TORNAR

Igualada rebrà les properes setmanes el primer nucli familiar de refugiats

Fermí Capdevila avança la ciutat té capacitat per acollir més persones els mesos que vénen

societat
Dijous, 2 març 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Al llarg dels propers mesos poden arribar diversos nuclis familiars. S'ha constituït a nivell local una comissió que vetllarà per l'adaptació més adequada d'aquestes persones a la societat que els acull.

Igualada preveu rebre les primeres persones refugiades aquest mes de març. El tinent d'alcalde d'Entorn Comunitari i Cooperació de l'Ajuntament, Fermí Capdevila, i el coordinador de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, anunciaven aquest dimecres els detalls de l'arribada i l'acolliment. Morist, conegut igualadí, explicava davant els mitjans la situació humanitària i com es tracta la demanda d'asil a Catalunya. Els refugiats compten amb 24 mesos en el programa d'atenció i Igualada rebrà "un nucli familiar que ha fet ja els sis mesos de fase d'acollida". Serà una família siriana que "pel seu perfil sociolaboral" es podrà integrar a l'entorn. Morist puntualitzava que "no ocuparan pisos socials". Capdevila fixava que, a mig termini, "es preveuen com a màxim unes 25 persones a Igualada". 

Segons la Creu Roja, que s'ocupa de la fase d'acollida a Catalunya, "s'estan enllestint els darrers detalls per a la seva arribada". El regidor igualadí afegia que "a partir d'aquest primer acolliment, la voluntat és seguir rebent progressivament altres persones i famílies refugiades, procedents de diversos països i víctimes de diferents conflictes". Capdevila aclaria als mitjans que el perfil d'Igualada com a ciutat fa pensar que "per facilitar la integració, no podem rebre més de quatre o cinc famílies". 

No totes són de Síria

Morist, en les seves explicacions, detallava que "el principal contingent de persones que són ara a Catalunya amb aquest estatus vénen d'Ucraïna", de la guerra del Donbass, i hi ha una important demanda, és clar, dels que fugen a través del Mediterrani, especialment de Síria, Iraq, però també de l'Àfrica subsahariana o l'Afganistan. Totes les persones que arriben a Catalunya havent sol·licitat el Dret d'Asil passen per diferents fases. Una Fase Prèvia d'avaluació i diagnosi en què s'estudia específicament cada cas; una primera Fase d'Acolliment Temporal en centres de diferents ciutats del país -"en molts casos han de rebre atenció psicològica, després de l'experiència terrible d'on vénen"-; una segona Fase d'Integració en què les persones refugiades s'instal·len ja en el municipi considerat més adient i tenen l'acompanyament d'entitats i institucions; i una tercera Fase d'Autonomia en què, un cop integrats i adaptats a la societat d'acollida, ja només han de rebre un suport esporàdic.

Igualada no disposa d'espais aptes encara per poder fer la fase d'acollida, una funció que sí han pogut fer Berga o Sant Feliu de Llobregat. Sí que és una de les ciutats que intervenen a partir de la segona fase, la d'Integració. Per això, s'ha constituït a nivell local una comissió d'acollida que vetlla per l'adaptació d'aquestes persones, integrada per Creu Roja, l'Ajuntament, l'Institut Català de la Salut (ICS) i el departament d'Ensenyament de la Generalitat de
Catalunya. Quan aquestes persones comencin a desenvolupar la seva vida a la societat igualadina, es preveu la incorporació a la comissió dels centres cívics
locals, d'aquelles entitats esportives, culturals o socials que puguin contribuir a la seva integració i dels voluntaris que hagin fet oferiments de col·laboració.
Des de l'Ajuntament se'ls facilitarà l'accés a determinats recursos i serveis imprescindibles, Creu Roja assumirà el paper d'acompanyament i seguiment a la
integració i la societat civil s'ha significat amb oferiments diversos, com ara serveis d'intèrprets i traducció, suport en activitats de la vida quotidiana, de coneixement de l'entorn municipal, formació i reforç escolar o cessions temporals d'habitatges.

Abans de la seva arribada a Igualada, en els mesos previs, se'ls ha atès per part de la Creu Roja, en els espais de primera acollida on s'ha fet una tasca de recollida de dades personals, estudis i formació, capacitats laborals o historial mèdic, entre altres aspectes. La seva arribada serà progressiva i esglaonada i es podrà allargar en el temps. No es tracta en cap cas "d'una assignació numèrica de nombre de persones per territori, sinó de cercar l'encaix més adequat entre perfils i possibilitats reals d'integració".

El record dels anys 90

Igualada es va implicar fa 25 anys en l'acolliment de les persones desplaçades per la Guerra dels Balcans. Un grup de bosnians va estar en un primer moment a l'Eucaria -Tous- i després unes cinc famílies van venir a Igualada. L'any 2015 es van aprovar, en diferents sessions plenàries, mocions sobre la crisi de refugiats a Síria, de suport a l'acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània, d'adhesió a la xarxa de municipis acollidors i de lliure circulació de les persones i per la protecció dels drets fonamentals davant l'actual política de fronteres. Aquell mateix any es va activar al web municipal un espai on les persones interessades podien enviar els seus oferiments d'ajuda per a les persones refugiades i se'n van rebre 64. Paral·lelament es van incloure dos comptes corrents segurs per aquelles persones que volguessin fer donatius, tant a Creu Roja com a l'agència de les Nacions Unides pels refugiats, ACNUR. Darrerament, al mes de gener de 2017, el ple municipal va aprovar l'adhesió al moviment 'Casa nostra és casa vostra'.

Paral·lelament, es presentava la campanya de sensibilització 'Obre els Ulls', liderada per Creu Roja amb l'objectiu de donar a conèixer la realitat sobre temàtiques elacionades amb la integració de la població refugiada, com l'educació, el lleure, la cultura o la sanitat, així com també la situació als camps de refugiats de Grècia i el Líban. 


1 Comentaris

e

el sr ramon

les rambles dels castells

2 de març 2017.21:50h

Respondre

No os fa vergonya? tanta parafernàlia per això!
Sens en va la força per la boca.
Com sempre, FUM . Una vergonya!!!!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.