TORNAR

El calendari electoral marca la creació de l'Alta Segarra

ICV-EUiA i el govern de Calaf discrepen sobre els ’tempos’ i les accions

politica
Dimecres, 18 febrer 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Per diferents vies, el Moianès, el Lluçanès i l'Alta Segarra podrien constituir-se en comarca aquest 2015. La paràlisi que implica l'engreixat calendari electoral i la incertesa que comporta és un dels handicaps

Aquest 2015 Catalunya l'ha començat amb 41 comarques i, per vies diferents, el podria acabar amb 44. El Moianès, el Lluçanès i l'Alta Segarra -l'escissió de la part nord de l'actual Anoia- són els territoris que estan en llista d'espera per esdevenir comarca reconeguda. ICV-EUiA de Calaf, ara fora del consistori, per boca del seu líder Juan López, ha criticat a l'Ajuntament per no haver complert amb els tràmits per la creació de la comarca. Per la seva part, Joan Caballol (CiU), primer tinent d'alcalde calafí, matisa que "si no s'ha tramitat cap expedient és perquè l'activitat parlamentària d'aquest gener ha estat aturada i es preveien eleccions a curt termini". A l'octubre es va aprovar la creació d'una comissió que ara es podrà activar i desencallarà el tema.

López critica al govern calafí per "desconèixer que el projecte de Llei d'Ens Locals estableix, sense que CiU hagi presentat cap esmena que ho modifiqui, que calen un mínim de 15.000 habitants per què un territori es pugui constituir com a comarca". Davant aquestes acusacions dels ecosocialistes, Joan Caballol manifesta que des del govern de Calaf s'estan reunint periòdicament amb el Director General de l'àmbit. Segons ell, cal que es creï una comissió i que prosperi la Llei dels Ens Locals, la que permetrà que es concreti l'Alta Segarra. El tinent d'alcalde defensa que el 'timing' ha quedat afectat per la possibilitat d'unes eleccions el mes de març, que durant setmanes va ser molt viva. Fins que no van pactar el govern i Esquerra, aquesta possibilitat va paralitzar l'activitat administrativa i, en concret, els "tràmits per a la creació de l'Alta Segarra". 

La creació de l'Alta Segarra era una proposta que apareix ja a la moció 210 que es va presentar al Parlament l'octubre passat, on els grups de CiU i ICV-EUiA demanaven el posicionament del Govern sobre aquest punt. Fins al moment, la comarca inclouria els set municipis de la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària Segarrenca (Calaf, Calonge, Castellfollit, Pujalt, Sant Pere Sallavinera, Els Prats de Rei i Sant Martí de Sesgueioles) i Veciana.


2 Comentaris

c

chaima

mollet del valles

24 de març 2015.18:47h

Respondre

air un professor de castella es molt maladucat

J

Joanma

=ada

18 de febrer 2015.10:06h

Respondre

El gran dilema: Ser cola de león o cabeza de ratón.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.