TORNAR

Representants del món municipal parlen del 27S

La data no agrada a tothom, però es coincideix que són eleccions decisives

politica
Dissabte, 17 gener 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Sis representants de diversos partits del món municipal anoienc parlen sobre la data que ha fixat Artur Mas per a  les eleccions al Parlament. Unes eleccions que poden ser les últimes dins l'estat espanyol

Artur Mas ja ha triat data i l'ha fet pública. Serà el 27 de setembre quan es decideixi, en forma d'eleccions al Parlament, el futur de Catalunya, si com a estat sobirà i independent o si continuarà dins l'estat espanyol. Diversos representants vinculats al món municipal de la comarca parlen amb Anoiadiari de la data i de com veuen el plantejament d'aquests comicis, envoltats per la polèmica prèvia entre CiU i Esquerra.

Marc Castells: "Junts som imbatibles"

Augmentar la gran mobilització del 9N, fita sobiranistaL'alcalde d'Igualada, Marc Castells (CiU), es mostra "molt satisfet de l'acord assolit. Sóc un ferm defensor de la cultura del pacte i per això crec que haver trobat unitat i data per unes eleccions decisives és una gran notícia per al país". Celebra també que "per sobre de l'acord entre partits, però, valoro que també hi siguin l'AMI, l'ANC i Òmnium, junts som imbatibles. Ara, amb aquesta unitat, cal treballar plegats per convéncer la màxima gent possible que esdevenir un Estat independent vol dir tenir un país millor".

No té cap dubte del caràcter de les eleccions: "són plebiscitàries" i "el full de ruta que es pactarà serà una guia claríssima cap a la independència". Sobre la data, ho té clar: "aquests vuit mesos són un termini raonable: cal aixecar les màximes estructures d'Estat possibles abans no puguem fer el pas amb garanties i cal també ampliar al màxim la majoria que ho ha de fer possible. Personalment, hi posaré tot el meu esforç". I Unió? Com es comportarà en aquestes eleccions decisives. El convergent no vol entrar en polèmica: "Ara no és moment de fer retrets ni de buscar fisures. És moment d'anar tots a la una i, si algú encara té dubtes, li hem de saber transmetre que la independència és el millor camí per a  Catalunya".

Joan Torras: "les hauria volgut abans de les municipals"

El regidor d'Acció Social i Promoció Personal d'Igualada, el republicà Joan Torras, "hauria preferit que els comicis fossin abans de les municipals. A nivell de partit també ho crèiem així. Tota la resta és perdre temps. Però també crec que aquest 27S és millor data de la que teníem fa cinc dies, perquè fa cinc dies no en teníem cap".

Ara "cal fer feina, que com ha dit el propi Artur Mas és cabdal. Hem d'anar creant estructures d'estat, així que quan hi hagi les eleccions i proclamem la República estigui tot a punt, perquè en un any i mig o dos puguem exercir la sobirania".

Teresa Estruch: "S'han descuidat de governar"

Va ser alcaldessa de Masquefa, regidora i diputada al Parlament pel PSC. S'adscriu en el corrent catalanista del partit. I és crítica amb com han evolucionat els afers del procés: "fa massa temps que estàvem en aquest embolic, per fer-les el setembre podien esperar una mica més i esgotar legislatura". Estruch ataca  Mas perquè "s'ha descuidat de governar i ha deixat passar molt de temps".

La socialista adverteix que "la gent no estarà tan unida com el 9N i no tinc clar que hi hagi una majoria. S'ha refredat tot". Sobre el seu partit, el PSC, afirma que "tenim dues ànimes, però tots compartim un programa de caràcter social. Jo personalment em considero catalanista i preferiria una opció federal".

