TORNAR

Marc Castells inaugura l’arranjament de camins de Calonge de Segarra i la reforma de la Casa del Mestre

castells

politica
Dilluns, 11 febrer 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha inaugurat aquest dissabte les obres d’arranjament de camins municipals de Calonge de Segarra i les obres de reforma i condicionament en habitatge familiar de la Casa del Mestre; una casa rural que acollirà l’única prova pilot a l'Estat espanyol d’un projecte europeu amb tecnologia modular d’emmagatzematge tèrmic de baix cost.

Castells ha estat rebut per l’alcalde, Xavier Nadal. Després de signar al Llibre d’Honor, s’han traslladat fins a l’indret d’un dels camins municipals que han estat arranjats per la Diputació de Barcelona, on ha tingut lloc la inauguració simbòlica d'acabament de les obres.

Inauguració arranjament camins municipals

Aquests treballs, que han tingut un cost de 710.000 euros, amb una aportació per part de la Diputació de 445.000 euros i que s'han realitzat en tres fases; representen el punt final d’un procés que va començar el 2014 amb el lliurament del catàleg de camins del municipi, que inclou 78 camins i cinc senders o camins històrics, una xarxa de 88,28 km, dels quals 85 corresponen a camins i 2,4 km a senders o camins històrics. Segons el catàleg, la meitat dels camins es trobaven en molt bon estat de conservació però sis estaven en mal estat i només es podien recórrer amb vehicle tot terreny.

Més endavant, i com a resposta a una petició de l’Ajuntament, el maig de 2017, la Diputació de Barcelona va lliurar un estudi sobre la titularitat de dotze camins municipals.

Inauguració de la Casa del Mestre

Posteriorment, s’han desplaçat fins a la Casa del Mestre, on ha tingut lloc l'acte oficial d'inauguració de la reforma i condicionament d'aquesta masia en habitatge familiar i que ha finançat íntegrament la Diputació de Barcelona.

La casa acollirà l’única prova pilot a Espanya del projecte europeu TESSe2b, a través del qual s’ha desenvolupat una tecnologia modular d’emmagatzematge tèrmic de baix cost, basada en col·lectors solars i bombes de calor geotèrmic d’alta eficàcia per a la calefacció, refrigeració i producció d’aigua calenta a la llar.

TESSe2b és un projecte de 4 anys finançat pel programa europeu H2020 amb un pressupost de 4 milions d’euros, impulsat per institucions de recerca, empreses i organismes de 10 països europeus. Entre aquests, l’associació Ecoserveis, encarregada de coordinar l’acció a l’Estat espanyol.

Durant la seva intervenció, el president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha remarcat que la Diputació, com a eina de suport al territori i als governs de proximitat, «col·labora de manera decidida i convençuda en projectes com aquest, perquè són els que generen oportunitats de futur al territori». I ha afegit que «compartim i treballem amb els municipis per fer realitat els Objectius de Desenvolupament Sostenible acordats per Nacions Unides amb l’horitzó de l’any 2030».

Per la seva part l’alcalde de Calonge de Segarra, Xavier Nadal, ha explicat que l’Ajuntament ha posat a disposició del consorci la casa per a la realització de la demostració, així com recursos per fer la rehabilitació energètica de l’espai i deixar-lo a punt per a la prova.

Ara, l’Ajuntament de Calonge de Segarra obrirà una convocatòria pública per llogar l’espai com a residència familiar durant un període estimat de 3 anys, amb l’objectiu de recollir dades detallades sobre l’ús domèstic de l’energia a través del sistema TESSe2b. Entre altres, es mesurarà la integració del sistema de TESSe2B amb l’edificació, el seu impacte en diferents climes i la seva viabilitat tècnica i econòmica. Tota aquesta informació estarà a disposició de la ciutadania europea quan es facin públics els resultats del projecte.

La solució TESSe2b

El sistema TESSe2b integra tancs compactes d’emmagatzematge d’energia tèrmica (TES) amb materials de canvi de fase (PCM), a més d’incorporar materials de canvi de fase optimitzats als pous geotèrmics, així com un sistema avançat de gestió energètica intel·ligent programat amb autoaprenentatge.

El nou sistema, que s’avaluarà en la prova pilot de la Casa del Mestre, ofereix un mètode pràctic i innovador per estalviar energia i corregir la diferència habitual entre el subministrament i la demanda d’energia als edificis residencials.

S’espera que el coneixement generat a partir d’aquesta prova doni lloc, en pocs anys, a una solució energètica real i accessible, que permeti un estalvi d’energia de fins al 30%, amb un temps estimat d’amortització de la inversió d’entre 8 i 9 anys. 

En acollir la prova pilot, Calonge de Segarra s’afegeix a Àustria i Xipre, les altres dues localitzacions on s’avaluarà el rendiment del sistema TESSe2b.

A més de l’associació Ecoserveis, el consorci promotor del projecte està integrat per l’Institut Politècnic de Setúbal, a Portugal; el Centre per a l’Estalvi Energètic i Fonts Renovables d’Energia (CRES), la Universitat Central Grega de Ciències Aplicades i la Universitat de Ioannina a Grècia; la consultora Geoteam, a Àustria; la Universitat de Varsòvia de Ciències de la Vida, a Polònia; la Universitat de Bochum, a Alemanya; PCM Products, al Regne Unit i el Grup Z&X, a Xipre.

Visita a l’església de Santa Fe

L’estada del president de la Diputació de Barcelona a Calonge de Segarra s’ha completat amb una visita a l’església de Santa Fe, on properament es realitzaran obres de restauració de l’interior i part de l’exterior.

El març de l’any passat, la Diputació va lliurar a l’Ajuntament el projecte executiu de restauració de l’església i, posteriorment, al novembre, l’estudi previ del projecte, realitzats pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL). El pressupost del projecte executiu té un cost de 161.060,13 euros, assumits íntegrament per la Diputació.

Marc Castells també ha conegut el projecte de la Rectoria, -enganxada a l’església i en el mateix indret on hi ha la Casa del Mestre-, en el qual l’Ajuntament contempla de fer-hi dos habitatges familiars amb l’objectiu de recuperar aquest lloc emblemàtic de Calonge de Segarra.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.