TORNAR

Castells: ''Igualada és víctima ara d'un equip de govern que en el seu moment va abandonar la prudència''

Es dóna compte en el ple de la liquidació del pressupost 2013

politica
Dimarts, 18 març 2014. 20:15. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El ple de l'Ajuntament d'igualada ha donat compte aquest dimarts de  la liquidació del pressupost 2013. Una liquidació que ha mostrat una reducció del deute que ha passat dels 41’8 milions d’euros de 2012 als aproximadament 37’2 milions d’euros a 31 de desembre de 2013, una reducció de pràcticament 5 milions d’euros.

Ajuntament d'Igualada

Això suposa que el tant per cent d’endeutament pel que fa a la corporació disminueix del 98% a pràcticament el 84%. L’any 2011 s’havia tancat amb gairebé 44 milions d’euros de deute i un 100% d’endeutament i, l’any 2010, amb un deute de 46’8 milions d’euros, aquest percentatge era del 109%.

El portaveu del PSC, Jordi Riba ha afirmat que des del PSC no es considerava una bona notícia haver liquidat del pressupost 2013 amb un romanent de tresoreria de més d'un milió i mig d'euros. ''Es podria haver tingut un benefici més modest, però haver dedicat recursos a política de caràcter social i a prestació de serveis''. Riba també ha dit que el ''resultat positiu és fruit d'una menor despesa, d'una tancada d'escoles bressol, de retallades socials, de retallades de beques... No podem compartir el resultat positiu en un context de crisi com l'actual''.

El portaveu del PP, Joan Agramunt ha elogiat que s'hagin portat a terme ''polítiques d'austeritat financera per assegurar que hi hagi viabilitat al llarg de molts anys més. S'ha reduït el deute de l'Ajuntament de 41 a 37 milions, cosa que significa 4 milions 700.000 euros. El deute s'ha reduit fins al 85%. Entenem que l'Ajuntament doni compliment a les lleis, i es compleixi el paràmetre sobre la llei d'endeutament''. Agramunt ha dit que valorava l'esforç que s'està fent'' però ha advertit que no se'n fes ''mal ús''.

Per part d'ICV-EUIA, Montserrat Mateu ha criticat a l'Ajuntament per no haver tingut 'cintura política'' i no haver dedicar diners a beques per escoles bressol i finalitats socials. Segons Mateu això ''no hauria posat en perill les fites marcades''. En l'opinió de Mateu ''S'hagués pogut evitar el tancament de la Ginesta i la pèrdua de llocs de treball'. Si hi hagués hagut voluntat política per atendre necessitats socials, això s'hagués pogut fer''.

Per part de PxC, Robert Hernando ha afirmat que ''és positiu que els números de l'Ajuntament estiguin millor que al principi de la legislatura''. Però ha afirmat que ''l''herència rebuda per part de l'anterior govern no es pot fer servir permanentment com a excusa, i la millora no pot venir sempre donada per la reiterada pujada d'impostos. L'BI està a unes posicions similars a la de ciutats amb la renda per càpita molt més elevada''. Hernando ha dit que la pujada d'impostos no ha de ser la norma, sinó que s'ha d'utilitzar la imaginació i intentar que vinguin empreses, que generin més llocs de treball, etc. per mirar que les famílies no se'n ressenteixin''.

El regidor d'Hisenda Jordi Segura ha afirmat que no entenia com regidors amb experiència de govern de 12 anys, com Riba i Mateu, fessin aquest tipus d'afirmacions. ''Des de fa temps que l'Ajuntament té un nou departament que es diu ''morositat''. Hi ha ingressos que es preveuen i que no s'arriben a cobrar i això s'ha de tenir cobert. Amb una situació com aquesta hem de preveure que els excedents arribin a un milió d'euros. El superàbit ha de ser superior a anys enrere''.

Segura també ha respost a Mateu afirmant que ''el romament no es pot dedicar a despesa ni a inversió, ja que l'Ajuntament d'Igualada està agafat per la llei. Es troba en una situació econòmica dolenta, que no permet pagar els proveidors tal i com preveu la llei i això ens deixa amb les mans lligades''.

L'alcalde de la Ciutat Marc Castells ha recordat que una de les primeres cartes que va rebre com a alcalde va ser una del director de política financera de la Generalitat convocant-lo a una reunió per tractar la situació financera delicada de l'Ajuntament, i ha afirmat que Jordi Riba era el ''màxim responsable'' d'haver deixat l'Ajuntament en aquesta situació delicada. Castells ha manifestat que mentre que ell sigui alcalde ''Mai es tornarà a estirar més el braç que la màniga''. L'alcalde d'Igualada ha culpat l'anterior govern de l'Entesa (PSC i ICV-EUiA) de portar a l'Ajuntament d'Igualada ''a haver de viure un dels moments més delicats de la història, amb les mans lligades''. També ha anunciat que quan l'Ajuntament ''tingui diners haurà de baixar els impostos''. En aquest sentit ha reconegut que Igualada tenia un IBI ''molt alt''. Castells ha dit que aquesta era una de les conseqüències ''d'haver de pagar una festa de la qual no hem gaudit. S'estan pagant els seus despropòsits''.

