TORNAR

Treballadors dels Plans d'Arau: "hi ha persones de dins i fora de la zona confinada barrejats a les fàbriques"

”La compra de mascaretes per als llocs de treball és impossible: estan exhaurides”

societat
Dimecres, 18 març 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El confinament que es va decretar per part de la Generalitat el dijous al vespre deixa al polígon amb més activitat del territori, el de Plans d'Arau, fora de la zona restringida. Treballadors d'aquests centres denuncien que "s'ha relaxat el confinament" i que "ens preocupen les conseqüències" en un moment de màxima virulència del brot de coronavirus.

PUBLICITAT

Des del dilluns al migdia, amb l'establiment de les zones d'intercanvi de mercaderies, alguns dels centres de producció de la Conca d'Òdena han recuperat el pols. Els canvis respecte al divendres 13 -primera jornada del confinament- eren sensibles. Durant el cap de setmana, la Unió Empresarial, la consellera Chacón i els ajuntaments van treballar per trobar alternatives per minimitzar l'impacte econòmic del confinament pel COVID19. Amb tot, treballadors que es troben a les empreses dels Plans d'Arau han assenyalat que "moltes de les fàbriques funcionen a ple rendiment, amb els treballadors de la Pobla (el terme municipal on és el polígon, fora de la zona confinada) però també d'Igualada". Igualada és dins la zona tancada pels Mossos, segons el PROCICAT. Els treballadors que han parlat amb AnoiaDiari afegeixen que "o s'inclou el polígon dins la zona restringida, o no entenem res, perquè els agents deixen passar a les fàbriques els operaris que vénen de la zona confinada".

El temor d'aquestes fonts, que no han volgut facilitar el seu nom, "és si a més indústries de dins la zona confinada s'està produint el mateix fet. Els treballadors de la indústria desenvolupen la feina ens espais reduïts, on les distàncies són mínimes. No són sectors on es pugui fer teletreball. A Igualada hi ha moltes fàbriques i moltes persones que sense tenir símptomes poden ser portadors del COVID19". 

Denuncien que "en el primer dia, aquests treballadors no passaven i ara sí. Ha estat per pressions? Ho desconeixem, però als Plans d'Arau i a dins d'Igualada no tot són fàbriques de sectors essencials, al contrari. I aquestes persones també deuen estar en contacte amb les seves famílies. No s'entén. I tampoc hi ha cap inspecció que verifiqui si els llocs de treball estan ben ventilats o si els operaris van ben protegits".

Aquestes persones assenyalen que "a més, encara que intentem comprar mascaretes per poder treballar amb normalitat dins els llocs de treball, és impossible. Estan exhaurides i trigaran a tenir existències, cosa que fa que es compliqui més la situació". Indiquen que "entenem que no són les empreses les que vulneren el confinament, sinó que la mateixa administració ha relaxat les condicions del confinament". Conclou que "em sembla bé que multin a gent per anar sola a caminar a Can Titó, però aleshores no es pot permetre que 20 ó 30 persones estiguin treballant apinyades". 

La CGT critiquen "la inacció" d'Inspecció de Treball

D'altra banda, el sindicat CGT indicava a les xarxes socials que "les treballadores de l'empresa igualadina Plating Brap han aturat la planta per protegir la seva salut davant les coaccions de l'empresa i la inactivitat d'Inspecció de Treball". Fonts sindicals apunten que les treballadores "han fet servir l'article 21 de la Llei de prevenció de riscos laborals".


5 Comentaris

j

josep maria

igualada

20 de març 2020.07:05h

Respondre

una mica de seny en tot plegat. les fàbriques no poden treballar al 100% mentre duri el confinament, això està clar, però tampoc cal multar a qui estigui caminant sol o amb una altra persona pel... Llegir més carrer o per l’anella verda tan maca que ens van construir amb els diners de tots !!!!

ara mateix hi ha una emergència sanitària i tots volem que s’acabi quan abans millor i amb el mínim de danys, però amb tant confinament en provocaran d’altres d’emergències, sobretot l’econòmica !!

els que fan ERTO i van a la Cerdanya, ja sabem qui són, i tenim memòria, per tant que vagin fent que ja s’ho trobaran !!!!

j

joseo

igualada

18 de març 2020.12:29h

Respondre

”els agents deixen passar a les fabriques els treballadors que venen de la zona confinada” ???!!!
que estem fent el tonto o que ???

E

Eduard Ruiz

Igualada

18 de març 2020.09:55h

Respondre

Una situació inèdita, sense precedents, en la que es posa a prova la disjuntiva protecció de la salut – col·lapse econòmic i de l’ocupació, de difícil solució, i per la qual no hi... Llegir més ha receptes meravelloses e infal·libles.

El que passa al polígon industrial Plans d’Arau ubicat La Pobla de Claramunt és una mostra. La majoria dels seu treballadors procedeixen de l’àrea confinada (Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena), Algunes de les seves empreses s’han vist obligades a aturar la producció i deixar de servir als seus clients.

La Conca d’Òdena (que inclou altres municipis del voltant d’Igualada, que no estan confinats) conformen un àrea en la qual hi ha un flux important de treballadors, i directius, entre municipis, per la qual cosa, des de el punt de vista econòmic i de l’ocupació hauria sigut més adient que el confinament de persones s’estengués realment a tota la Conca per facilitat la mobilitat del treballadors.
(la mobilitat de les mercaderies sembla ser que ja està en vies de solució amb els dos punts ckeck – point de intercanvi que s’han habilitat, i si cal millorar-lo)

Un altre aspecte que es denuncia en l’article és la manca de mesures de protecció específiques dins les fàbriques per evitar la propagació. Caldria un esforç per part de les autoritats sanitàries, empresarials i sindicals per determinar-les i exigir-les.
.
En definitiva, les empreses industrials de tota la Conca estant en clara desavantatge competitiva mentre el confinament no s’amplia a altres àrees i /o a la totalitat dels sectors industrial “no essencials”, que poden tenir repercussions negatives a curt, i també mig, termini, per la qual cosa les autoritats i organitzacions empresarials i sindicals han de vetllar perquè els perjudicis siguin els mínims possibles, compatibles amb la preservació de la salut de la població.

E

Eduard Ruiz

Igualada

18 de març 2020.19:42h

Un altre cas molt eloqüent, que publica aquesta tarda LA VANGUARDIA
... Llegir més /> https://www.lavanguardia.com/economia/20200317/474219324729/papel-higienico-comprar-supermercado-ismax-igualada-fabrica.html

La empresa que fabrica papel higiénico... y no puede venderlo ni producirlo (ISMAX, La Torre de Claramunt)

j

josep

igualada

18 de març 2020.21:28h

Si. Si. Molt ben explicat, però saps que? al final ho pagaran els de sempre...Fotaran un ERE i s’en tornran a la casa de la cerdanya, com han fet sempre.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.