TORNAR

La CUP demana "garantir el dret" a vot de 3.000 igualadins exclosos per raó de nacionalitat

El ple aprovava en la darrera sessió una moció que insta a l’administració central a resoldre aquesta qüestió

politica
Dilluns, 11 febrer 2019. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'esquerra independentista afegeix que "uns 1.100 veïns més amb nacionalitat estrangera han de fer tràmits per poder votar". Demanen que l'Ajuntament faci una campanya informativa per fomentar-ne la participació.

 

A les portes de la campanya de les municipals, el grup municipal de la CUP a Igualada ha reclamat en un comunicat que es faci efectiu el dret a vot a almenys 3.000 persones residents a la ciutat que ara mateix no poden participar en els comicis per raó de la seva nacionalitat. Els cupaires exposen que "a més d'aquests 3.000 veïns, 1.100 més haurien d'haver fet tràmits per poder exercir el seu dret a sufragi". 

La sessió ordinària del ple el mes de gener, on es va tractar i aprovar la moció cupaireSón dades que la CUP feia públiques en el darrer ple municipal, unes xifres fruit d'un recompte i càlcul propi que els cupaires han elaborat en base a dades del padró municipal. En total, "són més de 4.000 igualadins que tenen els drets polítics limitats degut a que, malgrat residir a la ciutat des de fa anys, no disposen de la nacionalitat espanyola, són el 12,5% dels igualadins majors de 18 anys, una xifra molt important".

Així, el "9% dels igualadins i igualadines en edat de votar tenen totalment prohibida la participació a les eleccions, i un altre 3,5% (ciutadans de la UE i d'alguns altres països amb acords bilaterals) només poden votar si abans de cada procés electoral s'inscriuen en un cens a l'Ajuntament".

Hi ha una "legislació clarament racista"

Assenyalen que "hi ha aquesta situació degut a una legislació estatal clarament racista que limita enormement la participació política de les persones residents estrangeres". Per això, al passat ple municipal van presentar una moció que insta l'Estat a modificar aquesta legislació alhora que emplaça l'Ajuntament a "realitzar campanyes informatives promovent la inscripció dels qui sí poden votar". La CUP va fer una campanya informativa amb tal objectiu a través de les seves xarxes socials entre desembre i gener, però en la moció recullen el necessari compromís de divulgació per part de l'Ajuntament en els futurs comicis a venir, ja que el termini d'inscripció per les municipals del 2019 finalitzava el mes de gener.

Una campanya divulgativa que veuen "imprescindible" ja que "bona part dels aproximadament 1.100 residents estrangers d'Igualada que sí que poden votar és possible que acabin per no fer-ho per desconeixement o dificultats en la tramitació". Afegeixen que cal "una reforma de l'ordenament jurídic a fi de permetre el dret a sufragi actiu i passiu a totes les persones estrangeres residents, així com la supressió de forma immediata dels tràmits burocràtics pels residents estrangers amb dret a vot, garantint que la inscripció en el cens es faci de forma automàtica".

Conclouen que "el dret a vot és un dret bàsic imprescindible per garantir una plena ciutadania i garantir la cohesió social, i no podem acceptar que sigui negat a bona part de la ciutadania d'Igualada per raó de la seva nacionalitat".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.