Joan Agramunt: "Mas crea inseguretat i cau la inversió"

Per al regidor i portaveu del Partit Popular d'Igualada la data del 27 de setembre "demostra la inseguretat d'un Govern que no afronta el que hauria de fer: el conjunt de problemes de la societat com ara crear feina, la situació econòmica i el benestar de les persones". Agramunt critica que "en un període de cinc anys no hi poden haver tres curses electorals". Acusa  Mas que "la inversió a Catalunya ha caigut un 45% respecte el 2013 per aquesta inseguretat".

Respecte a quin efecte tindrà en les eleccions municipals, Agramunt veu que "seran també un plebiscit. I un plebiscit bastant directe. Els ajuntaments són l'administració més propera i les propostes que presentem els partits sobre la ciutat quedaran condicionades  que la gent ho triï a si són o no partits independentistes. És trist, però confio que la gent sigui prou madura".

Ton Lloret: "Que cadascú triï la llista que vulgui"

L'únic alcalde comarcal d'ICV-EUiA treu ferro a la data del 27 de setembre. Ton Lloret explica que "per la meva part, no m'havia plantejat la data. És potestat del president i a mi ja m'està bé". La polèmica sobre les llistes ha estat dura també i l'ecosocialista entén que "cada partit hauria de poder decidir qui porta a les llistes, sense interferències, i que cadascú pugui decidir a quina llista va".

El batlle d'Argençola no tem que al municipi la cita de setembre afecti  les eleccions municipals, on encara no ha decidit presentar-se. "Tindrà efectes segurs a les grans ciutats, on la temàtica suscita més polèmica i hi pot haver més divisió d'opinions entre independentisme i unionisme. Als pobles, en canvi, no crec que tingui importància" afirma Lloret.

Aleix Auber: "CiU i ERC es barallen pels vots i no han fet full de ruta"

L'edil de Vila de Capellades-CUP opina que amb la convocatòria del 27 de setembre i tota la situació que ha envoltat els estira-i-arronsa "s'ha trencat el compromís que havia sorgit del 9-N" i "s'ha acabat amb el front social unit que hi havia en aquesta reclamació, però així ha estat perquè s'ha incomplert el compromís". Veu la pugna entre CiU i ERC de les darreres setmanes com un moment "vergonyós", una lluita "pel repartiment de vots, mentre no s'avançava en el full de ruta" i "el xantatge de CiU cap a la resta del país: el poder de convocar les eleccions  és del president i Artur Mas ho ha aprofitat". 

Pel que fa a les llistes i a la polèmica de com s'integraven, Auber torna a carregar contra CiU per haver creat "un debat sobre com repartir les personalitats independents entre les llistes. No ens podem repartir la gent com si fossin cromos. La CUP no entrarà a disputar-se els independents, que cadascú triï la llista que vulgui". El capelladí subratlla que "si ERC recolza els pressupostos de CiU, nosaltres serem al Parlament per recordar que no hi ha vessant nacional sense vessant social, i viceversa". També afirma que "el primer plebiscit enguany seran les municipals, una fita tan important com les eleccions del setembre".

 

 


2 Comentaris

j

juanito

08700

20 de gener 2015.12:08h

Respondre

Las perles del ”magic Castells”

Economia, economia i economia.
Economia, economia i economia, pro ara a la vena,
Igualada ja juga a la Champions .
Signare un decret, prohibint el... Llegir més pessimisme.
Les comptes del ajuntament, ja han sortit de la UBI, hem passat ja planta.

( Lo mes trist, est que certs slogans, son copia del discurs del PP.
Per no tindre no te ni discurs propi.

p

pep

08700

19 de gener 2015.19:39h

Respondre

Marc Castells: ”Junts som imbatibles”.
Ell sempre tant ocurrent!
Per cert Marc: També contes amb la Marta Pujol Ferrusola, i la resta de ”famiglia”per ser imbatibles.

(Marta Pujol... Llegir més Ferrusola ocupa desde 1996 una plaza sin pasar concurso
La segunda de los siete hijos del expresident es funcionario técnico superior de Arquitectura en Sant Vicenç de Montalt y cobra 2.264 euros por 9 horas semanales)

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.