TORNAR

El govern d'Igualada proposa incloure la figura de cap de l'oposició i augmentar els càrrecs amb dedicació exclusiva i els càrrecs de confiança

ERC i Poble Actiu s’han mostrat molt crítics davant la proposta de cartipàs, que es debatrà en ple aquest dijous 29 de juny

politica
Dimecres, 28 juny 2023. 13:28. Redacció AnoiaDiari.

El Govern d'Igualada ha presentat la proposta de cartipàs, que es debatrà el dijous 29 de juny, en la qual "allarga la mà als grups de l'oposició per arribar a consensos que permetin aprovar el cartipàs amb aportacions que aquests puguin proposar i s'acordin".

A més, segons la proposta, consideren que, per tal d'augmentar la dedicació a barris i entitats, s'ha de dur a terme "una reorganització de les carteres i dels règims de dedicació dels càrrecs electes amb responsabilitats de Govern. Així, segons inclou la proposta, seran 6 els càrrecs amb dedicació exclusiva (l'alcaldia inclosa) i 1 amb dedicació parcial, mentre que 3 es regiran pel règim de dietes per assistència".

D'altra banda, es pretén "recuperar la figura organizativa de cap de l'oposició com a resposta a la voluntat d'entesa i de crear consensos entre el Govern i l'oposició ja que entre les atribucions que s'especifiquen per a la nova figura institucional hi ha, per una part, la de ser consultat, a iniciativa de l'alcalde, sobre els afers de més importància per al municipi i per l'altra, proposar millores de l'acció pública".

Així mateix, s'estableix que "seran 3 els portaveus dels grups municipals i 7 els regidors que s'acolliran al règim de dietes per assistència, a part de la figura de cap de l'oposició. La proposta de cartipàs municipal també determina que seran 5 les places d'eventual".

ERC i Poble Actiu es mostren molt crítics davant la proposta
Davant dels canvis proposats pel govern de Castells, ERC Igualada "denuncia un pacte encobert de Junts i PSC per posar-se d'acord i crear aquesta nova figura de cap de l'oposició que passarà a cobrar 43.000€ anuals, un total de 172.000€ en 4 anys".

Segons ERC Igualada, "la despesa total només amb els salaris de l'alcalde, regidors amb dedicació exclusiva i/o parcial, cap de l'oposició i càrrecs de confiança serà de pràcticament 3 milions d'euros (2.891.603€) . Un increment "molt alt" respecte el mandat anterior, que va ser de 1.701.488€. Segons els republicans, "no podem acceptar aquest increment ni la creació d'aquesta nova figura de cap de l'oposició i demanen a la resta de grups de l'oposició que no permetin disparar la despesa pública els nous càrrecs de confiança i noves figures fetes a mida i que arriben fins als 3 milions d'euros".

D'altra banda, Poble Actiu considera "una vergonya que Castells proposi incrementar pràcticament un milió d'euros en salaris a polítics en els propers 4 anys". Segons el regidor Pau Ortínez, "respecte al mandat 2019-2023, Junts ha proposat un increment del 33% del cost total, fet que suposarà pràcticament un milió d'euros extres a les arques municipals en el total del mandat. D'aquest increment, uns 900.000€ són pel govern, i especialment per als càrrecs de confiança de Junts x Igualada, i 85.000€ seran per als regidors de l'oposició. D'aquests últims, pràcticament la totalitat correspon al que percebrà Jordi Cuadras arran de la proposta de creació de la figura de cap de l'oposició. Des del punt de vista de Poble Actiu, un increment que ell rebrà en compensació per un possible pacte amb Castells."

Segons la regidora Rosa Perelló, "ens sembla especialment preocupant que s'augmenti el nombre de càrrecs de confiança, això suposarà un increment de cost de més de 100.000€ anuals a les arques públiques. Uns càrrecs que comptaran amb una retribució anual superior a 55.000€ en la majoria de casos, un valor que dobla el salari mitjà de Catalunya. En definitiva, una vergonya!"

Durant la campanya electoral, Poble Actiu ja va anunciar que no faria alcalde ni Castells ni Cuadras. En aquest sentit, Pau Ortínez ha afirmat que "si es corrobora aquest pacte o qualsevol increment desmesurat del Cartipàs, donarem per tancada qualsevol entesa dels partits a l'oposició. Un increment del cost salarial i de dietes a polítics suposaria un greu perjudici per a la ciutat, ja que hi hauria menys pressupost disponible per a polítiques socials."


1 Comentaris

M

Marc Ferreras

Igualada

29 de juny 2023.14:33h

Respondre

Ai Jordi, … qui t’ha vist i qui et veu amic.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.