibles, com ara espais de la xarxa Natura 2000, nuclis urbans i habitatges aïllats”. ”. L'Ajuntament de Tous, segons el text, ha informat “positivament del projecte”. Aquesta afirmació és contestada per Salvem Tous, que remarca que “justament en aquesta part hi ha masies, s'hi fa vida, a pocs centenars de metres. Per la seva part, Unió de Pagesos demanava que “s'emetés un informe desfavorable” ja que tot el sòl afectat és agrari. 

 

PUBLICITAT

1 Comentaris

M

Maria

La Pobla De Claramunt

9 d'abril 2021.09:48h

Respondre

M’agradaria veure molts d’aquests pagesos que sempre diuen NO si els hi ofereixen a les seves terres que son deficitaries i els hi paguessin uns diners per les plaques, llavors dirien SI a les... Llegir més plaques. Prou ESPECULACIÓ,

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.