TORNAR

La plataforma contra nous molins eòlics es planteja acudir a la justícia europea

Entre els projectes que ha rescatat la patronal eòlica per obrir, el del Parc Eòlic d’Orpí

societat
Dissabte, 26 setembre 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La plataforma contra la concentració d'aerogeneradors no descarta acudir a la justícia en defensa de les seves reivindicacions. Les entitats que s'oposen a l'onada de parcs eòlics es mostren crítiques amb el paper de la Generalitat aquests mesos. Astrid Van Ginkel, portaveu de la Plataforma d'Afectades per la Concentració d'Aerogeneradors (PACA), assenyala que "aquesta proliferació només beneficiarà a uns pocs, en perjudici del territori i la gent que hi viu"

La seu del Departament de Territori i Sostenibilitat, que dirigeix la PonènciaTot i que la Ponència d'Energies Renovables ha descartat alguns dels projectes a les terres de l'Ebre i a la Catalunya Central, aquestes encara són les dues àrees més afectades de Catalunya, en especial la zona compresa entre el Solsonès, la Segarra, l'Anoia i la Conca de Barberà. La liberalització del desplegament de les renovables que ha motivat el RL 16/2019 ha obert la veda a la instal·lació de nous parcs arreu del país, simplificant la seva tramitació i restant garanties i possibilitat d'intervenció a la ciutadania i les institucions directament afectades.

La PACA està organitzant-se amb altres grups de Catalunya Central i d'altres comarques del Catalunya i Aragó per exigir un desplegament ordenat, respectuós amb el territori, el medi ambient i la ciutadania, i que no hipotequi el futur de les comarques que lluiten contra el despoblament. Es plantegen acudir a la Justícia en defensa dels seus posicionaments, fins i tot a elevar una a denúncia nivell europeu. Denuncien que la desregulació ha deixat moles llacunes, en especial la relativa a establir distàncies entre els habitatges i els aerogeneradors (existent en altres territoris, com al País Valencià), a la protecció de l'avifauna i a les afectacions a les economies locals i la salut ciutadana. Van Ginkel considera que "no hi poden haver gegants aerogeneradors a tocar de cases habitables, especialment pel risc a la salut i a la qualitat de vida que suposen" i que "l’objectiu d’assolir el percentatge d'energies renovables que exigeix Europa hi ha altres camins, més democràtics, sostenibles i no depredadors, com els que s’estan plantejant des de la Generalitat de Catalunya."

La PACA manifesta que "exigim una regulació de tots els aspectes, que doni ordre i visió de país, distribuïda i respectuosa, i que s'especifiqui clarament quins beneficis econòmics rebrà el territori, i quines garanties de restitució hi haurà un cop les instal·lacions quedin obsoletes. A més, el fet que es rescatin projectes que van generar un gran rebuig, com el d'Orpí, i foren descartats fa una dècada, però redimensionats, és inadmissible. Van Ginkel afegeix que "veiem com es frenen parcs perquè hi ha afectació a espècies protegides com les àligues, però cap respecte es té a les persones que tenen els seus habitatges a la vora.."


3 Comentaris

S

Simó

Igualada

26 de setembre 2020.11:48h

Respondre

Necessitem desesperadament energies renovables per intentar aturar el canvi climàtic però no volem molins a prop de casa.
Els generadors eòlics ocupen molt poc territori, si un dia es desmunten... Llegir més no deixen rastre i són d’acer que és un material fàcilment reciclable.

C

Cesc

Conca d'Òdena

2 d'octubre 2020.08:46h

Els generadors eòlics, des del punt de vista del reciclatge, no són 100% nets. Les pales principalment estan construïdes amb fibres de vidre, fusta i resines que són materials composts difícils... Llegir més de reciclar. En molts casos, a la fi de la seva vida (entre 20 i 30 anys), no es reciclen sinó que es cremen en forns.

M

Marc

Cervera

27 de novembre 2020.07:43h

Simó tots estem dacord a que necessitem les energies renovables, pero no podem permetre que aquesta urgencia serveixi d’argument per a que les grans empreses vinguin i arrasin un territori sense... Llegir més cap tipus de mirament i sense voluntat de fer una feina ben feta.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.