TORNAR

La recollida selectiva neta només puja dos punts en el global de l'Anoia

L’èxit del nou sistema porta a porta es veu condicionat, segons el Consell, per les dades d’altres municipis

societat
Dimecres, 2 desembre 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les estadístiques de l'Agència Catalana de Residus sobre la recollida selectiva neta tornen a rebaixar la millora de les dades de l'Anoia. Unes dades també condicionades per l'alta xifra d'impropis d'alguns municipis.

Les dades definitives de la recollida selectiva neta (RSN) a l'Anoia el 2019 calquen gairebé la dinàmica del 2018. L'Anoia és de les comarques que més ha millorat en el còmput català de la recollida de residus per fraccions i l'any passat, segons l'ARC, va aconseguir els millors resultats de la història: un 42,3%. Però una vegada s'ha calculat el resultat de restar el percentatge en pes dels impropis -residus que no van allà on corresponen- la dada és força diferent. El resultat, un 32,77%, deu punts menys. La millora respecte a l'exercici anterior pel que fa a RSN és minsa: dos punts, del 30,76 al 32,77%.

Una àrea tancada de recollida, a ArgençolaEl 2019 va ser el primer any complet del nou sistema de recollida del Consell Comarcal, que engloba a la meitat de poblacions de la comarca (tot i que les cinc més grans no l'utilitzen). Els resultats en alguns municipis van ser extraordinaris, per sobre del 80 i 90%, però moltes altres poblacions sense recollida porta a porta o en àrees tancades, mantenen dades per sota de la mitjana catalana. I aquestes dades són de recollida selectiva bruta. En espera dels resultats nets de cada municipi, Santi Broch, vicepresident del Consell Comarcal i responsable de l'àrea del Medi Ambient, exposa que "a més dels impropis, les xifres del global de la comarca compten a municipis molt grans que no estan dins el sistema de recollida del Consell".

L'Anoia no és la comarca que té més diferència entre la recollida selectiva bruta i neta. El Bages, per exemple, té 12 punts de diferència, de 50 a 38%. Comarques com el Segrià, la Noguera o el Vallès Occidental, que en la recollida selectiva bruta tenien registres inferiors a l'Anoia, en les dades de la RSN la superen. Per sota l'Anoia hi ha el Baix Ebre, les Garrigues, l'Àrea Metropolitana, el Garraf, el Baix Penedès, la Val d'Aran i la Cerdanya.

Les dades que ofereix l'Agència Catalana de Residus per municipis sobre la recollida selectiva inclouen els voluminosos o les runes entre les fraccions que es reciclen. També assenyalen les dades de generació de residus. Cada anoienc generava de mitjana, el 2019, 1,4 quilograms per dia. La mitjana catalana és d'1,44. Dos municipis superen els dos quilos de generació, Piera i Montmaneu.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.