//Plugins sense CDN ?>
El 2011 el deute de la ciutat d'Igualada estava per sobre dels 57 milions d'euros i ara aquesta motxil·la ronda sobre els 32 milions. La vila gran anoienca, i de Catalunya, menys endeutada és Piera.
Les dades de finals de 2018 del Ministeri d'Hisenda refermen que l'Ajuntament d'Igualada continua rebaixant el seu deute. Aquest dimecres, Marc Castells, batlle, i Carlota Carner, regidora d'Hisenda, donaven a conèixer les xifres. S'ha reduït el seu endeutament fins als 32,5 milions d'euros, després d'arribar a un pic d'endeutament històric de 57,2 milions d'euros l'any 2012. Amb tot, les quantitats que deu la corporació municipal (que ara, a mitjans d'any són inferiors i continuen millorant) es mantenen entre les viles de la demarcació de menys de 40.000 habitants -i de més de 10.000- com la més alta. Són 823 euros per habitant.
La millora és clara respecte al 2017, quan es devien cinc milions d'euros més i el deute per habitant era de 100 euros més. Castells va destacar que Igualada està rebaixant el deute "més ràpid que mai", cosa que el porta a dir que les finances de l'Ajuntament "estan en les millors mans possibles". Sobre les seves polítiques, assegura que continuaran "en la línia de no estirar més el braç que la màniga i de fer les inversions que toquin". L'alcalde d'Igualada també va remarcar el fet que s'ha aconseguit rebaixar aquest endeutament sense deixar de fer inversions com les de l'antic edifici de la Teneria, el nou pavelló de les Comes, el Centre cívic nord o l'Anella verda, i la millora d'equipaments i infraestructures de la ciutat com el Fort de Sant Magí o l'Antic Escorxador.
Les dades indiquen la totalitat de deute pendent de pagar que té l'Ajuntament procedent de préstecs a llarg i curt termini amb entitats financeres i
avals. La xifra inclou el deute de l'Ajuntament d'Igualada; del Consorci Sociosanitari d'Igualada; de l'empresa municipal SIMA; i de l'empresa Terrenys Av. Catalunya d'Igualada, SA ("que és la que encara està pagant el projecte del World Trade Center, que no es farà, però que encara s'està pagant"). El batlle remarca que "cal explicar als ciutadans la motxilla, la càrrega que teníem com a govern. El 2011 quan vàrem entrar a l'Ajuntament d'Igualada tots els indicadors economicofinancers estaven en vermell. Ara podem dir que tots aquests indicadors estan en verd".
Els deutes de ciutats de proporcions similars, com Vilafranca o Vic, són menors que els d'Igualada. A la capital penedesenca el deute per habitant és de 262 euros; a Vic, 471 euros. Castells replica, sobre el nivell impositiu d'Igualada respecte a aquestes ciutats que "no només hi ha un IBI més alt per eixugar el deute, sinó que al revés d'aquestes capitals de comarca, els igualadins i igualadines no paguen taxa de clavegueram".
Les altres viles de l'Anoia
La segona ciutat anoienca, Piera, té el deute a zero i és la ciutat d'aquest grup de viles entre 10 i 40.000 habitants de Catalunya menys endeutada. Ve dels quatre milions d'euros que es devien el 2010, un punt de partida més bo que el d'Igualada. El deute de Vilanova del Camí és de 3,19 milions d'euros -creix lleugerament- i el de Montbui baixa a 450.000 euros. En canvi, el de Masquefa creix en més d'un milió.
En el deute per habitant, Pujalt és el municipi amb una quantitat més gran. S'ha reduït en 400 euros, però el deute per càpita és de 3.062. Els hostaletencs són ara els segons anoiencs que més deuen: passen de 849 euros a 956 i, per tant, superen als igualadins. La Llacuna millora en matèria de deute i els seus habitants deuen 135 euros menys que l'any passat, ara 701.
Els municipis que no deuen res, a més de Piera, són Argençola, Bellprat, el Bruc, Calonge, Jorba, Montmaneu, Orpí, Rubió, Sant Pere Sallavinera, Sant Martí de Sesgueioles, Miralles, Vallbona i Veciana.