TORNAR

'De riquesa n’hi ha, és qüestió que el govern la tingui'

Entrevistes amb els candidats: Montserrat Mateu, ICV-EUiA

politica
Divendres, 13 maig 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Reivindicant la seva experiència a l’Ajuntament com a regidora del govern d’Entesa, Montserrat Mateu es presenta com a candidata d’ICV a Igualada posicionant-se com la única força veritablement d’esquerres. Amb l’energia que requereix la campanya i la il·lusió de representar un programa propi després de tants anys de coalició, Mateu es mostra solidària amb l’obra de govern a l’Ajuntament d’Igualada però crítica amb la política del PSC a nivell general.

Montserrat Mateu

Perquè creus que estàs qualificada per ser l’alcaldessa d’Igualada?

Per l’experiència acumulada, per la capacitat de treball i de diàleg i perquè tinc la voluntat de ser-ho.

A Iniciativa podem trobar dues vessants, et veus més propera a la línia socialista o a l’ecologista?

Jo diria que n’hi ha quatre de fils: el fil roig, més socialista, el verd, ecologista, el violeta, d’igualtat de gènere, i el blanc amb sensibilitat pacifista. Possiblement, el PSUC només en tenia una, era un partit marcadament d’esquerres i en defensa de la classe treballadora però en aquests moments jo tinc ‘el cor partit, m’identifico amb tots.

Creus que són compatibles, es poden defensar polítiques obreres al mateix temps que ecologistes?

Sí, penso que no només són compatibles sinó complementàries.

I tu no et vols definir per cap..

No... jo amb totes he anat fent un procés de compromís i de desvetllament ideològic i no podria renunciar a cap.

Ets la única candidata dona a Igualada, això et suposa algun avantatge o algun inconvenient?

No ho sé, només sé que tinc la sort de competir electoralment amb altres candidats que són homes, això ens demostra que, malgrat les imposicions dels 40/60, en els llocs de més rellevància encara hi ha homes.

Estàs d’acord amb aquestes quotes que imposa la llei entre homes i dones?

Quan existeixen desigualtats reals,les mesures compensatòries poden ser lletges estèticament, però són necessàries. Tant de bo algun dia ja no es necessitin, però gràcies a elles hi ha gent que ha hagut de fer reflexions o agafar noves inèrcies i això està bé!

Després de tants anys de govern d’Entesa, com vol marcar perfil propi ICV?

Ara mateix és més fàcil que mai perquè darrerament el Partit Socialista no està fent polítiques d’esquerra a nivell general.

Què és per a tu fer polítiques d’esquerra?

Posar-se al costat de les persones més febles. Fer polítiques d’esquerra hagués volgut dir no aprovar la reforma laboral, no haver fet mesures d’estalvi que impacten sobre les persones grans, els funcionaris...i en canvi haver intervingut davant dels poderosos. En aquests moments l’esforç el fa més gran qui menys té, el repartiment de la sortida de la crisi ha de ser més repartit.

I qui són els poderosos?

Aquells que agafen el telèfon i fan tremolar els que hi ha a l’altra banda i imposen per una via no democràtica el que s’ha de fer i com s’ha de fer. Normalment estan relacionats amb els poders econòmics i actuen perquè aquest segueixi creixent.

A ICV Igualada dieu que esteu orgullosos de la feina feta durant els anys d’Entesa, és complicat explicar a la ciutadania que ara us separeu?

No és complicat, de fet hi ha gent d’Iniciativa que ho agraeix. L’Entesa era una llista de la marca blanca del PSC, per tant nosaltres renunciàvem a presentar el nostre programa polític. En aquell moment ens va semblar que era un sacrifici que calia fer per trencar amb la dinàmica d’Igualada, molt conservadora, on costava molt trencar amb la dinàmica de Convergència i Unió ja que la llei d'Hondt beneficia els grans partits.

