TORNAR

Piera és el municipi on hi ha més casos de frau elèctric a l'Anoia: 170 expedients

A Igualada, baixen els casos, però el volum de quilowatts defraudats creix i és de 2,1 milions en un any

societat
Dijous, 11 març 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

A Igualada, els casos de frau destapats en els darrers 5 anys han suposat un increment del 204% dels casos i l'energia defraudada un 306%. La companyia distribuïdora, Endesa, assenyala que l'ús de sistemes d'intel·ligència artificial ha permès incrementar els casos detectats. 

 

Piera va ser la vila anoienca on el 2020 es va registrar més volum de quilowatts defraudats i hi va haver més expedients per frau elèctric. Segons les dades d'Endesa, a les que ha tingut accés AnoiaDiari, hi va haver 170 expedients relacionats amb aquest municipi, on el frau va assolir un volum total de 3.294.858 quilowatts per hora. Una xifra que supera de llarg la d'Igualada, la segona ciutat de l'Anoia amb més volum de quilowatts defraudats.

Pel que fa a la capital, l'energia defraudada a Igualada el 2020 amb aquesta pràctica, els 2,1 milions de quilowatts hora a l'any, és l'equivalent al consum mensual de més de 8.000 llars. A la ciutat es van aixecar 70 expedients, 25 menys que el 2018 (la companyia encara està processant les dades de 2019). Amb tot, el total de quilowatts que es van captar il·legalment va créixer també respecte als 1.031.023 quilowatts per hora de 2018.

Pel que fa a les altres grans ciutats de la comarca, la segona on es van registrar més expedients va ser Masquefa, amb 81. La diferència, que els quilowatts defraudats en aquest municipi -978.949- eren inferiors als d'Igualada, on hi ha menys expedients. Endesa assenyala que a Montbui i Vilanova es van aixecar 28 i 23 expedients per frau elèctric, respectivament, dades similars o inferiors a les anteriors, però en canvi, el volum d'energia defraudada es va duplicar. En el cas de Montbui, amb la mateixa xifra d'expedients, 28, en un any es van defraudar 224.317 kW per hora i, ja el 2020, el volum va ser de 494.001 kWh.

El contrast és amb les viles mitjanes de la comarca, com Capellades o la Pobla de Claramunt. A Capellades, del 2018 al 2020, hi va haver un decrement dels quilowatts consumits de manera il·legal, 40.000 menys. La companyia indica que van ser 12 expedients i 64.702 kW per hora. A la Pobla, les dades d'aquests dos anys són gairebé idèntiques: un expedient més, es passa de set a vuit, i un frau elèctric que creix en 2.000 kWh en un any.

Endesa afirma que "cada cop utilitzem més instal·lacions amb sistemes d'intel·ligència artificial" i això ha permès que hi hagi un augment en la detecció de casos. Amb la digitalització i el desplegament de sensors, cada vegada "s'obté més informació del funcionament dels equips de mesura i de la xarxa de mitjana i baixa tensió. D'aquesta manera, i mitjançant l'anàlisi de les dades, es poden arribar a detectar desviacions i comportaments anòmals que ajuden a orientar les inspeccions de manera més eficient", així com a "augmentar el percentatge de frau detectat". Afegeixen que "hi ha municipis que no són representatius d'aquesta tendència, bé perquè s'hi han fet menys inspeccions o perquè ha disminuït el frau".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.