TORNAR

Més de mil persones descobreixen el nou alberg de Cal Maco

El primer cap de setmana en funcionament ja ha albergat pelegrins de sis nacionalitats

societat
Dimarts, 27 setembre 2022. 09:59. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Cap de setmana d'inauguració i de visites guiades alberg Cal Maco a Igualada. L'edifici modernista, ubicat a la plaça de la Creu i que va ser seu de l'Arxiu Comarcal, totalment restaurat, també acollirà el nou centre de visitants i l'oficina de turisme. L'obertura de portes de l'equipament s'ha fet en el marc de la commemoració dels cinc-cents anys de l'estada d'Ignasi de Loiola a Catalunya i s'emmarca en l'aposta del govern igualadí pel potencial turístic d'Igualada i l'entorn. Es preveu que, a part d'altres visitants, el centre, amb capacitat de 48 llits, aculli els peregrins que facin el Camí Ignasià i el Camí de Sant Jaume. Durant el cap de setmana, més d'un miler de persones han conegut de primera mà les instal·lacions, que ja han acollit els primers pelegrins de sis nacionalitats: Sud-àfrica, Alemanya, França, Eslovènia, Croàcia i Corea del Sud.

La inauguració es va fer divendres, amb la presència de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó i l'alcalde d'Igualada, Marc Castells i Berzosa.

Loudes Ciuró va recordar que "el Govern de Catalunya va decidir commemorar aquests cinc-cents anys de l'arribada de Sant Ignasi des d'Azpeitia fins a Manresa, fent petjada a diferents ciutats de Catalunya", afegint que "això és una oportunitat que ens dona també de promoció d'Igualada, de promoció de Manresa, de continuar promocionant Montserrat, i la capital del nostre país, però també de projectar Catalunya: Catalunya com a terra d'acollida, Catalunya com a terra de recepció".

La consellera de Justícia ha destacat la contribució d'Igualada en la consolidació del Camí Ignasià com una de les principals rutes de pelegrinatge mundials, un camí que tot i no ser tan conegut com el de Sant Jaume, "és igual d'intens i d'important per al nostre país". En relació amb les activitats de promoció turística a la ciutat, Ciuró ha ressaltat que "el turisme que volem també és aquest, que fes valdre tots els actius que tenim. I el camí de Sant Ignasi és un camí que està cridat a ser punter i de referència". El nou alberg de Cal Maco és "acolliment, sobretot, per a peregrins" –ha dit Ciuró- que ha ressaltat que Catalunya és i ha estat terra d'acollida i de convivència. L'espai que avui s'inaugura permetrà donar a conèixer als visitants l'experiència de pelegrinatge, d'espiritualitat, de cultura i de turisme que ofereix el recorregut del camí de Sant Ignasi, alhora que també permetrà recuperar un patrimoni immoble per a la ciutat i donar-li un ús públic enmig del centre històric.

Per la seva banda l'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha fet valdre el projecte de Cal Maco que s'ha restaurat convertint-se en "un punt de difusió del potencial turístic d'Igualada i l'Anoia, un espai digne i modern on acollir els pelegrins del Camí Ignasià on seran atesos de forma professional i amb tot el ventall d'opcions i oportunitats que té el nostre territori". Castells ha remarcat l'aposta per convertir Igualada en una ciutat turística "de la mà del Consell Comarcal des de Cal Maco irradiariem i projectarem la ciutat arreu, descobrint un entorn desconegut i molt valuós que val la pena visitar i que encara és molt desconegut pels que són de fora de la nostra ciutat". En aquest sentit, l'alcalde d'Igualada ha parlat de la relació de Cal Maco amb el Camí de Sant Ignasi. Ara en aquest espai s'hi trobarà un centre d'atenció als peregrins, informació i alberg, a banda tal com va fer Sant Ignasi "tots els peregrins podran adquirir la roba del pelegrí del segle XXI feta per marques igualadines que també projectaran el nom d'Igualada al món".

A la inauguració també hi van assistir la directora d'Afers Religiosos, Yvonne Griley, la directora dels Serveis Territorials de Justícia a la Catalunya Central, Bàrbara Minoves, i el comissari de la Commemoració dels cinc-cents anys de l'estada d'Ignasi de Loiola a Catalunya, Jordi Rodó. La consellera Ciuró, abans de la inauguració, ha visitat l'Ajuntament d'Igualada i ha signat el llibre d'honor de la ciutat.

L'alberg, que ha estat rehabilitat per l'Ajuntament d'Igualada, està dissenyat com un espai per atendre i acollir els pelegrins que fan el Camí Ignasià i el de Sant Jaume, en el seu pas per Igualada, i també per allotjar els visitants de la ciutat. El nou centre disposarà d'una oficina de turisme de la ciutat, amb abast comarcal, i tindrà també un centre d'informació i interpretació per explicar la figura de Sant Ignasi i el seu pas per la ciutat. La recreació del vestit que Sant Ignasi va comprar a Igualada, enguany fa cinc-cents anys, ha estat possible gràcies a un minuciós estudi per part del Museu Tèxtil de Terrassa a partir de diversos textos de l'època i comportarà un dels principals atractius del nou l'Alberg i centre d'interpretació de Cal Maco.

A la primera planta s'hi troba la recepció amb l'Oficina de Turisme de l'Anoia. L'espai compta amb informació de tota la comarca i d'Igualada de què se'n destaquen els principals atractius turístics i patrimonials. A banda s'hi pot trobar la reproducció del vestit que Sant Ignasi va comprar-se a la ciutat fa cinc-cents anys o una maqueta que mostra com era la ciutat fa cinc segles. En els pisos superiors s'hi ubica l'alberg, amb diferents espais comuns de trobada: menjador, descans i treball; 12 habitacions amb 48 llits i un terrat amb unes vistes úniques a la ciutat.

La remodelació de Cal Maco ha suposat una inversió d'1'8 milions d'euros, la meitat d'ells finançats amb els Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), 450.000 € per part de la Diputació de Barcelona i la resta per l'Ajuntament.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.