Et dol haver fet pactes amb el PP formant part del govern d’Entesa?

Em dol tan o més que algunes propostes hagin estat boicotejades per Esquerra. Que les escoles bressol d’aquesta ciutat no hagin tingut el suport d’ERC en diversos moments del procés ho he trobat escandalós, tan escandalós com que el PP ens hagi donat suport. També hem de tenir clar que tenim un govern amb minoria i que nosaltres hem vingut a treballar per a la ciutat.

L’Aymamí en la seva campanya s’està apropiant de tota l’obra de govern feta, també d’aquella que pertany a les regidories governades per Iniciativa..

Això em molesta una mica i trobo que ho utilitza de manera excessiva en campanya. De fet, jo també em sento orgullosa i solidària de tota l’actuació de govern però ell és l’alcalde i té més força per capitalitzar-ho tot.

Amb el vostre eslògan: ‘A Igualada ningú pot retallar les teves idees’ sembla que ICV estigui construint una campanya en oposició a l’actuació de CiU...

Iniciativa està posant en valor que la gestió mai és neutra, sempre es fa en funció d’una ideologia que pot ser d’esquerres o de dretes. Tot i així, nosaltres havíem fet la reflexió prèvia a les retallades de Mas, volem deixar molt clar que hi ha maneres d’actuar d’esquerres i maneres d’actuar de dretes.

A nivell municipal es pot incidir per evitar les retallades?

Tot i que tenim coses garantides, hi ha partides que poden estar sotmeses a retallades, veurem quan aprovin el pressupost del 2011 quina és la magnitud de la tragèdia. Si ens retallen els diners que rebem, haurem de prioritzar.

I amb què prioritzarà Iniciativa?

Amb polítiques socials i atenció a les persones

Però si no es genera riquesa, no es poden fer aquest tipus de polítiques...

Evidentment, si no es genera riquesa és molt difícil però tal com hem dit abans, de riquesa n’hi ha, és qüestió que el govern la tingui. També, és clar, hem d’apostar perquè la nostra ciutat sigui atractiva per a les empreses. Ens sembla que hi ha oportunitats, per exemple la nostra comarca ha estat objecte d’implantació d’energies renovables i de residus, hem de fer d’això una oportunitat per generar feina

A la comarca hi ha molta gent en contra de la implantació de parcs eòlics...

Sí, és el debat amb què et trobes quan te’ls posen a prop de casa, però entre energia eòlica i nuclear, a Iniciativa apostem per l’eòlica, en aquest país hi ha una dependència altíssima de l’energia nuclear

El qüestionari

1. Quin és el teu lloc preferit d’Igualada

El Passeig Verdaguer, un espai emblemàtic de la nostra ciutat des de fa molts anys. Tinc fotografies dels meus pares, ben jovenets, que ja hi passejaven. Un espai pensant més pel passeig a peu que pel trànsit de vehicles. Un espai on qualsevol persona i de qualsevol edat, s’hi troba còmode i bé. Un espai on es fàcil la trobada, l’intercanvi, fer-la petar. Agradable els migdies de l’hivern i els vespres de l’estiu.

2. Si t’haguessis de definir amb un sol adjectiu..

Treballadora

3. Una virtut i un defecte

Ser perfeccionista i exigent amb mi mateixa i els altres, és alhora una virtut i un defecte

4. A quin polític de la història o actual t’agradaria assemblar-te?

La ciutat d’Igualada ha tingut un gran alcalde progressista, força desconegut, en Serra i Constansó.

5. On t’agrada passar les vacances?

M’agrada el mar i qualsevol lloc de platja, a la vora de l’aigua asseguda en una gandula, sota un para-sol i llegint un bon llibre.

6. Quin és el teu personatge il•lustre igualadí preferit?

Dolors Martí i Badia fou una pedagoga innovadora. Com a mestra i dona aprofito aquest espai per reivindicar la seva tasca, massa desconeguda fina al dia d’avui.

