TORNAR

El col·lectiu Mussols Igualada parla d'"identificacions intimidatòries" per enganxar adhesius

Un vídeo amb Merçona Puig Antich manifesta el suport a la persona identificada i a la campanya

politica
Dimarts, 17 maig 2016. 16:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, Igualada es va despertar amb adhesius en algunes plaques de carrers on es reivindicava el canvi en la nomenclatura dels mateixos pels noms de dones amb un paper rellevant a la història igualadina. Un vídeo, amb la presència de Merçona Puig Antich -germana de Salvador Puig Antich, assassinat pel franquisme-, assenyala que el dia posterior la policia local va anar a casa d'una de les persones que va enganxar els adhesius. Merçona recorda que un dels noms en els adhesius era el de la seva mare, Immaculada Antich, professora de l'Ateneu Igualadí durant la República.

Nova polèmica per l'aplicació l'ordenança de civisme arrel d'una acció per reivindicar una major presència dels noms de dones en el nomenclàtor igualadí. El col·lectiu Mussols afirma que "després d'una acció simbòlica el dia 8 de març d'enganxar un adhesiu que reclamava que s'igualés el nom de places i carrers en funció de gènere (que actualment està en 93% homes i 7% dones)", la Policia Local d'Igualada es va presentar a casa "de la persona en qüestió per identificar-la i se l'hi ha obert un expedient sancionador" que pot derivar en multa. Creiem que el fet d'anar a identificar persones a les seves cases respon més a una estratègia repressiva cap als moviments socials i l'expressió artística, que no pas a un protocol policial davant el fet d'enganxar un cartell a un lloc no autoritzat. El col·lectiu remarca que "quan és una empresa la que col·loca adhesius, no es produeixen identificacions". 

Merçona Puig Antich, en una imatge del vídeoAfegeixen que "ens preocupa que la nomenclatura de l'espai públic invisibilitzi el paper de les dones a la nostra ciutat i comarca. Suggerim que es reverteixi aquesta situació de desigualtat de gènere; fent un reconeixement especial a les dones de la ciutat que han tingut un paper actiu en la transformació social i la construcció d'una societat no patriarcal". Consideren que el govern de la ciutat que "limita de forma restrictiva l'ús de l'espai públic, les restriccions al fet d'enganxar cartells i la criminalització a les entitats, moviments socials i artístics". També que hi ha "un augment d'identificacions de caràcter intimidatori a persones que participen d'aquests moviments".

Amb el vídeo 'Omplim els carrers de dignitat i memòria', en el que hi apareix Merçona Puig Antich, es reivindica l'acció del passat 8 de març. I es recorda el paper d'algunes de les dones i referències a la lluita feminista que figuraven en els adhesius, com la mare d'ella, Immaculada, professora durant la República.


4 Comentaris

L

Laia

18 de maig 2016.11:22h

Respondre

Molt bé! ja va sent hora que algú sacsegi la caspa igualadina, en necessitem més d’això.

A

Albert

IGUALADA

18 de maig 2016.09:14h

Respondre

Sou molt bons... ”expressió artística”??? i perquè no compreu unes teles al Pel i Ploma com fa tothom?

M

Martí

Igualada

18 de maig 2016.09:10h

Respondre

Trobo molt bé la reivindicació i hi dono tot el meu suport. A veure si es fa justícia i es dóna veu i visibilitat a tothom qui ho mereix.

Em sembla també curiós el nom del col·lectiu ja que... Llegir més em fa pensar en el moment que igualada perdia tot el seu potencial com a zona industrial de la Catalunya central. Una pena, de debò.

R

Roser Penyes

18 de maig 2016.08:39h

Respondre

Ho heu demanat formalment? Heu fet propostes concretes? Us heu assegut a negociar? Heu pensat si els ciutadans (ah, i les ciutadanes...) hi estan d’acord tant pel que fa als noms proposats com als... Llegir més carrers que s’haurien de canviar? N’heu calculat el cost? Sí o no?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.