Així ha recordat el 1.600.000 euros que encara queden per pagar del World Trade Center, i els 3 milions totals ''que va costar un projecte que ha acabat a les escombraries''. Castells ha criticat també els diners ''llençats amb el projecte d'aparcament a la plaça de les Tortugues, o en la construcció del pont de Fàtima''. ''Tot això ha provocat aquest endeutament. Un endeutament que paguem cada dia els igualadins. Cada dia els ciutadans paguem 14.000 euros als bancs''. Castells ha afirmat que Igualada és víctima en l'actualitat d'un govern que ''durant uns anys va abandonar la prudència''.

Responent a Castells, Riba ha explicat que aquests projectes no es van pagar amb diners de l'Ajuntament sinó amb els recursos de les empreses municipals. ''No és el mateix pagar amb diners que vénen dels impostos dels ciutadans que amb diners que vénen de les activitats mercantils d'aquestes empreses municipals''. Riba ha retret en aquest punt la gestió duta a terme per Castells durant la seva època com a president del Consell Comarcal: ''va adjudicar un projecte com és el del Campus Motor, de 2 milions d'euros, i ara és un edifici que està buit''

Marc Castells ha respost a Riba afirmant que el Campus Motor s'ha pagat amb els recursos arribats des de Madrid. ''Diners que els Catalans vam pagar a Madrid i que ara ens han estat retornats, però que haguessin pogut anar a algun altre indret de l'estat. El Campus Motor serà una de les infraestructures cabdals pel desenvolupament de l'economia de l'Anoia i el consell està treballant per portar-hi empreses que hi facin esdeveniments. Entre d'altres SEAT, ja li avanço''.

Castells ha dit que la diferència entre el WTC i el Parc Motor ''és la diferència entre el bon govern i el que vostès van fer: abandonar la prudència, i hipotecar el futur dels igualadins''. Castells ha dit a Riba: ''Si jo fos vostè, senyor Riba, avui em faria molta mandra aquest ple, està amb una situació molt complicada''. També ha afegit: ''No intenti enganyar la gent: SIMA és una empresa 100% municipal. Per posar un exemple, quan hi ha pèrdues les assumeix l'Ajuntament''.



9 Comentaris

J

Joan

08700

21 de març 2014.13:10h

Respondre

Chapeau, aaqualara, mes clar, impossible.
Per posar un petit exemple, de la seva ineptitud, i ignorància de las preferències reals de Igualada, els passos de vianants, de davant del hospital ,... Llegir més pendents de pintar, pro aixo si , avui, estem fent ”obres” a la ret-onda, de la estelada. ( Igual la vol passar mes gran, per amagar-se las seves vergonyes )
També , he de dir, que no fa gaire, las llums de tota la zona del hospital enceses a las 10,30 del mati. ( No vaig veure, cap brigada de manteniment a la zona, SEGUR )I el noi som-ple la boca de bona gestió. MES CINISME , IMPOSSIBLE.
El meu vot, mai mes per Convergència, estic totalment decebut!!!!!
.