7. Com et desplaces per Igualada? (cotxe, a peu, bicicleta...)

Habitualment a peu. Faig anar la bicicleta quan fa bon temps i només per anar a la piscina al matí.

8. A quina paraula t’agradaria associar Igualada

Per tothom Igualada som tothom (no “per” tothom).

Una ciutadania igualada en drets.

Igualada, acolliment i solidaritat.

9. Quin és el teu llibre preferit?

N’hi ha hagut molts però si només en puc dir un destacaré El corazón helado de l’Almudena Grandes

10. I la teva pel•lícula preferida?

M’agrada molt el cinema i n’he vist moltes que m’han agradat. De les darreres destacaré Biutiful

11. Blackberry, Iphone, Android o cap dels tres?

Blackberry


12 Comentaris

A

Aterrat

18 de maig 2011.15:28h

Respondre

Bones de nou,
de Cuba millor no parlar-ne, bàsicament perquè com be dius, les dictadures no són benvingudes. Tot i això, és obvi que tot i l’aïllament al que s’han vist sotmessos, han... Llegir més evolucionat molt més que els països del seu voltant.
Però parlem del present, no del passat, on veiem que països amb polítiques d’esquerres (parlem de Brasil?) han posat un país al dia, amb un creixement sostenible (no pa per avui i gana per demà, com estem comprovant amb el capitalisme de dretes que patim avui en dia amb PSC/PSOE, PP, CiU, ... tot es el mateix, dretes mes o menys extremes).
En quant a la riquesa... pot evolucionar, com la civilització, i com mes sabem mes podem tenir. Però no t’enganyis: DARRERA CADA RIC HI HA MOLTA GENT EXPLOTADA I SOTMESSA AL PODER DELS DINERS (com a norma, no generalitzarem).

El que aniria bé entendre és que l’esquerra ha evolucionat, no cal mirar a les dictadures del s. XX. per veure-ho (mirem a les principals places de l’estat, on s’esta veient que la gent està cansada del capitalisme).

Per últim, vull recomanar que miris un documental, ”INSIDE JOB”, on podrem veure tots plegats el que és el capitalisme en estat pur (jo mano, jo m’embutxaco els calers, m’asseguro de sortir impunement, i quan hi hagi crisi... a esborrar-se i fins la propera!)

J

Jordi

Igualada

15 de maig 2011.17:24h

Respondre

-Això de la riquesa és la ximpleria més grossa dita a Igualada els últims anys.
Ni en Fidel ni el Raul Castro sin capaços, l’any 2011, de dir una bestiesa igual.

A

Al·lucinat

15 de maig 2011.16:58h

Respondre

Per a l’Aterrat. Aquest és el teu gran error, dius que la riquesa ni es crea ni es destrueix. Això simplement és mentida. La riquesa es crea i es destrueix. O és que potser som igual de pobres... Llegir més que fa 500 anys? No. Qualsevol persona de classe mitjana avui dia viu millor que un rei absolutista de fa 400 anys. També es destrueix quan un grapat de persones prenen el poder a un país, per exemple Rússia, ho socialitzen tot i el país que era el principal exportador de blat passa a ser un importador net.
Pel que fa a Cuba dius que millor que no, no m’estranya. Ara llavors és que no t’agrada el comunisme (ideologia de la senyora candidata) perquè el comunisme és per sobre de tot una dictadura. La gent no pot lliurement decidir res, tot ho ha de fer un comissari planificador. De tota manera si no t’agrada Cuba no cal que hi vagis, et preguntaré el mateix sobre el llistat de països que has anomenat, per què la població capialista no hi emigra en massa?
No crec que això teu sigui mala fe, simplement crec que no saps com funciona el procés de creació de la riquesa. Ara les bones intencions poden portar resultats catastròfics, vegi’s l’URSS.

