TORNAR

Alba Vergés: "És el moment que Igualada tingui un lideratge femení"

La candidata d’ERC a l’alcaldia d’Igualada, Alba Vergés, reivindica la memòria de Nativitat Yarza Planas i advoca ”per una major feminització de l’espai polític, arreu de Catalunya i en especial a la capital de l’Anoia”

politica
Dimecres, 11 gener 2023. 19:11. Redacció AnoiaDiari.

Coincidint amb la celebració del 89è aniversari de les eleccions municipals en què la mestra Nativitat Yarza Planas d'Esquerra Republicana de Catalunya va ser escollida batllessa de Bellprat, convertint-se en la primera del país, la candidata d'ERC a la batllia d'Igualada a les eleccions del pròxim mes de maig, Alba Vergés, ha manifestat que la mestra, republicana, antifeixista i laïcista Nativitat Yarza, "és un exemple de com la història sencera d'un país pot canviar des del poble més petit", afirmant que "ens enorgullim que aquesta llavor de canvi germinés a la nostra comarca i sota les sigles del nostre partit". "Cal destacar la fita que suposa que Bellprat tingués una alcaldessa l'any 1934, però alhora constatem que a Igualada, l'any 2023, els lideratges mai han deixat de ser masculins", ha subratllat Vergés. La candidata republicana ha afegit que "ha arribat el moment de tenir la primera alcaldessa a la ciutat".

Vergés ha assenyalat que "des d'Esquerra ho hem tingut clar des del principi. La democràcia no serà completa fins que les dones, que són la meitat de la població, no estiguin representades de manera proporcional a les esferes polítiques. Encara avui, a Catalunya la representació política continua dominada pels homes". "Hem d'assolir la representació veritablement igualitària, i tenir un 50% d'alcaldesses al nostre país", ha reblat.

Des d'Esquerra Igualada afirmen que "hi ha més representació femenina als municipis, però no s'ha aconseguit la paritat," assenyalant que "des de l'any 1979, el nombre de regidores i alcaldesses elegides democràticament no ha parat de créixer, però les dades encara estan lluny de la paritat. En les últimes eleccions municipals, el maig de 2019, es va obtenir la representació més gran femenina de la història, i el nombre d'alcaldesses a Catalunya va pujar del 18 al 23%, és a dir, a 214 dels 947 municipis. Respecte al nombre de regidores, el percentatge arriba al 44%, i s'ha passat de 372 dones regidores (1979-1983) a 2.945 en la legislatura actual."

"Cal continuar avançant i que els partits polítics treballin a fons la confecció de les llistes electorals, per garantir que tantes dones com homes puguin accedir a llocs de màxima responsabilitat", ha remarcat la cap de llista republicana. En aquest sentit, Vergés ha reivindicat que "no és casualitat que a les eleccions municipals del 2019, Esquerra fóssim el partit amb més candidates a l'alcaldia a l'Anoia, i ben segur ho tornarem a ser en aquests comicis. Fem polítiques d'esquerres, feministes i republicanes, és el segell d'Esquerra i és el camí que ens va ensenyar Yarza".


4 Comentaris

b

berto

14 de gener 2023.13:14h

Respondre

Has fet tard, .
PROU DE INCOMPETENCIA!!!!!

R

Ramon

Igualada

11 de gener 2023.21:24h

Respondre

Jo no crec ni en el feminisme ni en el masclisme, jo crec en les persones, i per tant crec que ha de liderar aquella que estigui més preparada
Però si el que pretén ERC és impulsar el feminisme... Llegir més i fer historia, crec que ha perdut la oportunitat de tenir la primera presidenta de la generalitat

J

Jaume

13 de gener 2023.02:50h

Ramon, referent al 2n punt del teu comentari, tens tota la raó. Referent al 1r punt: als lectors no els interessa si creus en el feminisme, masculinisme, masclisme o femellisme.

M

Marc

Igualada

16 de gener 2023.09:15h

Ramon, t’informo que no has entès que vol dir feminisme. Informa’t i deixa de fer públic el teu desconeixament.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.