TORNAR

Alba Vergés assumeix les funcions de la presidència del Parlament de Catalunya

Després que la Mesa acordés la suspensió dels drets i deures parlamentaris de la presidenta Laura Borràs

politica
Dilluns, 1 agost 2022. 18:09. Redacció AnoiaDiari.

El Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC), amb data del 28 de juliol, ha oficialitzat la suspensió de tots els drets i deures de Laura Borràs com a diputada i, a la vegada, com a presidenta de la cambra.

Segons recull el butlletí, "la Mesa del Parlament, en la sessió tinguda el dia 28 de juliol de 2022, d'acord amb l'article 25.4 del Reglament del Parlament, i atès que ha tingut coneixement de la Interlocutòria del 26 de juliol de 2022, de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dictada en el Procediment abreujat núm. 1/2022, ha acordat, per majoria, amb el vot contrari de la secretària segona, la suspensió de tots els drets i deures establerts al Reglament de la presidenta Laura Borràs i Castanyer com a diputada i en conseqüència ha acordat també la suspensió de totes les seves atribucions com a presidenta del Parlament establertes al Reglament, amb efectes des del moment de l'adopció d'aquest acord".

L'article 25.4 del Reglament del Parlament de Catalunya estableix que "en els casos en què l'acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l'acte d'obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d'acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata. Si es plantegen dubtes sobre el tipus de delicte o sobre el règim d'incompatibilitats aplicable al llarg de la suspensió, cal el dictamen de la Comissió de l'Estatut dels diputats."

Al mateix butlletí s'oficialitza que, tal com marca el primer apartat de l'article 40 del Reglament del Parlament, serà Alba Vergés, per la seva condició de vicepresidenta primera, qui substitueixi la presidenta Borràs en el càrrec "amb els mateixos drets, deures i atribucions". L'esmentat article, que regula les funcions de les vicepresidències, assenyala que "en cas de vacant, absència o impediment del president del Parlament, els vicepresidents, per ordre consecutiu, l'han de substituir amb els mateixos drets, deures i atribucions. Així mateix, també per ordre, han de complir qualsevol altra funció que els encomanin el president i la Mesa. La representació de la cambra que té el president del Parlament només pot ser delegada, si escau, en un dels vicepresidents."

Arran de la suspensió, Junts per Catalunya ha tancat files entorn de Borràs, davant un "injusta i injustificable" decisió, "que vulnera la seva presumpció d'innocència, per interessos partidistes". El secretari general de la formació, Jordi Turull, ha considerat "molt greu" que el Parlament s'hagi "anticipat" a la justícia espanyola, i ha subratllat que la condemna "completament desorbitada" que es demana a la presidenta suspesa és "la prova que és persecució política".

Junts també ha manifestat que no proposarà cap persona per substituir Borràs com a presidenta del Parlament, per no evidenciar la suspensió". D'aquesta manera, segons el reglament, ostentarà la presidència la diputada igualadina d'Esquerra, Alba Vergés. Aquesta situació tensa, encara més, les relacions entre els republicans i els juntaires que van acordar, dins el pacte de govern, que la presidència del Parlament fos per a Junts.

En aquest senti, cal assenyalar que, poc després de la suspensió, Laura Borràs va "manifestar que "avui 5 diputats no han vingut vestits de diputats. Han vingut vestit de jutges hipòcrites", en referència els diputats i diputades d'ERC, PSC i CUP que, com a membres de la Mesa, han aprovat suspendre-la dels seus drets i deures com a diputada -i, per tant, com a presidenta: Assumpta Escarp, Ferran Pedret, Carles Riera, Rubén Wagensberg i Alba Vergés.


5 Comentaris

P

Pepito

3 d'agost 2022.16:51h

Respondre

Aquesta Sra. No te ni la formació. ni les taules, per ser presidenta del Parlament
Tots lo sabem,
Això no es serios Srs de ERC.
VERGONYA

b

berto

3 d'agost 2022.12:04h

Respondre

Dios las cria, y ellas se juntan
Estem arreglats !!!!!!

j

joan

4 d'agost 2022.12:34h

Éramos pocos y pario la abuela....Egssssssssss¡¡¡¡¡¡¡
Esto es una competición, cuando pongo una impresentable, y la tengo que sacar por sus escándalos y trapicheos, debo poner una de... Llegir més mas cortilla, para lavar la cara a la trapis.

Ley de la incompetencia.....Mas....Puigdemont....Torras ........ Y así va Catalunya , de mal a peor....
Pero eso si, esta casta de incompetente i pillos,, se van llevando sus sueldazos......
VERGUENZA

J

JOSEPM RAMONJOAN

IGD

2 d'agost 2022.18:22h

Respondre

Alba.
Has valorat dimitir del càrrec? Certament assumeixes el càrrec complint normativa legal. Però i si esteu fent el joc al ”deep state” de Madrid?
Vaja, tampoc cal ser un màster per... Llegir més veure que, amb el reglament que havia aprovat el Parlament, qualsevol Jutge (amb un bon afinador a la fiscalia com diria l’exministre Fernàndez Diaz) podia tombar a la segona autoritat del país amb una simple decisió unipersonal. I després d’escoltar les grabacions de Villarejo, jo no ho descartaria gens.
De vegades el que pes obvi costa de veure, precisament per què permanentment està davant. Estem jugant el que volien els ”espanyolistes”. Hem passat d’un projecte comú i majoritari com era la independència per aconseguir una societat més democràtiica, justa i millor a una situació kafkiana i quasi infantil de permanent enfrontament intern i sense cap visió de futur. Ens desilusionem mentres veiem que a Espanya tot segueix igual (la reialesa opaca, els secrets d’Estat que encobreixen una dictadura i són protegits per ”demòcrates”, expoli fiscal, humiliació de les nostres institucionsi representants, etc etc).
Si us plau reflexioneu-hi.

M

Maria

Igualada

3 d'agost 2022.11:56h

”Estem jugant el que volien els ”espanyolistes”” Jo diria que ER sap molt bé el que fa i estan jugant al que vol el seu líder: destruir-ho tot i enviar-ho tot a la merda. No fa falta ser... Llegir més molt intel·ligent per veure les mentides i els fets d’aquests indignes. I el pitjor de tot és que els seus militants i votants diuen amén a tot. Increïble! Poden dormir tranquils? Quina cara més dura!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.