R

Religiós

15 de maig 2011.16:02h

Respondre

Lo de l’Anna costa comentar-ho, però faré un esforç. Totes les religions són iguals de respectables, sempre que respectin a qui no hi cregui i a qui professi un altra religió. Evidentment els... Llegir més radicals no hi tenen lloc a una societat civilitzada.

Faries bé de llegir l’alcorà, s’assembla més del que et pots imaginar a la Bíblia en molts aspectes; però com en molts casos, el problema no és el text, sinó qui ho llegeix (també el catolicisme va tenir en la inquisició una vessant violenta, que es va acabar com s’hauria d’acabar l’islamisme radical).

Només és una opinió.

A

Aterrat

15 de maig 2011.15:47h

Respondre

Els diners ni es creen ni es destrueixen. Nomes canvien de mans.

No comparis Cuba amb EUA, fes-ho amb Honduras, Haiti, Republica Dominicana... I no defenso els regims totalitaris, de cap manera! A... Llegir més mes, Cuba es ara per ara un pais capitalista mes, amb la herencia del comunisme.

Per cert, avui he vist dues persones regirant contenidors a Igualada, i no crec que fa 3 anys fossin grans empresaris...

A

Al·lucinat

15 de maig 2011.13:41h

Respondre

Per l’Aterrat. Rics més rics i pobres més pobres? Als EEUU es considera pobra a una persona que cobra 1200 dolars al mes. Això a Cuba no ho somien ni segons quina gent del partit comunista. El... Llegir més capitalisme fa ric a tothom, el lliure mercat no és una suma 0. I per cert si realment fa que la gent visqui pitjor com és que la gent saltava el mur de Berlín sempre cap a la part aliada i mai cap ala comunista? O com és que els ”pobres” dels EEUU no emigren en massa cap a Cuba o Corea del Nord?

A

Aterrat

Igualada

15 de maig 2011.01:39h

Respondre

El mur va caure, cert. El que importen són les persones, cert.


L’endarreriment més atroç de la humanitat és el CAPITALISME, que ens ha portat on estem, a tenir rics més rics i pobres més... Llegir més pobres.

m

marti

igualada

13 de maig 2011.22:04h

Respondre

Endavant els d’Iniciativa a Igualada i comarca. Amb respecte, bones idees, honestedat i sobradament preparats. Necessitem aquest canvi a les municipals. Ara per ara, és la força que millor ens... Llegir més pot representar als qui pensem que val la pena lluitar per una nova manera de fer política, fugint d’extremismes, xenofòbies, corrupcions, etc.
Gent amb ganes de fer les coses bé i compromesa amb els valors solidaris i d’esquerres. Bona campanya!

A

Anna

Igualada

13 de maig 2011.21:12h

Respondre

Donareu terrenys municipals als vostres amics islamistes perquè construeixin una gran mesquita a Igualada? Perquè vosaltres, esquerrosos trasnotxats, tant com ataqueu l’església catòlica, així... Llegir més mateix us cau la bava davant dels islamistes, com més radicals millor. Per què no et poses el vel, ja estàs tardant?

R

Ramon

Igualada

13 de maig 2011.16:06h

Respondre

De riquesa n’hi ha, es qüestió que el govern la tingui.
DEU ENS GUARD.....

u

una iaia

IGUALADA

13 de maig 2011.13:55h

Respondre

es comenta abastament que en els resultats de les proximes eleccions tornaran a juntarse com fins ara i que tot ha estat una manera de fer veurer que no anirant junts pero que es falç el pople no li... Llegir més agrada ser engañat

A

Al·lucinat

13 de maig 2011.12:26h

Respondre

”de riquesa n’hi ha, és qüestió que el govern la tingui. ” Caldria recordar-li a la senyora candidata que el mur de Berlín ja fa molts anys que va caure. Que el que importen són les... Llegir més persones i que l’endarreriment més atroç de la humanitat el protagonitzen les societats on impera la seva ideologia.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.