TORNAR

Lectura nacional dels resultats europeus

Els representants comarcals valoren els resultats

politica
Dilluns, 8 juny 2009. 12:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Els presidents comarcals dels principals partits polítics han fet una lectura en clau nacional d'unes europees on la baixa participació i el terreny guanyat per la dreta han estat els elements més destacats. A l'Anoia hi ha hagut un 36'54% de participació, i el PSC ha obtingut la majoria en 12 municipis però un 32% dels vots, mentre que CiU, amb majoria en 18 municipis ha aconseguit el 26'7%. El PP s'ha consolidat com a tercera força política per davant d'ERC. ICV ha perdut part dels vots recuperats en les darreres europees i apareix al panorama comarcal Iniciativa Internacionalista, amb un 1% dels vots.

Taula dels resultats electorals a l'Anoia - font regio7

Mapa polític de les europees a l'Anoia 2009

Evolució dels partits en les europees a l'Anoia

Dades de l'Anoia - font: Regio7

Teo Romero, primer secretari del PSC-Anoia

'El PSC es consolida com a primera força política a l'Anoia' ha assenyalat Teo Romero. En aquest sentit ha apuntat que si bé el percentatge de vots ha baixat respecte les anteriors europees, el PSC manté el lideratge. Ha recordat que 'CiU va ser durant molt anys la primera força i ho vam canviar, mantenti aquesta tendència que ara ens consolida'. Ha lamentat que Igualada el vot dominant no fos el socialista, però ha apuntat que en la resta de ciutats grans sí que s'ha seguit imposant el color vermell. Tanmateix ha assenyalat que 'no són eleccions extrapolables a altres comicis, i per tant no s'han d'equiparar a unes municipals o nacionals'.

Jaume Guixà, president CiU-Anoia

El president de CiU ha qualificat els resultats electorals de CiU de molt positius, 'pràcticament han pujat a tots els municipis de la comarca i a Igualada s'ha marcat un canvi de tendència, tornant a passar a davant del PSC'. En aquest sentit Guixà ho ha llegit com un inici 'del canvi de tendència a la comarca; el PSC perd part de la confiança dels electors, una confiança que nosaltres recuperem'. En clau nacional 'es pot veure un cert desencís amb els grups que formen el tripartit, ja que malgrat el PSC continua al capdavant, ha perdut molt vots; i a nivell d'Espanya el mateix'.

Joan Agramunt, president PP-Anoia

'No podem fer cap altra valoració que no sigui de satisfacció' ha assenyalat Agramunt. 'Ens consolidem com a tercera força política a la comarca, amb un 15% dels vots'. Agramunt ho ha qualificat també de 'canvi de cicle', a Catalunya i a l'Estat espanyol: 'és un toc d'atenció tan al tripartit com al Zapatero'.

Josep Mª Palau, president ERC-Anoia

El president d'ERC ha volgut destacar en primer lloc 'la gran feina que ens queda a tots els polítics per millorar la implicació i la participació, que ha estat molt baixa'. Pel que fa als resultats de la formació a l'Anoia, Palau assenyala que 'ERC s'ha mantingut en la tònica del partit a nivell català, tot i que a l'Anoia, amb un 11% estem per sobre de la mitjana catalana (9%)'. Així ha resolt que els bons resultats els obtenen als municipis petits, on governen, i a les ciutats no.

Eusebi Alonso, president ICV-Anoia

'Amb aquestes xifres de participació no podem estar gens content' assenyala Alonso, un indicador que pel president d'ICV-Anoia 'ens obliga a fer una reflexió, és preocupant, al marge dels resultats. Necessitem un canvi que ens permeti acostar-nos als ciutadans'. pel que fa a l'anàlisi dels resultats, Alonso ha lamentat que s'hagi fet campanya 'en clau nacional i no en clau europea'. Però com a militant d'ICV es mostra 'content de mantenir a Romeva com a eurodiputat, cosa que és un reconeixement a la seva persona i la seva feina'.

Aleix Aubell, de la plataforma de Suport a Iniciativa Internacionalista a l'Anoia

Iniciativa Internacionalista apareix per primer cop al panorama europeu i també nacional. Des de Capellades, municipi on hi ha hagut major suport cap a la formació, el representant de la plataforma de suport ha destacat el canvi que hi ha hagut en la mirada cap al partit 'passant de la criminalització a l'absolut silenci quan es va legalitzar'. Es mostra content pels resultats obtinguts malgrat les darreres setmanes de tensió.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.