TORNAR

ERC i Junts per Catalunya es disputen la primera posició a la comarca

El 2015 els convergents van treure 5.000 vots més que els republicans, en especial gràcies a la victòria a Igualada de Marc Castells

politica
Dissabte, 25 maig 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Els resultats que s’aconsegueixin a la capital, on Marc Castells, aspira a repetir majoria, decidiran en bona part la contesa entre les dues grans forces del sobiranisme a la comarca-, i, de retruc, si Esquerra s’emporta per primer cop el diputat provincial, cosa que per ara sembla molt difícil. La vella CiU, ara Junts per Catalunya, domina des de 2011 els resultats a la comarca, quan va desbancar el PSC com a primera força. Els socialistes van seguir baixant el 2015, tot i que van retenir alcaldies clau, van quedar com a tercera força a la comarca.

En aquell moment, ERC va créixer arreu, amb el primer lloc a Piera i ha controlat durant tres anys aquesta ciutat, amb un pacte amb els post-convergents. La partida a tres bandes ara continua i s’ha evidenciat amb les eleccions del 28 d’abril. El precedent de fa un mes, amb més de 19.000 vots per ERC, és l’esperança de la federació comarcal del carrer Òdena d’Igualada.

La influència de les europees en els resultats

Amb tot, hi ha diversos factors que distorsionen la propera cita electoral. En primer lloc, en un període ja clarament de creixement dels republicans, tant Marc Castells (Igualada) com Xavier Boquete (Masquefa) van treure grans resultats el 2015 i van salvar les alcaldies; en segon lloc, el ‘téte a téte’ entre Carles Puigdemont i Oriol Junqueras el 21 de desembre el va guanyar el president a l’Anoia, i ara els comicis municipals es barrejaran amb les europees on participen tots dos, exiliat i pres polític.

El 2015, CiU va arrossegar 15.000 votants a les eleccions municipals i ara passarà una revàlida amb una Esquerra reforçada, amb candidats frescos com Enric Conill a Igualada. Però ERC té competència en la vessant del seu espai polític també, ja que ara hi ha tres candidatures més de l’espai cupaire, a Vallbona d’Anoia, Piera i Tous, que podrien discutir-li el vot jove.

C’s, un factor que pot restar vots al PSC

No només hi ha pugna pel vot a l’espai independentista. El PSC que és el principal partit unionista a la comarca actualment -malgrat que algunes agrupacions locals són pròximes a postulats sobiranistes- topa per primera vegada amb la implantació de C’s a gran escala. Montbui, Vilanova, Masquefa o Piera són places fortes dels socialistes que ara també tenen l’opció taronja. L’efecte en unes municipals és molt difícil de saber i els socialistes van guanyar la mà a les darreres eleccions generals, amb força claredat, a més. L’altra incògnita és si el PP comarcal, que sempre ha mantingut un bloc fidel de vots  a ciutats com Igualada o Piera es ressentirà d’aquest aterratge a C’s, que potser pot posar en perill la seva presència.

Pel que fa al Consell Comarcal, el PDeCAT i ERC mantenen un pacte sòlid des de fa dotze anys, quan van firmar-lo davant un PSC que era la primera força de la comarca. No hi ha cap indici que hi pugui haver una majoria alternativa. Però si el canvi del 2007, en ple Tripartit, va ser sorprenent, cal esperar a les possibilitats aritmètiques que deixin els resultats del 26 de maig per valorar si hi poden haver canvis a la Plaça Sant Miquel.

Eleccions municipals 2011    Anoia 2015

PARTICIPACIÓ A L'ANOIA


1 Comentaris

M

Marià

Igualada

25 de maig 2019.08:59h

Respondre

Està clar que al hora d’escriure la maquineta ens deixa posar el que volem pro no sempre és ser.
21 de desembre el va guanyar el EXpresident a l’Anoia, i ara els comicis municipals
C’s, un... Llegir més factor que pot restar vots al PSC
UN altre error pensar que els posibles votants de C’s seran del PSC, jo sempre he votat a CIU (3%) I en algunes ocasions a ERC ”fins que un dels seus dirigents no va cumplir allò que ell tan reclamava al Jordi Pujol” ”autopistes gratis”, aquest home que tan reclamava les autopistes de la generalitat les va pujar un 7%
Una mica més de memoria
Per cert on està el grant projecte de la pell al lateral de l’autovia del Marc Castells, etc.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.