TORNAR

Els equipaments, la transparència i la participació, eixos prioritaris de treball per al govern d'Òdena

La batllessa Maria Sayavera va haver de fer ús del seu vot de qualitat per aprovar el nou pressupost per al 2020

politica
Divendres, 24 gener 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'Ajuntament d'Òdena ha iniciat l'any polític amb l'aprovació del pressupost per al 2020, uns comptes basats en la contenció de la despesa i per l'aposta pel manteniment de serveis i equipaments i pel foment de la participació i una major transparència, com a línies fonamentals de treball per a aquest any. El pressupost, de 4.573.062 euros, ha estat aprovat en el darrer ple municipal, amb els vots a favor de Fem Òdena i els vots en contra del grup del PSC – Òdena Progrés, amb l'abstenció d'ÒAF - Òdena a Fons.

Un dels elements destacats del nou pressupost, segons el govern encapçalat per Maria Sayavera, és el de la contenció de la despesa, prevista en 36.817,84 euros, sobre un pressupost total de 4.573.062 euros. Entre les partides pressupostàries, el govern destaca "l'increment de les partides d'Educació per a la llar d'infants; de Promoció Econòmica per a un pla d'ocupació i un tècnic compartit de turisme amb el Consell Comarcal de l'Anoia; de Serveis Municipals per a la depuradora de l'Espelt; de Gent Gran per al Projecte Centre de Dia; d'Igualtat i Ciutadania per a la Fira de les Dones; i de Món Rural per incrementar el pressupost de l'Agrupació de Defensa Forestal."

El pressupost per al 2020 també contempla l'entrada de subvencions d'altres organismes, amb les quals es preveu la realització de diverses inversions. En aquest capítol destaquen els equipaments esportius del camp de futbol amb el suport del Consell Superior d'Esports de l'estat; la consolidació de la Torre de l'Homenatge amb subvenció de la Diputació de Barcelona i del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (PUOSC); o el projecte 'Turó del Castell: la memòria del guix', amb subvenció del PUOSC i del Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

Les llars d'infants i la biblioteca també són bàsiques en aquests nous comptes. Des de l'ajuntament han explicat que "aquest últim trimestre l'Ajuntament ha obert una aula nova a la llar d'infants els Vailets, i se n'obrirà una altra a la llar d'infants l'Avió de paper durant el segon trimestre d'aquest any. També aposta per mantenir oberta la biblioteca Atzavara."

Eixos prioritaris de treball per al 2020

Fomentar la participació i transparència de les decisions de govern; millores a la mobilitat i a la connexió entre nuclis i amb altres municipis; manteniment de carrers i camins; la planificació industrial del municipi; polítiques d'habitatge i de gestió de l'ocupació d'aquests; i millora de la seguretat. D'altra banda també treballa en la reordenació d'espais municipals i la implantació per al 2021 d'un nou sistema de recollida d'escombraries, i en la potenciació de la vinyala com a patrimoni gastronòmic i turístic del municipi, són les principals línies de treball del nou equip de govern odenenc per al 2020.

Destaquen, dins els nous serveis, el Projecte de centre de dia i de centre d'atenció a la gent gran, que "ha de servir per decidir com ha de ser, i quins serveis ha de tenir i com s'han de posar en marxa", com ha explicat el nou govern municipal que, amb una perspectiva de cinc anys, també vol començar el projecte de construcció d'un nou consultori mèdic, finançat pel Servei Català de la Salut, que substituiria el que ara està provisionalment situat al carrer de la Font, i mantenint l'actual servei del nucli del Pla d'Òdena. L'Ajuntament d'Òdena també vol seguir apostant per l'institut-escola, que depèn del Departament d'Educació.

Més transparència

Amb el nom “L'Ajuntament escolta i respon”, el govern de Sayavera realitzarà, durant aquest primer trimestre de l’any, tres trobades amb els veïns dels diferents nuclis d’Òdena, amb el doble objectiu “d’apropar l'acció de govern als ciutadans i escoltar el que els ciutadans han de dir al govern. A partir d'ara també es podrà veure la transmissió del ple en directe al canal de YouTube de l'ajuntament. I referent a la participació ciutadana, l'Ajuntament d'Òdena vol engegar els primers pressupostos participatius el 2021.”

Millorar la mobilitat

Millorar la mobilitat dins i fora del municipi és una de les altres prioritats per al govern municipal d’Òdena, que ja ha mantingut una reunió amb el secretari general de carreteres del ministeri de Foment per parlar de la connexió a peu entre Igualada i Òdena.

En aquest sentit, la connexió a peu amb Vilanova del Camí també es troba a l’agenda de Fem Òdena, així com la millora de la connexió en vehicle entre el Pla de la Masia i Igualada a través del carrer Igualada. D'altra banda, durant aquest mandat, el govern preveu condicionar els camins que hi ha al terme municipal d’Òdena.

Planificació industrial

La planificació del sòl industrial és un dels temes més problemàtics, actualment, a la Conca d'Òdena. En aquest sentit, l'equip de govern considera que "s'ha d'apostar per la zona de les Gavarreres i la del voltant de l'aeròdrom Igualada-Òdena."

Actuacions en marxa

Entre els projectes que estan en marxa, l'Ajuntament d'Òdena destaca "la reordenació dels espais municipals per dotar-los de contingut, endreçar-los i saber què s'hi pot fer a cadascun d'ells. Han de ser espais en els quals les entitats tinguin un lloc per trobar-se, on la gent gran pugui trobar l'espai adequat per dur a terme activitats, i que els joves se'ls puguin sentir seus." És el cas de la nova ubicació de l'Espai Jove o de l'Espai de Joc al centre cívic del Pla de la Masia.

Nou sistema de recollida de residus

Amb l'avinentesa de la finalització del contracte amb l'empresa concessionària del servei de recollida d'escombraries, el govern odenenc estudia trobar un nou sistema que millori el reciclatge al municipi. Per una banda, es vol millorar i el servei i, paral·lelament, reduir la despesa, ja que "en els últims anys s'ha doblat el preu que paguen per cada tona de deixalles que es genera a Òdena", com han explicat des del govern municipal odenenc.

La vinyala, patrimoni gastronòmic

Finalment, l'ajuntament vol potenciar la vinyala al llarg de l'any, més enllà de la celebració puntual de la Fira. L'ajuntament, amb la col·laboració del Consell Comarcal de l'Anoia i els restauradors d'Òdena, volen reivindicar la vinyala com a patrimoni gastronòmic del territor

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.