a

aaqualata

20 de març 2014.07:26h

Respondre

Ja fa massa temps que l´Alcalde ens pren, A TOTS,per tontets.
Per ell ser Alcalde no es una qüestió de servei, ni una qüestió de passió com va di en el ple, sino una qüestió salarial i de... Llegir més realització del ego personal.
El que va fer , en el darrer ple, en utilitzar l´absència del Regidor Miserach per menystenir a certs regidors de l´oposició, demostra el baix nivell humà que pot arribar a tenir.Mots dels que vàrem escoltar això , vàrem tenir vergonya aliena com a persones humanes.
Anant al que avui toca: Respecte a les inversions fetes en els mandats anteriors cal emmarcar-les en un context general de bonança, i on IGUALADA cercava , de veritat, se posada al Mon.
El projecte del Word Trade, que NO ha costat 3 milions sino 2 milions (que tot i així es massa), cal situar-lo com a centre d´uns projectes supra-urbans com: Nou Polígon Adoberies, Nou Polígon Zona Franca, Ressorgir del Tèxtil, Un aeroport corporatiu que podia de ser un pol de centralitat industrial i inversora,...etc.
No ha estat possible, tot i que la IDEA no era pas dolenta. Haver Renunciat al WT no es una bona noticia.
El Senyor Castells, que com a treball a la vida privada tenia el de ser ”funcionari” al Consell Comarcal, ens podria dir quant diner ha gastat mentre ha treballat en el Consell en Estudis Econòmics que NO han servit per res? . Segur que molt més que en el WT.
Ens podria dir el Sr. Castells quant va manar construir el Campus Parc Motor ( diuen els entesos que 3 Milions i no 2), quins estudis de viabilitat econòmica tenia fets aquest projecta?. Deu ser allò de: ARA ja tenim l´obra feta, sols cal dotar-la de contingut. Diuen els experts que NO hi havia cap contingut. Ara , Ell, diu que pot-ser la SEAT; tant de bó. Ara be, en el fons, el Sr. Castells ha fet el mateix que es va fer en l´Aeroport de Castellò o d´Alguaire per posar exemples.
Així com el WT tenia projecta i inclús iniciativa privada, el Campus no tenia res de res.
Ja en hi ha prou de mentir, ja en hi ha prou d´alliçonar.
Recordem com si fos ara, quant el propi Alcalde de Barcelona el va haver d´interpel·lar en un programa de TV3, demanant-li que no mentís en dir que havia renunciat al Sou d´Alcalde; que això NO era veritat. Que de l´administració NO es poden cobrar 2 Sous i que ell cobrava salari complert ( prou bo) de la Diputació. Sort que en TRIAS es honest. Cal recordar que com a complement a la Diputació, el que si cobra d´Igualada son dietes, indemnitzacions per assistir a plens ..i a diferents òrgans.
Si us plau Sr. Castells, treballi per la seva passió com diu, i deixi tranquils als que ja no hi son, Un no es mes gran quant més petits fa als seus antecessors sino quant més grans es fa a ell mateix, alabant lo bo dels altres i millorant ell, sense estridències, el futur. Tot i que, de ben segur, això deu ser demanar massa.
Li demano , Sr. Castells, que no s´enfadi front les critiques; sols de l´aprenentatge d´elles ens podem fer mes grans.

F

Filomena

Igualada

19 de març 2014.17:43h

Respondre

Sr. Riba, vostè diu que el Campus Motor es un edifici que ha costat 2 milions d’euros i que ara esta buit. El sr. Castells diu que ben aviat estarà ple perquè si ha interessat per exemple la... Llegir més SEAT, però la comparació que voldria fer jo es que encara que el Campus Motor estes buit, almenys hi ha l’edifici construït, mentre que en el World Trade Center ens ha costat a tots els igualadins 3 milions d’euros i no hi ha ni una sola pedra posada

G

Guillem

Igualada

19 de març 2014.16:18h

Respondre

Culpar de tot a l’anterior govern... mal negoci. Que deixi de plorar i facin alguna cosa! L’Àngels Chacón havia de ser la revolució política, una professional brutal i sensacional que havia... Llegir més de fer d’Igualada qui sap què. I no ha fet absolutament RES. RES de RES.
Tinc un nebot que ha estudiat ADE, us interessa? Crec que encara faria més que ella.

M

Marcel

Sant Genís

19 de març 2014.12:45h

Respondre

Els últims mesos he anat a un parell o tres de plens.

Vaig poder constatar com els grups del govern, i alguns de l’oposició(PP i PxC) viuen de renda del discurs fàcil de culpar de tot als... Llegir més anteriors governs de l’Ajuntament i de la Generalitat. No seré jo, però qui defensi les seves polítiques tampoc.

Em pregunto fins quan es pot viure de tirar culpes enfora i no assumir cap mena de responsabilitat. Aquest discors és infantil i comença a cansar.

s

simpson

igualada

19 de març 2014.12:24h

Respondre

el problema no es gasta poc o molt el problema es gestiona los aquet es el problema de totes les administracions si casi no tenen que donar explicacions de la corrupció imaginat de la gestió Estic... Llegir més tip de tanta tonteria dels poders publics

J

Joanma

=ada

19 de març 2014.11:49h

Respondre

No amb cansaré de repetir que l’ajuntament encara gasta massa. Aquest dèficit es te que eixugar ràpidament.La solució es gastar el mínim del mínims.

C

Cesc

19 de març 2014.10:38h

Respondre

Talment com a la classe de després del pati a l’escola quan hi ha hagut una petita baralla i aleshores surten els retrets infantils sense solta ni volta.
Entenc que la societat adulta és més... Llegir més infantil que tot això, però vosaltres que sou els que heu d’impulsar una ciutat feu això... feu pena.

P

Pere Sola

Igualada

19 de març 2014.05:36h

Respondre

El meu poble d aquet tipus de personatges en diem ”ploramiques” Es el que no sap trobar les solucions . Els ciutadans h tenim molt fàcil votem a un rialler que ens transmeti confiança així ho... Llegir més faré. Vaig equivocar-me-

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.