TORNAR

Iniciativa i PSC reivindiquen el dret de les dones a avortar lliurement

Tant Iniciativa com PSC consideren l’avortament un dret de la dona

politica
Dilluns, 17 març 2014. 18:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Tant Iniciativa com PSC consideren l’avortament un dret de la dona. Tema de debat actual que han abordat de forma conjunta amb una tertúlia en commemoració del 8 de Març. Amb la col·laboració de professionals dels àmbits de la sanitat, la psicologia i el dret, els dos grups reivindiquen contra la prohibició una llei que despenalitzi totalment la interrupció voluntària de l’embaràs a favor de la llibertat de les dones com a ciutadanes d’una societat democràtica com la nostra.

Espai Cívic Centre

La tertúlia organitzada per Dones amb Iniciativa i PSC va tenir lloc el 12 de març l’Espai Cívic Centre. Sota el títol “El projecte de reforma de llei de l’avortament: un atac a la dignitat de les dones”, Nati Veraguas, membre de Dones Juristes i de Dones amb Empenta, Inés Vidal, psicòloga membre també de Dones amb Empenta, i Inés Molina, llevadora responsable del servei d’atenció a la dona a l’Anoia, van defensar el dret de les dones a decidir sobre la seva vida i sobre la seva maternitat.

Nati Veraguas va recordar que l’avortament està al codi penal des de l’inici de la democràcia i que l’únic que fan les diferents lleis que s’han aprovat al llarg de tots aquests anys és plantejar excepcions.

Veraguas va alertar que “el debat sobre l’avortament s’està plantejant de forma enganyosa com un conflicte ètic, entre les dones i el concebut, mentre que el debat real és sobre què és la democràcia, si realment hi ha separació entre l’Església i l’Estat, si la moral d’uns preval sobre la dels altres, sobre quina és la posició de les dones a la nostra societat, si som ciutadanes de segona”. En aquest sentit va afegir que “decidir sobre el nostre propi cos tampoc és el debat, sinó el dret a la vida, quina vida vull, quina maternitat vull”.

Segons Veraguas el discurs pro-vida que vol la prohibició de l’avortament dona més drets al no nat que a les pròpies dones. Amb el projecte de reforma de llei del PP només es pot avortar en cas de violació, sempre que s’hagi denunciat prèviament, i en cas de risc psíquic i/o físic greu per a la mare, sempre que estigui acreditat per dos especialistes professionals. Les menors d’edat només ho podran fer amb el consentiment dels pares.

Com a jurista, per a Veraguas “el més pervers de tot és que les dones que avortin no seran responsables penals”. La nova llei fa responsables penals a aquelles persones que ajudin la dona a avortar, amb la qual cosa es vol destruir qualsevol xarxa d’assistència, i tracta les dones com a víctimes. “Els únics que no són responsables penals són els menors d’edat i les persones incapacitades, i amb la nova llei les dones entren dins d’aquestes categoria”, va explicar.

Des de la vessant psicològica, Inés Vidal va assegurar que “avortar no és una circumstància fàcil ni desitjada, és una decisió que comporta emocions contradictòries i que requereix d’un espai lliure i digne”. Vidal va afirmar que “l’avortament és una realitat, hem d’acceptar-ho i practicar-lo amb dignitat, amb seguretat”, amb les mateixes oportunitats per a totes les dones.

La psicòloga va afirmar, per experiència, que “no hi ha salut emocional ni psicològica si no podem decidir”. “Sota l’excusa del dret a la vida es vol tirar endavant la prohibició i penalització de l’avortament, amb la qual cosa les dones quedem condemnades a una situació de risc i de càstig social, amb sentiments de vergonya, culpa per ser males persones, perquè així ho diuen: les dones que avorten són assassines”, va condemnar.

Inés Vidal és una de les dues psicòlogues que donen suport psicològic a les dones que s’adrecen a l’ambulatori per interrompre un embaràs de forma voluntària. La responsable d’aquest Servei d’Atenció va explicar el procediment que se segueix actualment per acompanyar aquestes dones, posant èmfasi que avorten dones de totes les edats i de totes les condicions socials, així com que “sempre són elles qui decideixen”.

Inés Molina va coincidir amb Vidal en assegurar que “és una decisió difícil, que fa patir”, abans de concloure que l’equip de llevadores de la comarca “defensem una vida sexual i reproductiva de les dones amb felicitat”.

L’acte va ser presentat per Coral Vázquez, de Dones amb Iniciativa, i Pilar Salat, del PSC.


3 Comentaris

m

maribel

Igualada

18 de març 2014.13:12h

Respondre

Jaume, per la prevenció hi ha esforços de formació i educació, fins i tot l’home pot exercir aquesta prevenció de forma assequible, no sola a les farmàcies sinó a molts indrets públics.
El... Llegir més que és cert és que, malgrat aquestes mesures, sempre es donen casos on la dona es troba davant una realitat no desitjada que ningú més que ella mateixa pot jutjar. Sempre hi ha hagut avortaments, negar-ho és de ignorants (antigament era l’únic mètode per evitar els embarassos no desitjats). aAmb la nova llei fins i tot a una dona violada (dintre o fora la parella), si no ha presentat la corresponent denúncia,se li pot negar aquest auxili. La decisió d’interrompre l’embaràs de forma voluntària és exclusivament de la pròpia dona, la societat ho ha de restar, l’Estat ho ha de garantir i les esglésies no han d’intervenir per a res. Per això les dones posem damunt la taula la flagrant regressió que suposa la reforma del Ministre Gallardón.

I

Igualadina

Igualada

18 de març 2014.12:57h

Respondre

Jaume, si haguessis assistit a la tertúlia no hauries escrit aquesta opinió. Les convidades, en tot moment, no van parar de repetir que el més important és la prevenció i la importància de... Llegir més l’educació sexual.

j

jaume rodriguez enrich

igd

18 de març 2014.07:57h

Respondre

sempre el mateix discurs el si perquè si i el no perquè no i ningú parla del principal la prevenció.es que sembla que alguns sectors politics de la societat civil els interessa solament el... Llegir més problema i no la solució.
Prevenció .Contra el risc d embarassos no desitjats i prevenció contra les enfermetats de transmissió sexual que es un problema tan gran com l avortament, perquè el seu efecta es multiplica exponencialment

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.